Žurka od Beograda do mora: "Srbija je najljepša priča svjetske košarke! Ameri strepite, ovo nije kraj!"

Foto: Fiba.com 

"KOŠARKAŠKA lavine iz Srbije pomela je na SP-u i aktualne europske prvake Francuze", u euforiji su jutro nakon velikog slavlja kolege u Srbiji. Nakon plasmana u finale Svjetskog prvenstva slavilo se sinoć na ulicama Beograda, ali i u Banja Luci, glavom gradu Republike Srpske, preko Podgorice sve do mora. Baklje su se palile od beogradske Knez Mihajlove do Herceg novog. "Bravo junačine", "Košarka se vratila kući", samo su neki od naslova iz jutrošnjeg tiska. 

"Armija navijala napravila je žurku na ulicama regiona", donosi pregled zbivanja srpski Blic, analizirajući usput i veliku partiju srpskih košarkaša u Palači sportova u Madridu.

Jutros vam tako ne može promaknuti statistika Miloša Teodosića koji je u prvih 16 minuta susreta zabio 18 koševa i utabao put ka velikoj pobjedi. Završio je susret s 24 poena. 

"Uh, za mene su ovo najteže utakmice. Povedeš 17,18 razlike i onda se moraš braniti. Nekako se opustiš. No prezadovoljan sam. Nemam snage ni veseliti se", rekao je Teodosić nakon utakmice.

Srbija je pobijedila Francusku 90:85 i za zlato će se boriti protiv SAD-a. Utakmica se igra u nedjelju od 21 sat. 

"Obrana, odlučnost i nevjerojatna želja - to su tri stvari koje su nas nosile do finala. SAD je sjajna ekipa, ali ne i nepobjediva. Volio bih da mi pobjeda protiv Francuske ne bude najveća u karijeri. Sačuvajmo nešto i za nedjelju", najavio je 27-godišnji Teodosić, koji je srpsku momčad uveo i u finale Eurobasketa u Poljskoj 2009. godine. 

Đorđević odmah nakon utakmice sazvao sastanak: Isprsit ćemo se protiv Amerikanaca! 

"Zaslužili smo ovo finale. Imam velike igrače i svaka im čast. Ovo je pobjeda momčadi, baš smo prava momčad!", rekao je srpski izbornik Aleksandar Đorđević.

"Dobro smo otvorili utakmicu i odlično odigrali prvo poluvrijeme. Međutim, Francuzi su u nastavku agresivnom igrom zaprijetili, mi smo ušli u problem u napadu, međutim, sve se dobro završilo. Nemam riječi, momci su odigrali fenomenalno, hvala im za to. I ja učim od njih", bio je na rubu suza pred kamerama RTS-a. 

U posljednjoj četvrtini dogurali su Francuzi do dva poena zaostatka, ali srpska je momčad ostala pribrana.

"I na poluvremenu i prije početka utakmice smo pričali da će nam obrana donijeti pobjedu. Igrali smo sjajnu obranu, možda ne u posljednjih 10 minuta, mada su i oni tu pogodili nešto što inače ne bi pogodili. Kao što sam rekao - obrana, odlučnost i želja. To su razlozi zbog kojih igramo finale", ponovio je Teodosić.

Bogdan Bogdanović poručio je u kratkom videu nakon utakmice da je ovo pobjeda za sve ljude Srbije. "Stigli smo, sve pred sobom čistimooo", orila se himna Beogradskog sindikata iz svlačionice.  

Izbornik Đorđević odmah nakon polufinalne utakmice održao je sastanak s igračima. "Ovo nije kraj, prvenstvo za nas nije gotovo", znakovito je poručio.

"Zemlja košarke isprsit će se pred Amerikancima", poručuju susjedi koji su se nakon 12 godina vratili u finale SP-a. 

 

Pročitajte više