Zvijezde Hanžeka: Dijamantna kraljica i poljski olimpijski div

Foto: Guliver Image/Getty Images 

"KADA ti otac da ime Queen (Kraljica) od tebe se očekuje da budeš velika u svemu što ti padne na um. Izazov je živjeti s takvim imenom". 

Tako o teretu svog imena govori američka preponašica Queen Harrisson, jedina koja je u istoj godini bila američka sveučilišna prvakinja i na 100 i na 400 metara prepone. Bilo je to 2010. Prije toga je, kao najmlađa članica američke reprezentacije, nastupila na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Danas je, pak, spominjemo prvenstveno kao jednu od najboljih svjetskih trkačica na 100 metara prepone. Sa 12.46 je na drugom mjestu ovogodišnje svjetske ljestvice, a s 12. 43 je 14. na ljestvici svih vremena.
 
Queen Harrison rođena je 10. rujna 1988. kao jedno od 23-je djece svoga oca (9 ih je imao s njezinom majkom), kojeg smatra i svojim najvećim navijačem. O kakvom je navijaču vlastite djece riječ najbolje svjedoče imena koja je dao svojim kćerima: Graceful, Empress, Princess..., dok je jednom od sinova dao ime - God Goldin Zig Zag Zig Allah.
 
No, usprkos imenu, Queen je još uvijek kraljica bez krune. Točnije, bez medalje s velikih natjecanja. Zasad joj je najbolji rezultat peto mjesto sa Svjetskog prvenstva u Moskvi 2013. Prva kruna možda joj bude „dijamantna“ jer s tri pobjede ove godine (New York, Glasgow, Stockholm) uvjerljivo vodi u ukupnom redoslijedu Dijamantne lige. S tom će krunom doći u Zagreb.
 
Tomasz Majewski: Nikome ne da olimpijsko zlato
 
Tko zna koliko će desetljeća ili stoljeća proći prije nego li neki bacač kugle ponovi ono što je napravio Tomasz Majewski (rođen 30. rujna 1981. godine). Poljak je, naime, osvojio olimpijsko zlato i u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. i tek je treći kuglaš u povijesti koji je obranio olimpijsko zlato. Prvi nakon Amerikanca Parryja O'Briena, koji je to napravio 1952. i 1956., dakle prije gotovo šest desetljeća.
 
U Pekingu je do zlata došao sa 21.51, ispred Christiana Cantwella koji je bacio 21.09, dok je u Londonu pobijedio sa 21.89, nadmašivši za svega tri centimetra svjetskog prvaka Davida Storla.
Zanimljivo je da Majewskog nećete naći među onih 20 kuglaša čija je kugla letjela preko 22 metra, njegov osobni rekord je 21.95. No, to ga nimalo ne uzbuđuje. Jednom prigodom je rezultate svojih najvećih rivala prokomentirao sljedećim riječima:
 
"Christian Cantwell i Reese Hoffa bacaju preko 22 metra, no mene niti brinu niti ljute ti njihovi veliki rezultati. Na mene djeluju tek kao svojevrsna motivacija da budem bolji od njih."
 
I uspijeva mu to upravo na najvažnijem natjecanju, na Olimpijskim igrama.
 
Osim dva olimpijska zlata, Majewski ima i svjetsko srebro iz Berlina 2009. te europski naslov iz Barcelone 2010., europsku broncu iz Züricha ove godine te još tri odličja s dvoranskih prvenstava.
 
Nazvati ga divom nije nimalo pretjerano jer Majewski je visok 204 centimetra i težak 140 kilograma. Hobiji su mu košarka i igranje video-igrica.

Pročitajte više