Najgori u povijesti Eura: Irska i Nizozemska pridružile se Zajecovoj i Gudeljevoj Jugoslaviji



HRVATSKA je usprkos ranog ispadanja na Euru pomogla ostvariti jedan povijesni rezultat: Svojom jedinom pobjedom na Prvenstvu, onom nad Irskom, zajedno je sa Španjolskom i Italijom, Trapattonijevu momčad poslala među najgore u povijesti Eura.

Tko bi rekao da će Nizozemska iz 2012. završiti na ovoj crnoj listi?

Podsjećamo, Irska je izgubila sve tri utakmice u skupini, pri čemu je zabilježila gol-razliku 1:9. Nizozemska je također doživjela tri poraza, ali iako nijedan nije bio debakl, s jednakim učinkom i gol-razlikom 2:5, također je među najgorima ikad, posebno kada se u obzir uzme da je na EP došla kao jedan od favorita.

EP se po skupinama igra od 1980., a do danas je na crnoj listi Eura, među reprezentacijama koje su turnir završile bez boda, ostalo upamćeno nekoliko reprezentacija, a zanimljivo, osim Turske iz '96, radi se o jakim ekipama iz "nogometnih" nacija.

Kronološki, prva koja se "proslavila" na ovakav način bila je Jugoslavija 1984. u Francuskoj. Kao što smo pisali u tekstu "Hrvati na Euru prije Hrvatske": Na stadionima i u gradovima koji će 14 godina poslije biti mjesta najveće sreće za navijače Hrvatske, Jugoslavija izbornika Todora "Toze" Veselinovića je na EP 1984. doživjela  najveće poniženje u povijesti nastupa na velikim natjecanjima - tri poraza uz gol-razliku 2:10.


1984.: Ivković na golu, Zajec kapetan u velikom debaklu Jugoslavije

Hrvati su u toj reprezentaciji imali istaknute uloge: Velimir Zajec bio je kapetan, a nastupali su još Zvezdan Cvetković i Stjepan Deverić od dinamovaca, kao i Hajdukovi Zlatko Vujović, Ivan Gudelj i Branko Miljuš. Slovenci će se vjerojatno ljutiti ako hrvatskom kontingentu pribrojimo i Srećka Kataneca, dijete hrvatskih roditelja.

Hrvat koji bi definitivno volio da je ostao doma, a ne otišao na Euro je Tomislav Ivković. Tadašnji vratar Crvene Zvezde je nakon poraza od Belgije (0:2) u prvoj utakmici, na golu zamijenio Zorana Simovića i to s katastrofalnim posljedicama - u mreži mu je eksplodirao "danski dinamit" - 0:5 u režiji Michaela Laudrupa, Franka Arnesena i društva.

Treća utakmica značila je i treći poraz za Jugoslaviju: Michel Platini je s tri gola (2:3) poslao posramljeno doma posljednju reprezentaciju Jugoslavije koja je nastupila na Europskom prvenstvu.

1988.: Tužni odlazak najveće danske generacije i još jedno englesko razočaranje

Euro koji se igrao u Njemačkoj po lošem pamte Danci i Englezi. Najbolja danska generacija u povijesti, koja je uništila Jugoslaviju na Euru ranije, sada je i sama otišla u povijest, ali ne sa stilom: Španjolska, Zapadna Njemačka i Italija pobijedile su je. Ukupni skor, tri poraza, gol-razlika 2:7.

Engleze s tog Eura bole tri rane: Osramotili su se u njima posebno "dragoj" Njemačkoj, načeli su ih još "draži" Irci, pobjedom u prvom nastupu na velikom natjecanju, a dokrajčili su ih SSSR i Nizozemska za poražavajućih 2:7, uz naravno, tri poraza.

1996.: Šaptom pali i najveći Rumunji i tada još mali Turci


Opet Euro na kojem su sa samo jednim ispaljenim metkom (golom) pali velikani. Rumunjska generacija Hagija, Raducioiua, Belodedića, je u grupi s Francuskom, Španjolskom i Bugarskom upisala sva tri poraza.

Hrvatska je i na ovom Euru jednoj reprezentaciji "pomogla" da uđe u povijest: Turska je u našoj skupini fasovala od Ćirinih sinova, Portugala i Danske s ukupnih 0:5. Međutim, ne treba podsjećati da će se na Euru 12 godina kasnije Hrvatskoj efektno osvetiti s istim izbornikom koji ih je vodio '96: "Imparatorom" Fatihom Terimom!

2000.: Kakva sramota Danske!


Danci nisu postigli ni gola pod vodstvom Boa Johanssona na prvenstvu u Nizozemskoj i Belgiji, a pobijedili su ih Francuzi, Nizozemci i Česi. Danska javnost je bjesnila na Šveđanina koji je na Euro vodio previše ozlijeđenih i indisponiranih igrača, a nije im mogao pomoći ni veteran Peter Schmeichel, koji je loptu iz mreže vadio čak osam puta u tri utakmice. Naravno, Johansson je odstupio nakon EP-a, a Dance je preuzeo vođa generacije iz 80-ih, Morten Olsen.

2004.: Bugarska na Euro došla ispred Hrvatske, ali u Portugalu doživjela debakl


Berbatov, Stilian i Martin Petrov, mladi Božinov, su na Euro otišli kao pobjednici skupine ispred Barićeve Hrvatske, ali na Euru su doživjeli potpunu katastrofu: porazi od Švedske, Danske i Italije (1:9) i da Martin Petrov nije iz penala pogodio u zadnjoj utakmici, turnir bi završili bez boda i bez gola. Treba li uopće reći da se nakon EP-a "ugasio" Plamen Markov, koji je do tada vodio reprezentaciju?

Pročitajte više