Barca za novog Iniestu ne želi dati ni centa više od 70 milijuna, a ima i dobar razlog za to

Foto: Guliver Image/Getty Images

PREMDA su osvojili Kup kralja, za navijače, ali i za čelnike Barcelone prošla sezona i više je nego neuspješna. Barcelona je klub koji u svom genskom kodu traži sve i bilo kakav podbačaj smatra se katastrofom. Pogotovo kad im ispred nosa arhetipski rival iz Madrida uzme oba najveća naslova – Primeru i Ligu prvaka.

Novi trener Barcelone Ernesto Valverde odlučio je napraviti totalni remont u svlačionici i stvoriti momčad koja će već ove sezone jurišati na sve što se osvojiti može.

Bask želi u prvom redu osnažiti vezni red. Iniesta, koliko god dobar bio, već je veteran, a godine ne maze ni još jednog Barcina senatora Sergija Busquetsa. Rakitić je odličan igrač, no u posljednje vrijeme dojma smo da ne može pratiti ono što se od njega očekuje na Camp Nouu i sve glasnije su priče o odlasku iz Katalonije.

Osobito se to može dogoditi ako ovog ljeta Barcin dres navuče sjajni veznjak PSG-a Marco Verratti. Talijan je na meti katalonskog giganta jako dugo, još od one povijesne utakmice na Parku prinčeva, kad je PSG u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka "razmontirao" Blaugranu.

Užitak je bio tu noć promatrati Marca Verrattija kako igra. Svaki njegov dodir s loptom bila je nogometna "poezija", pogotovo u prvom poluvremenu. Talijan te večeri nije zabio, no bez konkurencije zaslužio je titulu igrača utakmice. Držao je sam sredinu terena, vukao je tranziciju, dobio je svaki duel i posve je uništio Iniestu i Busquetsa te se ne sjećamo kad smo posljednji put gledali tako impresivnu individualnu partiju jednog igrača na ovako visokoj razini nogometa. Osim naravno Messijeve, no on je ionako svijet za sebe.

Momak je bio inicijator svake kontre i polukontre s kojima su Parižani mrcvarili izgubljene goste koji su u pojedinim trenucima susreta izgledali tragikomično. Posebno je to bilo vidljivo u defenzivi, gdje su im linije pucale, a raspored konstantno gubio.

Barca želi Verrattija, a i Verratti želi u Barcelonu. Kad je Talijan jasno dao do znanja Unaiju Emeryju da se ne namjerava pojaviti na prvoj prozivci na Parku prinčeva 4. srpnja, bio je to jasan znak za čelne ljude Barcelone da krenu u akciju.

Gazzetta dello Sport objavila je da je u subotu uspostavljen prvi ozbiljan kontakt između talijanskog veznjaka i Barcelone i izvjesno je, premda Verratti ima ugovor s Parižanima do 2021., da će već ovog ljeta doći do mega-transfera.

Predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi zasad je čvrst u odluci da Verratti nije na prodaju, osobito ne u Barcelonu, ali prilično je jasno da je to gard trgovca koji vidjevši da ne može zadržati igrača, barem želi zaraditi što više. Jer koliko god bogat i tvrdoglav bio, svjestan je da od nezadovoljnog igrača neće imati nikakve koristi, a samo ga može dobro unovčiti.

Međutim, dobro obaviješteni novinari katalonskog El Mundo Deportiva tvrde da Barcelona ne namjerava bacati novac i pristati na cifru od 100 milijuna eura, s kojom bi Al-Khelaifi mogao početi pregovore jer imaju spreman i plan B. U slučaju da se ipak ne realizira transfer Marca Verrattija u Barcelonu, Katalonci na oku imaju Jeana Serija, sjajnog veznjaka Nice iza kojeg je fenomenalna sezona.

Seri je i na meti Rome koja je spremna za igrača iz Obale Bjelokosti iskeširati oko 40 milijuna eura, no propadne li priča s Verrattijem, može se očekivati da uprava Barcelone izvrši ''invaziju'' na Azurnu obalu i s ''jakim argumentima'' uvjeri 25-godišnjeg igrača da mu je pametnije doći u Barcelonu, nego u Rim.

Stoga baš zato što imaju spremnu alternativu, aduta u rukavu i u pregovore ne ulaze s pozicije očajnika, očekuje se da Barca za Verrattija ponudi maksimalno 70 milijuna i ni centa više.

Pročitajte više