AKCIJA MOČVARA Suspendirani suci osumnjičeni za namještanje utakmica

Foto: Davor Javorović/ PIXSELL

AKCIJA "Močvara" prošlog tjedna je dovela do uhićenja 22 osobe, među kojima su nogometni suci, povjerenik za suđenje i niz osoba povezanih s niželigaškim klubovima i županijskim nogometnim savezom. USKOK sumnja da su povjerenik i suci koje je on delegirao u zamjenu za novac pristrano sudili utakmice županijskih liga.

Prema detaljima koje je objavio USKOK, suci su od predstavnika klubova dobivali od 400 do 3000 kuna za pristrano suđenje. Jučer su i službeno suspendirani.

U prostorijama Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije održan je sastanak Disciplinske komisije, na kojemu je glavna i jedina točka dnevnog reda bila privođenje sudaca i sportskih djelatnika.

"Nakon rasprave komisija je jednoglasno donijela prijedlog Zaključka o izricanju mjere privremene suspenzije svih sudaca i djelatnika do okončanja postupka, koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, davanja mita pomaganjem, a sve u vezi namještanja ishoda nogometnih utakmica u provedenoj akciji od strane USKOK-a.

Savez će uvažavajući presumpciju nevinosti, pričekati s konačnim sudom o navedenom događaju do okončanja postupka pred svim nadležnim tijelima Republike Hrvatske te provesti disciplinske postupke protiv istih i izreći odgovarajuće sankcije, a sve sukladno čl. 143. Disciplinskog pravilnika HNS-a", stoji u priopćenju koje je objavljeno na službenoj stranici ŽNS BPŽ.

> U akciji "Močvara" priveden i izbornik reprezentacije HV-a: Evo kako su suci trgovali utakmicama

> HNS se oglasio o uhićenjima nogometnih sudaca

UHIĆENI ZBOG NAMJEŠTANJA "Brodski Mamić" tvrdi da su suci djelovali samostalno

> NOVA UHIĆENJA U HRVATSKOM NOGOMETU Privedeno više od 20 osoba, među njima i nogometni suci

Danas bi se trebao oglasiti i Hrvatski nogometni savez čiji se Izvršni odbor također sastaje kako bi raspravio posljednja uhićenja. Upitna je sudbina Dubravka Galovića, prvog čovjeka brodsko-posavskog nogometa.


U javnosti poznat i kao "Brodski Mamić", lokalni HDZ-ov moćnik je na čelu ŽNS-a još od vremena Vlatka Markovića, a i danas je u uskom krugu Šukerovih saveznika u HNS-u. Proteklih je godina u medijima najčešće bio prisutan zbog svog temperamenta, dvaput zato što je fizički napadao suce tijekom ili nakon utakmica, a jednom zbog navodnih prijetnji novinarki.

Galović je nakon uhićenja rekao da nije znao za prljave poslove sudaca saveza kojem je na čelu. Naglasio je da su sudačke stručne komisije samostalne u svom radu.

"One određuju svoje povjerenike koji jednako tako određuju svoje suce koji sudjeluju u organizaciji nogometnih utakmica, Još jednom naglašavam, apsolutno su jedan samostalan čimbenik u ovom sustavu", rekao je Galović.


 

 

 

Pročitajte više