Američki mediji fascinirani Giričekom: "Peđa istočne konferencije"

"JOŠ JE rano za reći, ali Drew Gooden i Gordan Giriček mogli bi biti najbolji pridošlice u Orlando od Mickey Mousea" - kaže Associated Press, a prenosi CNN i većina svjetskih medija.

ESPN ustvrđuje da je "bolje za Mikea Millera da bude sjajan u Memphisu, jer Orlando s Goodenom i Giričekom izgleda odlično. Giriček je poslužio kao bonus u trejdu u kojem je Miller poslan u Memphis, ali svojim igrama dokazuje da Gooden nije jedini igrač koji je trebao više minuta. Bude li mu Doc Rivers svake večeri davao 40 minuta, gledate Peđu Stojakovića istočne konferencije." 

Trener Mavericksa Don Nelson prije utakmice rekao je da "trejd ne bi naštetio Magicsima niti da su zamijenili samo Giričeka za Millera. Naravno, uz Giričeka Orlando je dobio još jednog odličnog igrača, Goodena. Mislim da je to bio vrlo dobar trejd."

"Ovo je bilo krivo vrijeme za doći u Orlando i igrati protiv Magica, jer imaju puno samopouzadnja. Prije tjedan dana vjerojatno bi bilo lakše" - rekao je nakon utakmice.

John Denton iz Florida Todaya napisao je kako je "Orlando prije deset dana bio praktički mrtav s četiri poraza više od broja pobjeda, a sada odjednom više ne mogu pogriješiti. Niti protiv Netsa, najbolje momčadi NBA-a na domaćem terenu, niti protiv Dallasa, najbolje momčadi u gostima.

Orlando je sada u takvom zaletu da je pokazao dovoljno odlučnosti i požrtvovnosti da pobijedi i u večeri kad je superzvijezda Tracy McGrady bio običan čovjek"

"Ne znam je li u pitanju trejd, ali sada igramo s tako visokim tempom, s toliko strasti, i vjerujemo u sebe. I napokon utakmice privodimo kraju. To je velika stvar za nas. Odlično se zabavljamo" - rekao je Tracy McGrady.

Tri pobjede Magicsa stigle su, naravno, od kad su Miller i Humphrey zamijenjeni za Goodena i Giričeka. Umjesto da se muče kroz period prilagodbe, trejd je podigao Magicse."

"Mislim da je Tracy bio izvrstan" - rekao je Doc Rivers. "Pokazao je nevjerojatnu količinu povjerenja kad je dodavao toliko lopti dvojici rookiea. To je velika stvar za igrača poput Tracya".

"Što Jerry West nije vidio u Giričeku?"

Sportski komentator Orlando Sentinela David Whitley napisao je podulji komentar o pojačanjima Orlanda i igri Magica od kad su Gooden i Giriček stigli u grad.

"Ovo je službeno najbolja transakcija u povijesti. Bolja nego kad su Yankees dobili Babe Rutha za 125,000 dolara u cashu i 300,000 na dug.

Bolja nego kad je od Francuske za 15 milijuna dolara kupljena Lousiana, iako bi je Francuzi vjerojatno ionako predali.

I da, bolja od kupnje Granta Hilla, gdje je Detroit dobio Bena Wallacea u zamjenu za ortopedsku operaciju.

Nakon svih loših koraka u prošlih nekoliko godina, Magicsi su napokon napravili nešto nevjerojatno pametno ili su imali nevjerojatnu sreću. Ili oboje.

Zamijenili su Mikea Millera za dva rukijha koji su revitalizirali Magicse, i opet je sve moguće. Playoff. NBA titula. Dominacija svijeta!

Polako.

Logično je da su navijači Magica skloni pretjeranim reakcijama na dobre vijesti, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da ih je u posljednje vrijeme bilo tako malo. Ali, realnost je da Giriček i Gooden neće ovako igrati svaku večer.

Neće u kombinaciji imati 40 poena i 18 skokova i niz odličnih poteza. Neće Tracyu McGradyu dozvoliti luksuz da ne zabije 40 koševa protiv momčadi poput Dallasa. Usprkos nizu pobjeda nakon trejda, Magicsi neće do kraja regularne sezone napraviti niz 24-0.

Postoji pitanje kada početnička sreća prerasta u normalnu pojavu i realnost? Možda kad momčad doživi opak "reality check" protiv momčadi koja ima sve, poput Mavericksa.

Dodate li utakmicu od utorka prethodnim dvijema od trejda, imate momčad s novim licem stvorenu u manje vremena nego što je trebalo Bogu da stvori nebo i zemlju.

U velikoj mjeri na rookijima je da zadrže sjaj momčadi.

Giriček ima onu all-around europsku igru nakon koje se morate čuditi što Jerry West nije vidio u njemu. Ne igra kao rookie, što ima smisla znajući da je profesionalac već šest godina.

"Mi smo profesionalci. Moramo voditi brigu o našoj momčadi" - rekao je Giriček o njegovoj i Goodenovoj ulozi u momčadi.

Prošle godine u ovo doba zabijao je za CSKA iz Moskve. Što god to bilo, Giriček se čini iznenađenim što smo mi iznenađeni načinom na koji igra.

Magicsi su znali da zna pucati, ali nisu očekivali da svoje druge vještine pokaže tako brzo."

Pročitajte više