Nakon 2020. moguće su Olimpijske Igre u više gradova, je li to prilika za Hrvatsku?

Foto: Getty Images

MEĐUNARODNI olimpijski odbor ozbiljno razmatra mogućnost da se nakon 2020. i Olimpijskih igara u Tokiju Igre održavaju u više gradova. Mogućnost zajedničkog kandidiranja spominje s ponajviše zbog smanjenja, odnosno podjele sve većih troškova kod organiziranja ovog natjecanja.

Ovaj prijedlog je navodno iznesen nacionalnim olimpijskim odborima, a o njemu bi se moglo odlučivati u Monte Carlu u prosincu 2014. Prema pisanju Times of India otvorila bi se mogućnost zajedničkog kandidiranja nekoliko gradova iz iste države, ali i gradova iz dviju ili više država, vjerojatno geografski ne previše udaljenih.
 
Primjer ovakvih događanja viđen je, primjerice, kod Svjetskih i Europskih nogometnih prvenstava i uspješno je funkcionirao, a Index je već pisao o prijedlogu i da Hrvatska ugosti Zimske olimpijske igre, nakon inicijative o kandidiranju Zagreba i Bjelolasice za ZOI 2026., koja se pojavila tijekom veljače ove godine. Uz novi sustav kandidiranja šanse za to bi, ako ništa drugo, barem donekle porasle.
 
> Evo plana za spas Bjelolasice: Dajte Hrvatskoj Zimske olimpijske igre!

Pročitajte više