Dos Santos otvoreno: Ako Overeemu daju dozvolu, tko će ovaj sport shvaćati ozbiljno?

DA SE PITA UFC-ovog prvaka Juniora dos Santosa, Brazilac se ne bi borio protiv dopingiranog Alistaira Overeema na UFC-u 146. Uvijek skromni borac je u razgovoru za Globo.com potvrdio da će ispuniti sve želje UFC-a, no da bi meč s Overeemom, koji je pao na doping testu, bio čin nepoštovanja prema MMA fanovima.

“Ako Atletska Komisija i UFC tako kažu, ja ću se boriti. Ja sam borac i uvijek se dolazim boriti, no sigurno je da bi se radilo o činu nepoštovanja prema MMA fanovima i sportu kao takvome. Tko bi onda uopće više ozbiljno shvaćao ovaj sport?”, upitao se JDS dodavši da bi takvim postupanjem UFC napravio i nepošten potez prema njemu.

“Iskreno govoreći, tako nešto ne bi bilo pošteno niti prema meni. Nikada nisam upotrebljavao nedopuštena sredstva kako bih stekao snagu. Smatram da bi se trebala provoditi testiranja po olimpijskom standardu. I to ne urina, nego krvi jer je tako lakše otkriti sve nepravilnosti. Želimo znati tko je zapravo najbolji, a ne tko je najbolji lažov. Onaj koji je svjetski prvak, a pritom upotrebljava steroide, on zapravo nije pravi šampion.”

Dos Santos tvrdi da nikada u karijeri nije uzeo nikakvo nedopušteno sredstva.

“Mogu iskreno reći da sam došao do prvog mjesta na svijetu bez steroida. Ja sam za još rigoroznije testove. Ova pošast se mora iskorijeniti iz sporta, a testovi se moraju raditi nasumično, bez najave. Ako je Overeem pod utjecajem testosterona, bit će agresivniji i pritom otporniji na udarce. To bi mi otežalo posao, a ukoliko izgubim, onda bi to bilo nepošteno. Da sam i ja dopingiran, sigurno me nikada ne bi pobijedio”, objašnjava Cigano.

Brazilac sada sumnja i u njegova dosadašnja dostignuća u ovom sportu i poštenje njegova tri pojasa.

“Zanimljivo je da je osvojio tri pojasa, a tek su ga uhvatili u UFC-u. Smatram da bi Overeem bio dobar ispit, no najviše respektiram Velasqueza. On je najbolji borac u diviziji uz mene i smatram da je istinski sportaš. Overeem tijekom dvoboja pada kada je u pitanju snaga i brzina, stoga smatram da je Velasquez ipak najveći izazov. Teško je to reći, no da me sada pitate, rekao bih da Overeem nije najteži protivnik u UFC-u”, zaključio je Dos Santos.

Pročitajte više