Hajduk nemoćan u derbijima na Maksimiru: U posljednjih dvanaest godina ima samo jednu pobjedu

Screenshot (HTV)

DINAMO i Hajduk danas od 17 sati igraju derbi 34. kola HNL-a. I dok je Dinamo već osigurao deseti naslov prvaka zaredom, trećeplasirani Hajduk bori se s Lokomotivom za treće mjesto i plasman u Europsku ligu.
 
Posljednja dva maksimirska derbija nisu završena
 
Zanimljivo, posljednja dva derbija na Maksimiru Dinamo je dobio službenim rezultatom 3:0. Najprije je u posljednjem kolu prošle sezone sudac Ivan Bebek pet minuta prije kraja utakmice, pri vodstvu Dinama 1:0, prekinuo utakmicu zbog neprimjerenog skandiranja splitskih navijača, a potom je Hajduk ove sezone odbio igrati derbi zbog Dinamovih "crnih lista".
 
Hajduk za pobjedu u derbiju na Maksimiru ne zna još od 2008. godine
 
Posljednji put Hajduk je slavio u maksimirskom derbiju još 21. rujna 2008. na krilima Drage Gabrića i Senijada Ibričića. Najprije je Gabrić realizirao jedanaesterac u 51. minuti, a potom je u 76. Ibričić postavio konačan rezultat preciznim udarcem nakon povratne lopte Nikole Kalinića.
 
Nakon toga odigrano je jedanaest derbija na Dinamovom stadionu i domaći klub je slavio u sedam, uz dva trijumfa službenim rezultatom. Posljednji put Hajduk je ostao neporažen krajem 2013. godine kada je derbi završio 2:2, a bod Splićanima donio je Maglica pogotkom u sudačkoj nadoknadi.
 
Rapaić srušio Dinamo 2003. godine
 
Dinamova dominacija posebno je uvjerljiva između zadnje i predzadnje Hajdukove pobjede na Maksimiru (13. travnja 2003. godine). Naime, Modri su između 2003., kada ih je srušio Milan Rapaić iz slobodnjaka, i 2008. godine slavili u devet od deset maksimirskih derbija, od čega dva puta po 3:0.
 

Rapaić zabija za predzadnju Hajdukovu pobjedu u derbiju na Maksimiru
 
Splićani samo četiri puta slavili u maksimirskim derbijima otkako se igra HNL
 
Hajduk je u HNL-u još samo dva puta slavio u derbiju na Maksimiru. Prvi put 1992. godine kada su Miše i Kozniku srušili tadašnji HAŠK Građanski (1:2), te devet godina kasnije istim rezultatom kada su za pobjedu Bijelih zabili Štimac i Andrić. 
 

Pročitajte više