Španjolci nakon pet godina: Apsolutni kraljevi finala sestre Lige prvaka su - Talijani

MALOG kralja nogometne Europe doznat ćemo kroz koji sat, u španjolskom finalu Europa lige između Atletico Madrida i Athletic Bilbaa.

Treća je ovo sezona otkako se natjecanje kojeg mnogi još uvijek zovu Kup Uefa odvija pod imenom Europa lige, a baš je Atletico Madrid bio povijesni prvi pobjednik (u finalu slavio protiv Fulhama). Već u drugoj sezoni Europa lige dogodilo se da su u finalu igrala dva kluba iz iste zemlje (lani je Porto slavio protiv Brage), da bi ove godine finale opet bilo u bojama jedne zastave.

1972.: Englesko finale u prvoj sezoni pripalo Tottenhamu

Povijest Kupa Uefa piše slične priče - još u prvom izdanju natjecanja (sezona 1971./1972. sastali su se klubovi iz iste države, a Tottenham je ukupno za jedan gol bio uspješniji od Wolverhampton Wanderersa (Hotspursi su slavili 3:2 - nakon 2:1 na Molineuxu na svom su White Hart Laneu odigrali dovoljnih 1:1).

1980. Frankfurtu njemačko finale


Između 1972. i 1980. Borussia Monchengladbach čak je četiri puta dolazila do same završnice - uzeli su dvije titule, a treća im je izmakla u posljednjem finalu, protiv Eintrachta. Prvu utakmicu Borussia je riješila u svoju korist s 3:2, a u uzvratu u Frankfurtu domaćini su slavili 1:0 i zahvaljujući većem broju pogodaka postignutih u gostima trofej je ostao u gradu na Majni.

1990. - 1998.: Četiri talijanske bitke u devet godina


Deset godina kasnije finale se igralo na Čizmi. Juventus je protiv Fiorentine prvu utakmicu dobio 3:1 na svom stadionu, a u uzvratu (bez golova) su rutinski obranili prednost.

Sezonu kasnije - opet Talijani. Inter je s dvije pobjede protiv Rome (2:0 u Milanu i 1:0 u Rimu) naslijedio Juve, a repriza je uslijedila 1993. i 1994., kada su slavili Bianconeri pa Nerazzurri.

Koliko su Talijani harali u 90-ima, dovoljno svjedoči i činjenica da su njihovi klubovi o pobjedniku odlučivali i 1995. i 1998.


Zlatna Parmina generacija trofej otela je trofej Juveu (1:0 u prvoj utakmici i 1:1 u revanšu), a u prvoj sezoni kad se finale igralo na jednu utakmicu, Inter je isprašio Lazio (3:0) u Parku Prinčeva.

Na koncu, zadnje finale klubova iz iste države prije spomenutog portugalskog okršaja Porta i Brage vidjeli smo 2007. na Hampden Parku u Glasgowu. Nakon 2:2 u 120 minuta, Sevilla je na jedanaesterce s 3:1 bila bolja od Espanyola.

Pročitajte više