Analize klađenja na Indexu: Tvrda bitka u Pireju, igrajte na mali broj golova

Foto: AFP, Cropix / Drago Sopta

Index i  svaki dan donose vam detaljne prognoze i analize klađenja i sve korake do uspješne oklade.

Grčka - Hrvatska: Ne bismo smjeli vidjeti više od dva pogotka

Grčka i Hrvatska odigrat će ključni dvoboj za prolaz na Europsko prvenstvo u Pireju, na Karaiskakis stadionu. S obzirom na važnost susreta možda zvuči čudno da se neće igrati na većem i novijem Olimpijskom stadionu, no Grci računaju da će u Pireju navijači imati veći utjecaj. Nije na odmet napomenuti da stadion nosi ime po jednom od većih vojskovođa u njihovoj povijesti, a da će im u ovoj borbi trebati pravi ratnici na terenu. Grci u ovim kvalifikacijama ne znaju za poraz, no remizirali su s Gruzijom, Hrvatskom i Latvijom, a umalo su ispustili pobjedu i na Malti. Fernando Santos nema na raspolaganju ekstra klase koje donose prevagu, no glavna je odlika Grčke ionako kolektivna igra i fenomenalna disciplina u obrani. Uostalom, tako su došli i do svog najvećeg uspjeha u nogometnoj povijesti osvajanjem Europskog prvenstva 2004. u Portugalu. Fernando Santos nije izgubio ni jednu od 14 utakmica otkako je zamijenio Nijemca Otta Rehhagela na klupi Grčke. Portugalac je svjestan važnosti utakmice:

"Nakon što smo u Zagrebu remizirali, bili smo svjesni izvrsnog rezultata kojeg smo postigli. Zbog njega i dalje držimo sve u svojim rukama. Očekujemo veliku utakmicu koja je odlučujuća za obje reprezentacije. Mislim da je to najvažnija utakmica ovih kvalifikacija. Želimo samo pobjedu, a Hrvatska će se zadovoljiti i s remijem. Igramo kod kuće što je sigurno naša prednost. Igrači će dati sve od sebe i mislim da ćemo ostvariti željeni rezultat. Nisam vidovit i ne znam što će biti, ali bit ću sretan ako na kraju semafor bude pokazivao Grčka – Hrvatska 1:0"

Fernando Santos pozvao je 21 igrača za susrete s Hrvatskom i Gruzijom, a među pozvanim igračima bilo je nekoliko iznenađenja. Najveća su pozivi iskusnim napadačima Theofanisu Gekasu i Angelosu Charisteasu koji nisu bili u Santosovim planovima u posljednje vrijeme, te golmanu veteranu Dionisisu Chiotisu koji je pozvan nakon gotovo deset godina. Gekas se lani oprostio od reprezentacije, no prošlog se mjeseca ponovno stavio na raspolaganje Santosu, dok je Charisteas drugi najbolji strijelac Grčke svih vremena. Heroj Europskog prvenstva u Portugalu posljednji je put igrao za Grčku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Grcima zbog ozljeda nedostaje nekoliko veoma važnih igrača poput Sotirisa Ninisa, Giannisa Fetfatzidisa, Panelisa Kafesa, Giannisa Maniatisa i nominalno prvog golmana Michalisa Sifakisa. S obzirom na njihov izostanak i ne čudi što se izbornik Fernando Santos odlučio za povratak iskusnih igrača.

U Grčkoj vlada opće nezadovoljstvo ekonomskom situacijom, a trenutno je u državi štrajk prometnih službenika. Na glavnom atenskom trgu Sintagmi policija vodi borbu s prosvjednicima, a mnogi se političari nadaju da će uspjeh grčkih nogometaša biti melem na ranu ljutom i osiromašenom narodu. Činjenica je da su Grci više orijentirani klubovima, nego nacionalnoj momčadi. Očekuje se da će Grčka igrati svoj klasičan defanzivno orijentirani nogomet bez uvodnog pritiska na suparnike, a to je potvrdio i izbornik Fernando Santos koji je rekao da neće mijenjati njihov dosadašnji način igre. Glavno će grčko oružje biti prekidi i kontranapadi preko brzonogog Salpingidisa.

Vjerojatni sastav Grčke (4-3-2-1):
Tzorvas – Torosidis, Papasthopoulos, A.Papadopoulos, Zaradoukas – Tziolis, Katsouranis, Karagounis – Salpingidis, Samaras – Gekas

Hrvatska je javnost bila uvjerena da će se prošetati kvalifikacijskom skupinom, no Bilićevi su se igrači dobrano namučili da bi u presudnom susretu odlučivali sami o svojoj sudbini. Remi s Grčkom poljuljao je povjerenje javnosti u Slavena Bilića, a gostujući poraz od Gruzije i mučenje s istim protivnikom u Splitu definitivno su uzdrmali poziciju izbornika i njegovog stožera. Pobjedama nad Maltom i Izraelom i kiksom Grčke u Latviji, Hrvatskoj se otvorila izvrsna prilika za osvajanje prve pozicije u skupini. Glavni je cilj Hrvatske da u Pireju ostane neporažena, a pobjedom bi kockasti osigurali direktan plasman na Europsko prvenstvo. Bilić je dao svoju opservaciju o utakmici:

"Grci ne igraju klasičan bunker, već igraju u elastičnoj formaciji. Svi se vraćaju u obranu. Cjelokupne su kvalifikacije stale u ovu utakmicu iako i mi i Grci znamo da neće biti smak svijeta ako izgubimo. Nije ovo varijanta Hrvatska - Jugoslavija kada je onaj koji izgubi bio treći i ispao. I mi i oni imamo varijantu play-offa, ali zaboravimo to. Želimo sve riješiti u Ateni."

Prema najavama Hrvatska će pokušati doći do pobjede, no neće biti nezadovoljni ukoliko nakon ove utakmice ostanu neporaženi. Tada bi im riječka pobjeda nad Latvijom garantirala prvo mjesto bez obzira na rezultat grčkog gostovanja u Gruziji. Uostalom, Bilić je jasno rekao da bi kockastima pogodak u Pireju morao biti dovoljan za rezultat kojem teže budući da sumnja da su Grci sposobni dva puta zatresti Pletikosinu mrežu. Uostalom, Grci su u posljednjih petnaest službenih utakmica dva gola postigli tek Izraelu i Austriji, dok su jedino protiv Malte na Karaiskakisu postigli tri pogotka.

Bilić je pozvao 24 igrača za ovaj susret, a među pozvanima nema suspendiranog kapetana Darija Srne te Mladena Petrića, Danijela Pranjića i Ive Iličevića. Iako Slaven Bilić ne voli govoriti o sastavu prije samog susreta, tijekom obraćanja medijima omakla mu se primjedba da će kapetansku vrpcu protiv Grčke imati Joe Šimunić. S obzirom na to, očekuje se da će na golu biti Pletikosa dok bi ispred njega trebali biti Ćorluka, Lovren, Šimunić i Strinić. Najveće dvojbe hrvatski izbornik ima glede napadača, budući da su u njegovim očima ravnopravni stasiti centarfori Kalinić i Jelavić. Pretpostavlja se da će od prve minute zaigrati Jelavić, dok bi u nastavku priliku trebao dobiti Kalinić. Eduardo bi nakon izvrsne utakmice s Izraelom trebao dobiti povjerenje izbornika od prve minute, tako da će mladi Perišić čekati priliku na klupi. Mandžukića je tijekom treninga održanog u utorak ubola osa, no on će biti spreman za nastup u Pireju.

Vjerojatni sastav Hrvatske (4-4-1-1):

Pletikosa – Ćorluka, Lovren, Šimunić, Strinić – Vukojević, Modrić, Mandžukić, Kranjčar – Eduardo – Jelavić

Pred ovako važan susret često se spominje i sudac. Ovaj će ogled suditi iskusni Englez Howard Webb koji trenutno kotira kao najbolji svjetski sudac. Hrvatski je izbornik Bilić rekao da je to sjajno jer je on preiskusan da podlegne pritisku. Internacionalni je sudac od 2005. godine, a prošle je godine sudio finale Svjetskog prvenstva između Nizozemske i Španjolske, te finale Lige prvaka između Intera i Bayerna.

BETPLACE PREPORUKA:

Zagrebačka je utakmica ovih protivnika završila bez pogodaka, a ukoliko je suditi po najavama ponovno nas očekuje borbena utakmica u kojoj ne bi smjelo biti postignuto više od dva pogotka. Uostalom, grčki je izbornik Fernando Santos rekao da njegova momčad neće srljati i da bi bio presretan da pobjede 1:0. S druge strane, Slaven Bilić je rekao da želi pobjedu, ali da ga ne bi razočarala i podjela bodova što znači da će za Hrvatsku primarno biti čuvanje Pletikosinog gola. U utakmici koja će biti taktičko nadmudrivanje, najizglednijom se okladom čini mali zbroj golova.

>>> Dodatne analize potražite na

Pročitajte više