Indexov pregled kola: Najljepši vikend sezone

Foto: Hina/Index

PROLJETNI dio Prve HNL se nastavio potpunim 21. kolom. Neuvjerljiva izdanja vodećih i uvjerljive pobjede nižeplasiranih klubova obilježili su vikend za nama.
 
No, ukoliko ljepotu ove igre možemo suditi po ljepoti viđenih pogodaka, onda je iza nas zapravo najljepši vikend sezone. Ponajviše zaslugom sva tri osječka voleja, Doležalove pete, ali i još lijepih akcija Lokosa pa do šlaga na kraju i projektila Parackog na Poljudu. 
 
Šušak "oživio" igrače Osijeka
 
Subota je ponudila neočekivane rasplete. Ne utoliko zbog ishoda susreta u Gradskom vrtu i Kranjčevićevoj, već zbog njihove rezultatske izraženosti.
 
Osijek je u atmosferi nadomak agonije dočekao Split, ali dolaskom Šuška igrači su pokazali da ipak u njima ima života. Doduše, možda su samo iskoristili činjenicu da su naletjeli na još "beskrvniju" momčad od sebe. Split je koliko toliko držao kontrolu do prve trećine susreta, a onda je Perošević sve preokrenuo prekrasnim golom iz voleja.
 
Gosti nakon toga nisu bili sposobni pojačati pritisak, a ozljedom Roga nakon sat vremena igre sasvim su se raspali, što je Osijek iskoristio za nova tri gola i slavlje nekih dvije tisuće dobro raspoloženih gledatelja.
 
Situacija Crvenih je priča za sebe, devet bodova su od četvrte pozicije u prvenstvu, do Europe se čak prohodnijim činiji kolosijek kroz Kup, mada je i on izuzetno težak. Ova proljetna izdanja i ukupno četiri pobjede nakon 21 kola HNL-a znak su da nešto ne funkcionira u Parku mladeži.
 
Pljuska Medićevim najavama
 
Odmah poslije susreta u Gradskom vrtu uslijedilo je Lokomotivino gaženje Zagreba. "Europski derbi" bio je naziv ovog susreta, u kojem su Pjesnici mogli doći do četvrtoj mjesta. No već u drugoj minuti bilo je jasno da neće, nakon što je Kolar sjajnim udarcem iz okreta nadmudrio Livakovića.
 
Nakon toga Filijala je umirila susret, jako dobrim stajanjem na terenu odrezala je Zagrebu manevarski prostor u sredini, a braniči jednostavno nisu mogli kvalitetno voditi igru. Brzim otvaranjima Lokosi su samo punili mrežu Livakovića, do konačnih 6:0 i velike pljuske Draženu Mediću, odnosno njegovim europskim najavama.
 
Rijeka bez siline
 
Kekova Rijeka stigla je u Pulu, regionalni derbi ponudio je jedan solidan nogomet na lošem travnjaku, bilo je tu trke na obje strane terena, uz očekivani dominaciju gostiju. Rijeka je promašila niz prilika, pogotovo u prvom dijelu, Balaj nije uspio progurati loptu u mrežu u par navrata, a u dosta slučajeva zaslužan je za to bio i vratar Istre Željko Brkić.
 
Albanac je u nastavku pogodio i gredu, a ukupno je kod drugoplasirane momčadi prvenstva nedostajalo konkretnosti kod zadnjeg poteza, cijela igra mogla se sabrati u opis nastupa Tomasova, puno trke i truda bez siline u završnici.
 
Koprivničani počastili Bijele
 
Hajduk je, pak, upisao pobjedu, ali uz možda i najlošiju izvedbu sezone. Najlošiju s kojom su došli do pobjede, to je sasvim sigurno. Vukas je malo promijenio Tudorove taktičke zamisli, a osim donekle aktivnog početka susreta bila je to igra bez prave igre.
 
Milevskij je posebna priča, zasad nikako da iskorači iz Obilinovićevskih 80 posto spremnosti, protiv Slavena je pokazao korist s nekoliko proigravanja suigrača, no s njim u veznoj liniji patila je cijela momčad i upravo u tim trenucima gosti su bili najopasniji.
 
Na kraju je tijekom svih 90 minuta čak Slaven ostavio bolji dojam, bili su dosta opasni u nastavku, a tek su svojim greškama poštedjeli Bijele. S razlogom je Čačić mogao žaliti za barem bodom iz ovog susreta, a Vukasu, odnosno Poklepoviću, ostaju brige i izazov. Potvrđeni su problemi i na Kantridi, gdje je jedan mnogo jači suparnik ogolio sve slabosti trenutne forme i trenutne momčadi Hajduka.
 
Možda kao nikad prije Hajduk nije s manje nade došao u Rijeku, javno se objavilo da bi bod bio veliki uspjeh, a kombinacija izostanaka i stanja psihe momčadi dovela je do potpunog raspada, već u prvoj petini susreta. Na razini cijelog susreta možda je i najveći dobitak i razlog za optimizam dobra izvedba mladog Balića, kao i kasnije odličan ulazak Vlašića u susret, ali Bijelima je pod hitno potrebno preslagivanje.
 
Njega neće obaviti Reja, nego ranije spomenuti "splitski brend" Stanko Poklepović. Reja je bio na Kantridi, moguće je da je i namjerno odugovlačio s odlukom kako bi se Hajduk "ohladio", kad je vidio kakav ga posao, pa i uvjeti čekaju. Špaco sad stiže kao spasitelj, i kao dobro rješenje. No, prije svega dobro prijelazno rješenje. 
 
Brbić i suradnici su si ovim pomalo ziheraškim potezom, mada sasvim logičnim, kupili neko vrijeme do neke konkretnije odluke. Građenje budućnosti cijele momčadi, pa i kluba, na 76-godišnjaku i njegovoj energiji, jednostavno nije taktički zrela odluka i što prije bi trebalo Vukasu, Osibovu ili nekom trećem gurnuti u ruke ulogu "onoga koji će trenerski rasti uz Špacu kako bi jednom ostao sam na klupi." Ako su se već, dakle, na Poljudu odlučili za taj put.
 
I Dinamo ima razloga za brigu
 
Za kraj tu je i Dinamo, koji također ne igra nogomet na razini uloženih sredstava. Zadar ih je dobro blokirao u početku susreta, a Štimčeva ekipa pala je u trenutku kad se malo otvorila. Zadrane je načeo Fernandes, a Čileanac je potom asistirao Sigaliju za drugi gol.
 
Štimac je dobro postavio Zadrane, dobrim blokom u sredini spriječeno je da Matković bude na streljani, a s nekoliko brzih otvaranja i prodora još jednom su ogolili spominjanu Dinamovu slabost koju bi ofenzivno jače momčadi vjerojatno znale iskoristiti. Mamićeva ofenziva, pak, i dalje češće lomi protivnike nekim individualnim bljeskom jednog ili dvojice igrača, nego kontinuiranom dobrom igrom na razini cijele ekipe. 
 
Za HNL i osiguravanje novog naslova to će biti dosta, ali ako ovo gledamo kao pripreme za ljetne europske ispite, mnogo je još zadataka pred Zoranom Mamićem. Pa i pred Zdravkom, pogotovo što se tiče punjenja tribina.
 
Naime, s posjetom od 941 gledatelja protiv Zadra, prema Dinamovim brojačima, došlo se do ukupno 17330 gledatelja na Maksimiru u prvenstvenim susretima ove sezone. U 11 susreta. Dakle, šest domaćih susreta uoči kraja sezone Dinamo je trenutno na manje od 50 posto popunjenosti svog stadiona. Trenutno je riječ o 49,34 posto od ukupnog kapaciteta od 35123 sjedeća mjesta. "Narod ne možeš prevariti", rekao bi Ćiro.
 
Utakmica kola: Osijek - Split
 
Malo čudno zvuči činjenica da je možda najviše tempa i igre bilo u susretu Istre 1961 i Rijeke, jedinom bez pogodaka, ali zbog nekih sjajnih akcija Osijeka i tri zaista prekrasna gola, neka u ovom kolu titula ode susretu odigranom u Gradskom vrtu.
 
Igrač kola: Mile Škorić (Osijek)
 
Osijek se preporodio u ovom kolu, uz malo sreće i mnogo više živosti u igri. U rezultatskoj dominaciji nad Splitom dominirao je Mile Škorić, koji je postigao lijepi drugi pogodak, a zatim je izborio kazneni udarac i realizirao ga za 4:0. Također, sudjelovao je i akciji za treći gol, kao i u još nekim opasnim akcijama domaćina.
 
Pogodak kola: Goran Paracki (Slaven Belupo)
 
Ovo je vjerojatno bilo kolo s najviše zaista lijepih golova u posljednjih nekoliko sezona. Istaknuli su se igrači Osijeka i Lokomotive, no u pamćenju će možda najviše ostati ono što je Goran Paracki napravio na Poljudu. Veznjak Slavena je s nekih 30 metara zakucao loptu u gornji kut gola Kalinića, koji je mogao samo pogledom ispratiti loptu.
 
Tragičar kola: Dražen Medić (Zagreb)
 
Kad ti momčad primi šest golova i ne stvori zapravo niti jednu pravu priliku tijekom 90 minuta susreta koji je označen kao prilika da se dođe na četvrtu poziciju, onda si tragičar. Dakako da je krivnja i na igračima, no Dražen Medić je taj koji odgovara za ovaj debakl pa je uz nužne pohvale za napravljeno u prvenstvu tijekom sezone ovog tjedan završio u ovoj nepopularnoj rubrici.

Izjava kola: Ante Čačić (Slaven Belupo)
 
"Slaven Belupo je očito najbolji čestitar Hajduka za rođendan", rekao je nakon susreta trener Koprivničana Ante Čačić i na najbolji mogući način opisao kakvu je priliku Slaven propustio u Splitu. Vjerojatno nikad nisu bili bliže mogućnosti da skinu to "prokletstvo" i po prvi put slave na Poljudu.
 
Momčad kola:
 
 
Željko Brkić (Istra 1961) - Siguran protiv Rijeke, zaustavio neke opasne pokušaje gostiju i sačuvao bod
Avdija Vršajević (Hajduk) - Među boljima u Hajduku, iz njegovog ubačaja rodio se prvi gol Bijelih
Leonardo Sigali (Dinamo) - Relativno dobar u obrani, strijelac lijepog gola za 2:0
Jure Obšivač (Istra 1961) - Moćan u obrani Istre, uspio sa suigračima zaustaviti veće nalete Riječana 
Borna Barišić (Osijek) - Odličan protiv Splita, asistirao za prvi gol i poslao još nekoliko opasnih ubačaja
Goran Paracki (Slaven Belupo) - Vezni red Slavena nadigrao je u dobrom dijelu susreta Hajdukov, Paracki je spektakularnim pogotkom smanjio vodstvo domaćina
Mile Škorić (Osijek) - Najbolji u redovima Osijeka u deklasiranju Splita, igrač kola. Strijelac dva pogotka i autor još nekoliko dobrih poteza
Franko Andrijašević (Lokomotiva) - Bivši Hajdukovac pokazao je odličnu igru u defenzivi, a upisao je i dvije asistencije
Junior Fernandes (Dinamo) - Prodoran protiv Zadra, nekad je i komplicirao, ali pišu mu se pogodak i asistencija
Marko Kolar (Lokomotiva) - S prva dva gola na susretu usmjerio je utakmica prema pobjedi Lokosa, dvije vrlo lijepe reakcije kod pogodaka
Antonio Perošević (Osijek) - Načeo Split vrlo lijepim i vrlo važnim golom, Šušak ga je vratio u život
 

Pročitajte više