Indexov pregled kola: Nenormalni

Foto: Hina

"SMATRAM vaše pitanje nenormalnim", izjavio je Tomislav Ivković na upit novinara o pričama ulice kako Lokomotiva ne želi izboriti Europu i stoga se, eto, nižu porazi društva s Kajzerice. Rekli smo već u prošlom pregledu da uz dužno poštovanje sportskom aspektu Filijale, ništa kod tog kluba nije normalno. Tjedan dana kasnije, možda bi bilo najpametnije da im uz Filijala pridodamo i nadimak Nenormalni.
 
Lokomotiva kao da ne želi steći povjerenje javnosti
 
Ne biste vjerovali, Lokomotiva je opet izgubila, opet su stizale poruke "Jesam ti rekao", i opet su to napravili na način kojim kao da ne žele nikoga razuvjeriti u netom spomenutim teorijama.
 
Pomalo antologijski drugi žuti karton Doležala već u 11. minuti servirao je Pamiću i Istri bodove spasa, koji nisu postali upitni niti kad je Begonja gotovo s centra kaznio jedan kiks Brkića. Nije stoga čudo što su Ivkovićevi momci upisali peti poraz u zadnjih šest susreta, uz jedan remi, odnosno šesti poraz u zadnjih osam susreta. U prvih pet kola u godini osvojili su deset bodova, a u preostalih osam još samo četiri boda.
 
Kad je na prvi dan proljeća Lokomotiva slavila u Splitu, malo je bilo onih koji su smatrali da Lokosi neće u Europu. Danas, malo je onih koji bi htjeli da ovakva Lokomotiva predstavlja Hrvatsku u Europi. Doduše, nemali je broj onih koji strahuju i kako će ovakav Hajduk proći u Europi, ukoliko do nje dospije.
 
Ivković ne zna što mu nosi sutrašnjica
 
No, za razliku od Nenormalnih, na Poljudu barem, koliko god to možda glupo zvučalo, ovise sami o sebi. Na Kajzerici, naime, nikad ne znaju kad će ostati bez nekog važnog člana svlačionice. Kao što su na zimu ostali bez udarnog lijevog beka Marija Muse, a zatim nakon dva proljetna kola i bez Domagoja Pavičića, prvog igrača momčadi koji je eto naglo zatrebao Mamićima na Maksimiru.
 
Preko zime su ostali i bez desnog beka Tonija Gorupeca, koji je, zanimljivo, otišao u Astru tik prije no što je iz Astre u Dinamo preselio Alexandru Matel, također desni bek. Krenuo je za Astru i Filip Mrzljak, još jedan defenzivno zahvalan igrač koji može igrati na desnoj strani, ali je onda u neobičnom raspletu događaja ipak završio u Panduriju.
 
Kad ste član Lokomotive, možete kao Šovšić par kola sjediti na tribinama, otpisani od strane trenera, koji je poručio da vas ne vidi u momčadi do kraja sezone, a onda potpuno iznenađujuće uskočiti od prve minute u dvije važne utakmice. Doduše, ispričavamo se, možete to i u Hajduku, samo što se to na Kajzerici sve mijenja pod mandatom istog trenera.
 
Publike je sve manje i na Poljudu
 
Jedino što se ne mijenja, igralo se na Maksimiru ili u Kranjčevićevoj, su gledatelji. Rodbina, prijatelji i poneki kladioničarski zanesenjak bez pristupa sportskom paketu drukat će s tribine, u nadi da će možda nakon natočiti gorivo na račun poklon-bona sponzora Lokosa. 
 
Na Poljudu znaju gledatelji da neće ništa dobiti, ali bar se i dalje broje u tisućama. Mada, znakovito je da u zadnjih par susreta na tribinama znakovito malen broj gledatelja, manji od broja pretplatnika, oko četiri tisuće ljudi pratilo je zadnja dva domaća ogleda. A nije da su bili nebitni i da ovoj momčadi podrška ne treba.
 
Proljetni fenjeraši bore se za treće mjesto
 
I eto, igrom slučaja, jedan od ta dva kluba će definitivno u kvalifikacije Europa lige, možda i oba, mada malo što može biti sigurno u HNL-u. I, eto, igrom slučaja, baš ta dva kluba, koja vode borbu za treću poziciju, ili što već vodi Lokomotiva, su najgori u Prvoj HNL u proljetnom dijelu prvenstva.
 
Tijekom 13 kola u ovoj godini upisali su po četiri pobjede, dva remija i sedam poraza, za ukupno 14 bodova. Primjera radi, Osijek je osvojio 15, a Istra i Zadar po 17, ta dva kluba su prvi do Dinama i Rijeke na proljeće. I jedni su od tri kluba, uz Osijek, koji će ispasti iz lige. Ako netko ispadne, naravno, nećemo trčati pred rudo s ovakvim izjavama.
 
 
Osam klubova je na proljeće, dakle, nagurano u tri boda razlike po učinku, Rijeka je svojevrsna tampon zona, a Dinamo je svijet za sebe. Godinama već. Deset godina, da budemo točni.
 
Modra Decima uz bizarne scene na Parku mladeži
 
Prošle subote Modri su u Splitu proslavili Decimu, pregazili protivnike u finalu Kupa i pokazali da ima u njihovom motoru goriva, kad vezni red funkcionira kako treba i nosi momčad. Henriquez u tom slučaju nesmiljeno kažnjava akcije pod dirigentskom palicom Ćorića i Ademija, a rekordni Zoran Mamić konačno ima razloga za veselje.
 
Imali su i igrači te noći, dobili su dopuštenje da se zabave. Prethodno su bili sudionici još jedne bizarne scene, uklapa se i ona u opis nenormalnosti, kad su naslov na Parku mladeži slavili tek s jednom frakcijom navijača, onom koja ne stavlja Mamiće u pogrdni kontekst. Istovremeno, u razmaku od nekoliko desetaka metara, slavljenička i ona drugačija pjesma. Istoj momčad, istom klubu.
 
Hajduk razveselio Zadrane
 
Treba, dakako, još spomenuti neobično "beskrvni" Hajduk. Na blijedilo što se tiče ideje u igri smo već navikli, mada je ulaskom Milevskog u drugom dijelu Hajduk pokazao igru vrijednu barem boda. No, promašaji Maglice i poslovična dekoncentracija u obrani ostavili su bodove na Stanovima, Štimac je ostao "živ" u borbi za ostanak, a Bijele ovaj poraz na kraju nije stajao gubitka treće pozicije. Nisu stoga možda niti nezadovoljni na Poljudu, vjerojatno ne bi voljeli da se dodatno smanji broj dalmatinskih prvoligaša.
 
Voljeli bi to, međutim, u Osijeku, koji je svladao Zagreb, nakon što je Medić na klupi u prvom dijelu ostavio najboljeg igrača Gabrijela Bobana, a u nastavku je i pokazao da je klasa iznad većeg dijela momčadi. Osijek je "rudarski" uzeo tri boda, Šušku je umalo pozlilo po završetku susreta, no brzo je zadovoljstvo zamijenilo slabost.
 
Kolo su u Koprivnici miroljubivim remijem zatvorili Slaven i Rijeka, domaćini su došli korak bliže ostanku, a Rijeci ionako ova zadnja kola tek služe kao svojevrsne igračke kvalifikacije za momčad u idućoj sezoni. Posebno lijepo u ovom susretu je bilo vidjeti Darija Kneževiću na prvoligaškom susretu nakon 13 mjeseci i oporavka poslije dijagnosticirane neugodne bolesti.

Utakmica kola: Split - Dinamo
Igralo se na Parku mladeži, uglavnom u jednom smjeru doduše. Bila je to demonstracija moći prvaka, ali zbog niza lijepih poteza i lijepih pogodaka, isplatilo ju se pogledati.
 
Igrač kola: Angelo Henriquez (Dinamo)
 
Tri gola je zabio Henriquez, znao se naći na pravom mjesto, a znao je i s distance prekrasno pogoditi. Čileanac se nakon par kola krize u zadnje vrijeme vratio izdanjima zbog kojeg smo ga proglasili najboljim igračem Dinama.
 
Pogodak kola: Luka Begonja (Lokomotiva)
 
Možda je pogodak Henriqueza bio i ljepši, ali rijetko se dogodi da netko zabije s 40-ak metara. S te udaljenosti je u ponedjeljak Begonja isprve kaznio izlet Brkića i pogađanjem prazne mreže doveo svoju momčad u vodstvo.
 
Tragičar kola: Jan Doležal (Lokomotiva)
 
Dva žuta kartona u razmaku od četiri minute, pogotovo kad je drugi zarađen već u 11. minuti, definitivno su omogućile Doležalu pojavljivanje u ovoj rubrici.
 
Izjava kola: Tomislav Ivković (Lokomotiva)
 
"Osjećam se kao da smo zadnji u ligi, a ne četvrti", rekao je trener Lokomotive nakon poraza od Istre i svojom izjavom se uklopio u ton ovog pregleda.

Momčad kola:
 
 
Ivan Kardum (Slaven Belupo) - Siguran je bio vratar domaćina u Koprivnici, a s nekoliko obrana je spasio bod Slavenu
Nikola Matas (Osijek) - Nakon njegovog proboja po desnoj strani Osijek je zabio vrijedni pogodak, mada, u obrani je mogao biti i sigurniji
Šime Gregov (Istra 1961) - Stoper koji je zabio pogodak spasa za Istru 1961, možda se na kraju pokaže i ključnim golom za ostanak
Frane Ikić (Zadar) - Slično kao i Gregov, izletom naprijed donio je Zadru vodstvo protiv Hajduka, jako dobar i u ostatku utakmice
Marcel Heister (Istra 1961) - Vrlo neugodan za obranu Lokomotive, iz jednog izleta naprijed namjestio je izjednačujući gol Istre
Arijan Ademi (Dinamo) - Odlična utakmica veznjaka Modrih, neprelazan u obrani, opasan u napadu, namjestio jedan gol
Jure Obšivač (Istra 1961) - Nosi je Istru u Kranjčevićevoj, možda i najzaslužniji za pobjedu
Ante Ćorić (Dinamo) - Razigran u veznom redu Dinama, zabio lijepi gol i zabilježio dvije asistencije
Marko Mirić (Slaven Belupo) - Najbolji igrač susreta u Kranjčevićevoj, omogućio prvi gol, vrijedan važnog boda protiv Rijeke
Angelo Henriquez (Dinamo) - Junak kola, hat-trickom donio Dinamu potvrdu naslova, zabio i jedan posebno lijep pogodak
Mile Škorić (Osijek) - Pogodak odluke za pobjedu nade protiv Zagreba njegovo je djelo
 

Standings provided by

Pročitajte više