Nogomet s ljudskim licem: Poplavljenoj Slavoniji pomoć od 9,5 milijuna kuna

Foto: HNS (Drago Sopta)Index (D.D.)  

HRVATSKI nogometni savez osigurao je putem svojih krovnih organizacija, Fife i Uefe, značajnu financijsku pomoć klubovima koji su prošloga ljeta stradali tijekom nezapamćenih poplava u istočnoj Slavoniji.

Rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom upoznalo je odgovarajuće instance Fife i Uefe s poplavama koje su u svibnju poharale Slavoniju i štetom koju je ta elementarna nepogoda izazvala na infrastrukturi šest lokalnih klubova.

Iz svojih fondova za takve i slične situacije, FIFA je dodijelila 600.000 dolara, a UEFA 500.000 eura za sanaciju štete i pomoć klubovima.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, predao je prošloga tjedna, uz prisustvo svih članova Izvršnog odbora HNS-a, prigodne čekove na spomenute iznose predsjednicima šest slavonskih klubova:

- NK Borac Drenovci
- NK Jadran Gunja
- NK Posavac Posavski Podgajci
- NK RAŠK Rajevo Selo
- NK Sloga Račinovci
- NK Srijemac Strošinci

Naznačena sredstava su strogo namjenska, a korištenje sredstava zahtijevat će pripremu i predaju precizne projekte i provedbene dokumentacije za sanaciju, što će provoditi Hrvatski nogometni savez sa svojim partnerima.

"Sjećam se kada se dogodila Gunja, gledali smo snimke na tv-u, ali kada smo došli tamo... To je sasvim drugačija slika. Poplavljeni stadioni, prava katastrofa. Fifi i Uefi poslali smo video i oni su imali sluha. HNS se nikada neće umoriti u pomaganju svojim bazama", rekao je Davor Šuker i potvrdio da je HNS isposlovao novčanu pomoć od Fife i Uefe za obnovu slavonskih stadiona u ukupnom iznosu od oko 8,5 milijua kuna. 

Još u lipnju HNS je donirao općini Gunja oko 386 tisuća kuna, a jednak je iznos uplatio i Crvenom križu. HNS je i svakom pojedinom klubu pomogao s 24 tisuće kuna za podmirivanje troškova natjecanja. Hrvatski reprezentativci općini Cerna te Caritasu donirali su 500 tisuća kuna. Hrvatska, europska i svjetska nogometna obitelj ukupno su tako donirali oko 9,5 milijuna kuna za pomoć Slavoniji.

Opširnije s video matrerijalom.

Pročitajte više