Nakon što smo na Maksimiru gledali policijsku državu u punom sjaju, HNS i MUP organiziraju Okrugli stol o sigurnosti na stadionima

Foto: Hina

U četvrtak od 12 sati u hotelu DoubleTree by Hilton HNS i Ravnateljstvo policije MUP-a RH organiziraju Okrugli stol naziva "Stadionska infrastruktura i poslovi sigurnosti", na temu sigurnosti na stadiona HNL-a, provedbe Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, postupku licenciranja i mogućnosti HNS-a u projektu prodaje ulaznica s prikupljanjem osobnih podataka i kontrolom ulaska.

Osim visokih predstavnika HNS-a u MUP-a Rh na Okruglom stolu sudjelovat će predstavnici HNL klubova, predstavnici Udruge prvoligaša, ako i predstavnici gradova, a nakon toga na konferenciji za medije zaključke će iznijeti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović te predsjednik Udruge prvoligaša Damir Mišković.
 
Opsadno stanje na Maksimiru
 
Na Okruglom stolu sigurno će biti govora i o jučerašnjim scenama u Zagrebu, kad je prva utakmica finala Hrvatskog kupa dovela Zagreb u pravo opsadno stanje, ne samo područje stadiona, već su patrole kružile i drugim zagrebačkim kvartovima.
 
Oko samog Maksimira i na stadionu bilo je više od tisuću policajaca, više desetaka marica je čekalo ispred, helikopteri su nadlijetali vlak s Rijekinim navijačima, a treba spomenuti i par stotina zaštitara. Broj uhapšenih na kraju je prešao brojku od 100 ljudi. 
 

Iako je taj broj mogao i trebao biti mnogo manji jer su razlozi privođenja bili apsurdni, poput onog zbog prelaženja iz jednog sektora u drugi, dok je nekolicina udaljena s utakmice zbog prekomjerne konzumacije alkohola.
 
Uzme li se u obzir da je na susretu bili nešto manje od deset tisuća gledatelja, od čega je više od tri tisuće gostujućih navijača bilo smješteno uglavnom na jugu, ostaje za razmisliti kakvu bi policijsku kontrolu iziskivao derbi s 40-ak tisuća posjetitelja, do pred koju godinu lako zamisliv na Maksimiru.

Pročitajte više