Znanstvenici otkrili jako slatku vezu koja veže mame i uplakane bebe

Foto: WeHeartIt 

ŠTO mame čine kad čuju svoju bebu kako plače? 

Možemo reći da čine ovo ili ono, ali jedina je istina da kad mama čuje svoju bebu kako plače, automatski ostavlja sve i trči joj u zagrljaj. Eto, to čine mame na cijelom svijetu, ne zato što im to nalaže netko drugi - društvo, norme, tradicija ili navika - nego zato što svaka mama u sebi ima usađen taj kod za žurnom reakcijom. Kad beba zaplače, mama postaje Supermama.

Do tog su slatkog otkrića nedavno došli znanstvenici s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development koji su proučavali fizičke i moždane reakcije 648 friških mama iz 11 zemalja svijeta - SAD-a, Argentine, Brazila, Francuske, Italije, Belgije, Kameruna, Kenije, Južne Koreje, Japana i Izraela.

Oni su promatrali svaku majku sat vremena u interakciji sa svojom bebom, te su se tijekom promatranja najviše fokusirali na majčine načine utjehe. Kad bi bebe počele plakati, majke bi brže-bolje podizale svoju djecu, držale ih u naručju, pričale s njima, pjevale im, zibale ih...

Potom su doveli i drugu skupinu majki kojima su pak pratili moždanu aktivnost za vrijeme interakcije s djetetom, a ti su rezultati doista fascinantni. 

Tim je utvrdio da su se, u trenutku kad su bebe zaplakale, u majčinom mozgu probudila gotova sva čula te su određena područja u mozgu, pogotovo ona zadužena za zvuk i govor, bila zapanjujuće stimulirana već nakon prvog zvuka bebinog plača. 

Prema istraživačima, to je dokaz da su mozgovi majki jako povezani s bebom te da doslovno svaka mama na svijetu reagira na isti način, bez obzira na to u kojem društvu živi.   

 

Pročitajte više