Jonesov kokainski skandal loš za imidž UFC-a i čitav MMA sport

Foto: Fightsite

UFC je reakcijom i načinom na koji su odredili prema skandalu u kojem se našao njihov šampion Jon Jones pokazao i dokazao da im je biznis i dalje kilomentrima ispred sporta iako tvrde suprotno i već godinama pokušavaju uvjeriti javnost da su "main stream" sport. Nisu se licemjernima pokazali samo čelnici UFC-a, drogeraški skandal UFC prvaka je otkrio svu nelogičnost propisa koje Atletske Komisije u SAD-u provode, a vidjeli smo i kako se moral može vrlo lako staviti u drugi plan i kod velikih multinacionalnih kompanija kao što je Reebok.

Jon Jones je svojim priznanjem uporabe kokaina i namjerom da ide na rehabilitaciju, odnosno odvikavanje, pokušao kod javnosti izazvati sažaljenje, a u toj namjeri su ga poduprli i njegovi šefovi u UFC-u. Da se razumijemo, Jones ne bi otišao na rehabilitaciju, niti bi se ispričao javnosti da već prije mjesec dana nije pao na nasumičnom testu na droge koji je provela Atletska Komisija.

Nelogičnost u propisima kaže da sportaši izvan natjecanja smiju rekreacijski koristiti drogu poput kokaina, no ne smiju uoči samog meča biti pozitivni na te i slične supstance. Onda je sasvim nejasno zašto se na njih uopće testiraju izvan "sezone" i zašto se ti rezultati javno objavljuju.

Nick Diaz linčovan zbog pušenja "trave"

S druge strane, znamo za ogroman broj UFC boraca koji su suspendirani na duže vrijeme zbog korištenja marihuane koja je, usput rečeno, legalizirana u mnogim američkim saveznim državama za rekreacijsko ili medicinsko korištenje. Nicka Diaza su doslovce "javno linčovali" zbog "pušenja trave", a zbog iste stvari je suspendiran na godinu dana te je dodatno financijski kažnjen. Ne treba posebno naglašavati da se liječnici i struka slažu da pušenje marihuane nikako ne može pozitivno utjecati na performanse sportaša tijekom nastupa.

Ono što najviše brine jest UFC-ov stav da o svemu šuti te da stvar "zataškaju" sve dok nije prošao dugo najavljivan i njima financijski vrlo bitan UFC 182. Sada, kada su se stvari stišale oko samog meča Jonesa i Cormiera su u očito zajedničkoj akciji (UFC, Jones, Reebok) reagirali i stali iza svog prvaka.

Jones jednim potezom uništio imidž obiteljskog momka

Dakako, Reebok je odlučio poduprijeti svog svježeg manekena zbog nedavno potpisanog velikog ugovora s UFC-om koji je za njih vrlo bitan. Usporedbe radi, Nike je navodno odustao od suradnje s Jonesom zbog makljaže s Cormierom koja se dogodila ovo ljeto na pozornici MGM Grand Arene tijekom predstavljanja "main eventa" UFC-a 182. Stoga je jasno da postoje dvostruka mjerila te da je biznis presudan kada se odlučuje iza koga stati, a koga osuditi.

I na kraju je nejasan sam UFC šampion koji čitavu karijeru pokušava biti dobar obiteljski momak, a za njega se već vežu dva ogromna skandala. Prije nekoliko je godina pijan smrskao svoj Bentley, a sada je pao na testu na tešku drogu te odlazi na rehabilitaciju.

Sve u svemu, novonastala situacija sigurno neće doprinijeti pozitivnom imageu UFC-a koji već godinama pokušava izgraditi u SAD-u i na ostatku planeta. Jednim potezom, odnosno ovim skandalom, su uništili golem trud odrađen na tom polju, a tek je za vidjeti kako će se ovo odraziti na njihovu najatraktivniju polutešku diviziju.

Naravno, svi "main stream" mediji (ne samo u SAD-u, nego i u Hrvatskoj) će na naslovnim stranama svojih sportskih rubrika prenijeti najnoviji skandal u MMA-ju, dok je malo koji od njih na jednak način izvještavao o odličnom meču Jonesa ili nekom vrhunskom UFC eventu. Upravo zato bi na ovakve skandale trebalo biti "0 tolerancije" te je očekivana reakcija trebala biti osuda i distanciranje od ovakvih stvari...

Pročitajte više