NBA ALL-STAR

Bogdanović je apsolutno zaslužio zaigrati na All-Staru. Evo zašto ipak neće

Foto: Getty Images; Grafika: Index

PROŠLOG tjedna NBA liga objavila je startere za nadolazeću All-Star utakmicu, koja će se 16. veljače igrati u Chicagu. Najviše glasova dobili su LeBron James na Zapadu i Giannis Antetokounmpo na Istoku, te će njih dvojica među ostalim igračima izabrati momčadi.

U četvrtak ćemo saznati imena preostalih sudionika, koje određuju treneri, a postoji mala šansa da se među njima prvi put nađe i jedan Hrvat. Bojan Bogdanović igra sezonu karijere i prema mnogim parametrima zaslužuje biti na utakmici najvećih zvijezda.

Nije ta konstatacija nikakav nacionalističko-domoljubni ispad, zato što je Bojan naš, nego realno stanje stvari. Bogdanović možda neće biti među dodatnih sedam košarkaša sa Zapada koji će zaigrati u Chicagu, ali apsolutno je vrijedan kandidat.

Ispunjava skoro sve kriterije

Kriteriji koji se koriste u odabiru su statistika, uspješnost kluba, dojam vrijednosti u momčadi i popularnost među navijačima. U posljednjoj kategoriji Babo se ne može mjeriti s nekima od razvikanih zvijezda, ali u svima ostalima je u samom vrhu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

U svojoj šestoj NBA sezoni, prvoj u Utah Jazzu, Bogdanović nakon 45 odigranih utakmica ima prosjek od 21,3 poena, što ga drži na 21. mjestu među najboljim strijelcima lige. Ako su koševi najvažnija košarkaška statistika, prema njima zaslužuje biti među 24 All-Star igrača.

Njegovo najjače oružje je dalekometni šut, koji je u današnjoj košarci apsolutno najvažnija stavka u profilu svakog igrača. Dosad je postigao 141 tricu, a samo osam igrača u cijeloj ligi ubacilo ih je više, na čelu s Jamesom Hardenom, koji je na okruglih 200.

Najbolja kombinacija broja i postotka pogođenih trica od svih kandidata

Tu 141 tricu postigao je uz uspješnost od 42,1%, odnosno 17. je najbolji u cijeloj ligi. Tu treba napomenuti da je od 16 igrača koji su ispred njega samo Miamijev rookie Duncan Robinson zabio više (158), što znači da Bogdanović od svih kandidata za All-Star ima najbolju kombinaciju količine trica i preciznosti.

Slobodna bacanja nisu atraktivna za gledanje, ali su izuzetno važna, a Bojan ih pogađa čak 90,8%, što ga drži na osmome mjestu u NBA ligi. Ali i tu treba naglasiti da ih je samo jedan od sedmorice preciznijih igrača ispucao i pogodio više, a to je Devin Booker iz Phoenix Sunsa.

Od šuterskih statistika jedino u kategoriji ukupnog šuta Babo nije u vrhu, ali to je i sasvim normalno za igrača koji ima skoro jednak broj pokušaja za tri i za dva poena (ispalio 335 trica i 358 dvica).

Zato postoje napredne statistike, poput "istinskog postotka šuta", u kojoj se uzimaju u obzir svi šutevi na utakmici, ali postotak se prilagođava ovisno o njihovoj težini. Tu je Bojan 22. u ligi s postotkom od 61,2%.

Samo pet igrača koji su kroz povijest imali ovakvu sezonu nije zaigralo na All-Staru

Kad se sve to zbroji, dolazimo do činjenice da Bogdanović postiže barem 21 poen (21,2) i četiri skoka (4,0) uz "istinski šut" od barem 60%. U povijesti NBA lige takvu je statistiku imalo samo 108 igrača. Među njima samo dvanaestorica nisu zaigrala na All-Star utakmici, ali od njih 12 sedmorica su takve brojke imala u lošim momčadima s manje od 50% pobjeda.

A Bojanova Utah jedna je od najboljih momčadi lige, na trećem je mjestu Zapada s omjerom 32-14. Tako dobre momčadi skoro u pravilu dobiju dva igrača na All-Staru, a nekad čak i tri.

Problem je u tome što će među sedam rezervi na Zapadu najvjerojatnije biti dva njegova suigrača - Donovan Mitchell i Rudy Gobert. Ako treneri procijene da je Bojan zaslužniji od Francuza za uspjehe Jazza, šanse mu značajno rastu, no Gobert je i službeno najbolji obrambeni igrač lige koji je uz to drastično napredovao u napadačkom segmentu igre. 

Realno, od Goberta nije važniji, što pokazuju i napredne statistike, ali iste te statistike govore da je Gobert doslovno jedini igrač u cijeloj ligi koji više znači svojoj momčadi. Njegov "net rating" (razlika između broja koševa koje momčad postigne u 100 posjeda s njim ili bez njega na parketu) je +18,8, a među igračima koji su odigrali više od mizernih 200 minuta u sezoni samo Gobert je ispred (+20.0). Dakako, tu Bojanu pomaže činjenica da je većinu vremena na parketu uz francuskog centra, ali u trenucima dok Bogdanovića nema na parketu, Gobertov "net rating" je -3,4. Iako je uzorak jako mali, dovoljan je pokazatelj učinka hrvatskoga kapetana.

Ukratko, i Gobert i Bogdanović važniji su za uspjehe Utah Jazza od Donovana Mitchella, ali on je ipak najbolji strijelac, najveća zvijezda, najatraktivniji i najpopularniji igrač momčadi.

To nas dovodi do posljednje stavke - popularnosti. Bogdanović nije bio ni blizu ulaska među 10 najboljih krila i centara sa Zapada jer nije eksplozivan ni posebno atraktivan, jednostavno je čovjek koji zna igrati košarku i igra je u momčadi u koju se savršeno uklopio, koja izvlači maksimum iz njegovih sposobnosti. Zato nije bilo ni za očekivati da će dobiti brojne glasove od navijača.

Treneri ipak drukčije gledaju na košarku i znaju njegovu stvarnu vrijednost te će sasvim sigurno dobiti puno veći postotak njihovih glasova. Samo je pitanje hoće li to biti dovoljno da zauzme jedno od preostalih 14 mjesta na All-Star susretu.

Kako će se podijeliti preostalih 14 mjesta i tko sigurno upada?

Međutim, od tih 14 mjesta po sedam ih otpada na svaku konferenciju. Od njih sedam dva idu bekovima, tri krilima i centrima, a preostala dva ne ovise o pozicijama, što znači da će krila i centri sa Zapada popuniti između tri i pet mjesta.

Jedno od tih mjesta sasvim sigurno će pripasti srpskom centru Denvera Nikoli Jokiću, a jedno zvijezdi LA Clippersa Paulu Georgeu. Vrlo je vjerojatno da će jedno mjesto dobiti Gobert. To znači da bi Bojan trebao zauzeti jedno od preostala dva mjesta koja nisu određena pozicijama. Za dvije bekovske pozicije najozbiljnije konkuriraju Mitchell, Damian Lillard iz Portlanda i Russell Westbrook iz Houstona. Popriličan je zicer da će sva trojica biti na klupi Zapada.

Naposljetku, to znači da bi za Bojana ostalo jedno mjesto za koje konkuriraju Kristaps Porzingis, Devin Booker, Brandon Ingram, Chris Paul, Karl-Anthony Towns... Sve redom igrači koji su puno veće zvijezde od našeg košarkaša. Budući da se biraju igrači za All-Star, utakmicu "svih zvijezda", jasno je da ćemo Bojana teško vidjeti na parketu 16. veljače.

Šutiranje trica kao utješna nagrada?

Međutim, sudjelovanje u subotnjem programu puno je realnije. Babo bi vrlo lako mogao dobiti utješnu nagradu u obliku pozivnice za natjecanje u tricama. Zaista bi bilo neozbiljno od NBA lige, s obzirom na sve gore navedeno, da ga zanemari i na tom eventu.

Ni Dražen Petrović nije bio All-Star u sezoni u kojoj je izabran u treću najbolju petorku lige pa su ga ponovno zvali da šutira trice, kao i godinu ranije. Mozart je odbio poziv jer je smatrao da je zaslužio biti dio glavnog spektakla. Zaslužio je i Bogdanović, ali nažalost, kad NBA liga u četvrtak objavi preostale sudionike All-Start susreta, njegovo ime vrlo vjerojatno neće biti na popisu.

Pročitajte više