Dizajneri otkrivaju česte greške u minimalističkom uređenju doma

Foto: Pexels

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO razmišljate o preuređenju svog doma u minimalističkom stilu, vjerojatno već znate da će to uključivati smanjenje nereda i pojednostavljenje stvari. Međutim, jeste li svjesni uobičajenih zamki koje se mogu pojaviti kad težite minimalizmu?

Tri profesionalna dizajnera interijera su za časopis The Spruce navela pet najčešćih pogrešaka koje ljudi čine pokušavajući postići minimalistički izgled u svom domu.

Pretrpavanje prostora s previše sitnih predmeta

Minimalizam ne znači da morate potpuno eliminirati ukrasne predmete iz svog doma. Umjesto toga, minimalistički pristup podrazumijeva fokus na kvalitetu umjesto na kvantitetu kada je riječ o dekorativnim elementima.

Becky Shea, osnivačica Becky Shea Designa, savjetuje: "Odbacite sve te sitnice koje se nakupljaju." Umjesto toga preporučuje izlaganje predmeta poput skulptura, knjiga i biljaka.

Nedostatak slojeva i tekstura

Minimalistički prostor trebao bi biti obogaćen teksturama i toplinom, stoga je važno razmotriti dodavanje slojeva poput mekanih komada namještaja i drugih elemenata, ističe Shea.

Ona naglašava važnost upotrebe toplih tonova i tekstura kako bi se postigli dubina i karakter u prostoru. Prema njezinim riječima, slojevi su ključni za stvaranje privlačnog i ugodnog dizajna doma.

Shea ističe: "Sve je u postizanju ravnoteže između jednostavnosti i topline. Kada je uravnotežen na pravi način, minimalistički prostor može zračiti osjećajem duše i bogatstva, čineći ga zaista posebnim."

Nadalje, postoji opasnost od pretjerane jednostavnosti u dizajnu prostora. Ayten Nadeau, osnivačica I-Ten Designsa, upozorava da izbjegnete stvaranje sterilnog okruženja. Umjesto toga, preporučuje unošenje topline "upotrebom toplih tonova boja, prirodnih materijala, raznovrsnih tekstura i udobnih komada namještaja."

Ne tražite inovativne načine za pohranu, već se držite uobičajenih metoda

Umjesto da dopustite da vaši predmeti budu izloženi i da vaš prostor izgleda pretrpano, Amanda Foster, osnivačice tvrtke Foster Decor Consulting, preporučuje da razmislite o kreativnim načinima skrivanja stvari kako bi vaš dom izgledao profinjeno.

Foster sugerira primjenu skrivenih rješenja za pohranu koja će strateški sakriti daljinske upravljače, časopise i ostale česte predmete koji bi inače zauzimali prostor.

"Košare s poklopcem i kreveti s ladicama ispod su odlični izbori u takvim situacijama. Današnji izbor namještaja obiluje modernim opcijama koje su i elegantne i funkcionalne za pohranu", savjetuje dizajnerica.

Unosite previše različitih boja u svoj prostor

Umjesto da pretrpate svoj dom različitim bojama, važno je pažljivo odabrati boju ili boje kojima ćete ukrasiti svoj prostor.

Foster preferira jednostavne monokromatske palete boja, posebno prigušene tonove. Ističe važnost izbjegavanja prevelike raznolikosti boja te umjesto toga preporučuje odabir umirujućih kremastih nijansi. 

Ne personalizirate svoj prostor

Minimalistički prostor treba biti jednostavan, ali ne i bezličan. Zašto se ograničiti na standardne obrasce kada možete unijeti jedinstvene komade koji odražavaju vašu osobnost i estetiku?

"Nadogradite prostor obiteljskim naslijeđem ili fotografijama kako biste mu dodali osobnost i dubinu", savjetuje Nadeau.

Pročitajte više