Subašić treći mjesec bez primljenog gola, Ibra mu je najveća prepreka do francuskog rekorda

Foto: asm-fc.com

DANIJEL SUBAŠIĆ i u derbiju protiv Lyona u 23. kolu Le Championnata, uspio je sačuvati Monacovu mrežu i tako došao do 791 minute nesavladivosti.

Subašić napada rekord star više od 20 godina, kojeg je postavio golman Bordeauxa Gaetan Huard, kada u sezoni 92/93 nije primio gol čak 1176 minuta.

Zadraninu dakle za rušenje rekorda treba još 385 minuta ili četiri iduće prvenstvene utakmice - Guingamp, Montpellier, Nice, PSG, te prvih 25 minuta pete, protiv Eviana.

Subašić ove sezone doista brani u životnoj formi, jer podsjetimo da je i u teškoj skupini Lige prvaka (Bayer, Zenit, Benfica) primio tek jedan gol, ali ako bi uspio skinuti Huardov rekord u prvenstvu, bio bi to veliki podvig, jer teško je da mu niz nesavladivosti traje toliko dugo, ne zato što se očekuje pad njegove forme, nego jer bi bilo iznimno teško, gotovo nemoguće, proći neokrznut još toliko mečeva.

Naravno, očito je od koga prijeti najveća opasnost za prekid niza Subašićeve nesavladivosti: 1. ožujka u Monte Carlo dolazi PSG. Ibrahimović, Cavani, Lavezzi i ostale zvijezde najboljeg katarskog kluba stavit će ga na najveća iskušenja.

Fichier sélectionné dans Sport

Bez obzira srušio Subašić rekord ili ne, već je napravio puno: Monacov golman novom čistom mrežom srušio je ovosezonski rekord francuskog prvenstva po broju minuta bez primljenog gola, kojeg je dosad držao St. Etienneov golman Stephane Ruffier.


Posljednji gol primio je 29. studenog prošle godine u Rennesu, u porazu 0:2, a zabio mu ga je Ola Toivonen u 19. minuti susreta. Dodamo li da je Subašić nakon toga sačuvao mrežu i u odlučujućoj utakmici grupne faze Lige prvaka protiv Zenita, dolazimo do ukupno 881 minute, koliko nije vadio loptu iz mreže.

Nakon poraza u Rennesu, Monaco je nanizao osam prvenstvenih utakmica bez poraza, a Subašić jednako toliko susreta bez primljenog gola: Lille, Nantes, Bordeaux, Metz, Marseille, Toulouse, Lens i Lyon nisu mu uspjeli zabiti.

Kako se vidi iz popisa, golmana hrvatske reprezentacije nisu uspjeli savladati igrači prve i druge momčadi na tablici, koje su ujedno najefikasnije u prvoj ligi.

Subašić i njegove kolege zadužene za obranu gola pokazuju kako je to neusporedivo bolji dio momčadi od napada, jer s 18 primljenih golova Monaco je druga najbolja obrana lige nakon lidera Lyona (17), ali sa samo 25 postigutih golova tek je deseti po efikasnosti u ligi. Zato je, usprkos odličnoj defenzivi, tek na četvrtom mjestu, s devet bodova manje od vodećeg Lyona.

Subašić se nije previše naradio u derbiju protiv lidera, jer imao je samo tri obrane, ali Monaco dominaciju nije pretvorio u pobjedu. Zato je nakon utakmice ovako komentirao: "Drago mi je što sam nastavio niz bez primljenog gola, ali više bih volio da sam primio gol, a mi pobijedili."

Pročitajte više