Spahija: Šarić i Hezonja bi mogli preporoditi hrvatsku reprezentativnu košarku

Foto: Tea Cimas/Cropix

MARIO HEZONJA i Dario Šarić, dva su potencijalna spasitelja hrvatske košarke. Mlade dragulje prepoznali su stručnjaci širom svijeta, ali ne i oni u Hrvatskoj. Njih dvojica izabrali su poptuno drukčiji put, ali krajnji rezultat trebao bi biti isti, dva nova velika imena naše seniorske košarke.

I dok se o Šariću, kojeg novinari u poslijednje vrijeme prate gotovo na svakom koraku, zna sve, Mario Hezonja dosta daleko od očiju javnosti polako ali sigurno preskače prepreku za preprekom na putu ka uspjehu koji mu prognoziraju. 17-godišnji Dubrovčanin sinoć je debitirao u Euroligi u dresu velike Barcelone i za 12 minuta upisao 5 poena.

"To je još jedna poruka svim trenerima na ovim prostorima koji se ne usuđuju stavljati mlade igrače, odnosno misle da s njima ne bi imali rezultat", rekao je u razgovoru za Media servis Neven Spahija, jedan od najcjenjenijih hrvatskih košarkaških stručnjaka. Spahija je kao dokaz za svoju tvrdnju spomenuo ovogodišnje rezultate hrvatskih klubova.

"Imamo sada u ABA ligi 11., 12. i 13. mjesto. Vi mislite da bi bilo gore da najtalentiraniji mladi igrači igraju u tim klubovima? Pa, ne može", rekao je Spahija i dodao:

"S bilo kojim ozbiljnim programom, s bilo kojim ozbiljnim trenerom na ovom kvalitetu igru, ta dva igrača su mogli igrati već ima dvije godine po 25-30 minuta u bilo kojem od hrvatskih ligaša", smatra Spahija.

Šibenski trener vratio se na status Marija Hezonje, glavne zvijezde druge momčadi Barcelone koja igra u drugoj španjolskoj ligi.

"Mislim da je snaga španjolske druge lige u ovom trenutku dovoljna da se on razigra, odnosno da igra natjecanje u kojem se minutaža ne daje na kapaljku nego mu se daje, u pravom smislu riječi, onoliko koliko jedan takav talent zaslužuje", izjavio je Spahija.

I dok Hezonja u medije dolazi samo zbog svojih igara, Dario Šarić bio je glavni lik sapunice koja se proteklih mjeseci vrtila po hrvatskom eteru. Šarić je na kraju odabrao Cibonu, koja će mu biti odskočna daska za NBA ligu.

"To što se Šariću događa nema apsolutno nikakve veze s njim i nekakvim njegovim odlukama. Dapače, on je svo ovo vrijeme dokazao da se radi o mentalno izuzetno jakom dečku. Stjecanjem okolnosti i svime onim što su drugi napravili u njegovo ime se događa ovo što se događa", rekao je Spahija.

Sa Šarićem i Hezonjom, ukoliko realiziraju ogromni potencijal koji posjeduju, budućnost hrvatske reprezentativne košarke izgleda puno bolje, smatra Spahija.

"Apsolutno ne, ali oni nisu usamljeni. I ispred i iza njih ima još vrhunskih, kvalitetnih igrača koji bi mogli preporoditi hrvatsku reprezentativnu košarku. Nažalost, ne i klupsku", zaključio je Spahija.

Pročitajte više