Dinamu, Ciboni i ostalima zatvara se dovod milijuna: Zagreb ukida potpore za vrhunski sport

Foto: Index Montaža

DINAMO, Prvo plinarsko društvo Zagreb, Mladost, Lokomotiva, Cibona i Cedevita neće sljedeće godine dobiti niti lipe iz gradskog proračuna po stavci potpore za vrhunski sport.
 
Dogodine će se mnogo manje davati za razvoj sporta
 
Prema nacrtu proračuna, ta je stavka u potpunosti ukinuta pa će se svi oni klubovi koji su lani podijelili 5,1 milijun kuna, koliko je predviđeno za tu vrstu potpore, sljedeće godine morati sami snaći kako nadoknaditi eventualne troškove.
 
Potpora vrhunskom sportu samo je jedan od programa iz stavke "razvoja sporta" koji je u nadležnosti Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.
 
Ove je godine za razvoj sporta bilo predviđeno 336,6 milijuna kuna, a sljedeće će godine financiranje biti znatno niže, i to za više od 50 milijuna kuna.
 
Za javne potrebe sportu koji se financiraju svi sportski klubovi u gradu izdvojit će se 110 milijuna kuna, što je za 28 milijuna kuna manje nego lani.
 
Neće utjecati na Dinamo, Cedevitu i PPD, ali hoće na ostale
 
Smanjenje davanja Grada neće primjerice ugroziti Dinamo, koji financijski daleko najbolje stoji, ali i takvom Dinamu Grad je pomagao sve ove godine, dajući mu primjerice dva milijuna kuna unaprijed zbog igranja u europskom natjecanju.
 
Smanjenje izdvajanja za razvoj sporta neće utjecati ni na klubove poput Cedevite, koju vodi Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Grupe, ili rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb, čiji je glavni sponzor tvrtka u vlasništvu Pavla Vujnovca, čiji je godišnji profit 75 milijuna kuna.
 
No, svakako bi mogla utjecati na poslovanje, pa čak i na opstanak brojnih drugih, amaterskih i profesionalnih sportskih klubova u gradu.
 
Prosječno gotovo devet milijuna godišnje otpada samo na stavku o vrhunskom sportu
 
Što se tiče potpora vrhunskom sportu, u posljednjih pet godina one su iznosile nešto više od 34 milijuna kuna, a budući da je ta stavka ukinuta i 2011. godine, ispada da je samo po toj stavci Grad vrhunskim klubovima grada davao gotovo devet milijuna kuna godišnje.
 
Rekordna je bila 2010., kada je klubovima raspoređeno 19 milijuna kuna, a od toga je najviše dobio Dinamo, oko 6,5 milijuna kuna. Dvije godine kasnije klubovi su raspodijelili 4,5 milijuna kuna, u 2013. oko 5,5 milijuna kuna, a ove godine 5,1 milijun kuna.
 
"Odluka je takva kakva jest, čekamo bolja vremena, a vrhunski sport i dalje ćemo financirati iz programa za ZŠS", rekao je na ovu temu za Index Drago Luka Ostojić, v.d. glavnog tajnika ZŠS-a.

Pročitajte više