HRVATI U NBA LIGI

Bojan je nemilosrdan. Kad je ovo napravio prijatelju Šariću, što li će ostalima?

Foto: Getty Images / Guliver Image

PROTEKLE noći prvi su se put ove sezone u NBA ligi sastali novi klubovi Bojana Bogdanovića i Darija Šarića. Da je netko rekao kako će njih dvojica u toj utakmici kombinirano zabiti 33 koša, imati šest skokova i pet asistencija, logično bi bilo pomisliti da je Bogdanović zabio 20-ak, a da je Šarić imao više skokova.

Ali njih su dvojica odigrali potpuno različite utakmice. Bojan je dominirao s 29 koševa, pet skokova i dva asista, preostale mrvice su Šarićeve, a i za tako skromnu predstavu sunarodnjaka također je u najvećoj mjeri zaslužan Bogdanović. Već u prvih 70-ak sekundi susreta iznudio je dva prekršaja od Šarića - jedan u napadu, jedan u obrani uz koš - i praktički ga eliminirao iz utakmice. 

Ambiciozna Utah pobijedila je poletne Sunse 96:95 slobodnim bacanjem Donovana Mitchella četiri desetinke prije kraja, ali igrač utakmice bio je Bogdanović. Baš kao i večer ranije, kad je Sacramento Kingsima zabio 26 koševa u samo 24 minute igre.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Mitchell je i dalje najbolji igrač Jazza, francuski centar Rudy Gobert i dalje je najvažniji jer na njemu počiva cijela obrana kluba iz države mormona. Ali Bogdanović je u vrlo kratkom vremenu osvojio sve u Salt Lake Cityju - od suigrača i trenera do navijača. 

Sve strahove zbog dolaska u novu sredinu, koje je potkrijepilo i nekoliko stravično loših šuterskih partija u predsezonskim utakmicama, prebrisale su Bojanove izvedbe u prvom tjednu nove NBA sezone. On je trenutačno 17. strijelac cijele lige i najveća faca u klubu koji je započeo najambiciozniju sezonu još od ere Johna Stocktona i Karla Malonea.

Evo zašto.

1. Da igra cijelu utakmicu, zabijao bi 40

Bogdanović je nakon tri odigrane utakmice na prosjeku od 23,7 koševa, što ga drži na listi 20 najboljih strijelaca cijele NBA lige, na 17. mjestu. Njegov suigrač Donovan Mitchell je, doduše, čak i malčice ispred njega, na točno 24 koša po utakmici.

No treba uzeti u obzir da je na otvorenju sezone Babo iskrenuo gležanj i zbog toga igrao skraćeno, a i u trećoj je igrao pod ograničenjem minuta jer nateklina još nije bila potpuno splasnula. U prosjeku je na parketu provodio 28,7 minuta, odnosno pet manje od Mitchella.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dakle, kad se izračuna koliko bi koševa u tom ritmu postizao da igra svih 48 minuta, bio bi na 39,8 po utakmici, a ispred njega bi bilo samo pet igrača u cijeloj NBA ligi - Kyrie Irving, Karl-Anthony Towns, Trae Young, Kawhi Leonard i Kristaps Porzingis. Mitchell je prema takvom izračunu na 34,6 koševa po utakmici.

2. Nemilosrdan je. Kad je ovo napravio prijatelju Šariću, što li će tek ostalima?

Trebao je to biti veliki okršaj dvojice najboljih hrvatskih košarkaša, ali začas se pretvorio u potpuno jednosmjernu ulicu. Šarić je u prvoj minuti primio loptu na postu i leđnom je tehnikom pokušao proći Bogdanovića, ali ovaj je ostao čvrsto na nogama i iznudio prekršaj u napadu. Nekoliko trenutaka kasnije Babo je uočio priliku da se brzo riješi čuvara, sjurio se pod koš i zabio, usput iznudivši još jedan prekršaj od Šarića za dodatno bacanje. Utakmica je tek počela, a Dario je morao na klupu. Čim se vratio u drugoj četvrtini, Šarić je napravio i treći prekršaj. Tek je u nastavku nešto odigrao i istaknuo se s par lijepih asistencija, među kojima i jednom kroz noge obrambenom igraču godine Gobertu.

Naravno, to se uvijek može pripisati prijateljskom rivalstvu, ali lako se nameće pitanje: ako je ovako hladnokrvno izbacio Šarića iz igre, što će tek raditi drugima?

3. Tri utakmice u kojima je igrao Utah je dobila. Onu koju je propustio je izgubila

U prvoj utakmici sezone, protiv Oklahoma Cityja, Bogdanović je u drugoj četvrtini stao na stopalo protivničkog igrača i iskrenuo gležanj. Odmah je napustio igru i otišao u svlačionicu, iz koje se nije vraćao do odmora. Činilo se da je za njega večer završena. No u nastavku je opet osvanuo na parketu i junački odigrao do kraja, unatoč bolovima, a Utah je pobijedila 100:95. Završio je sa 16 poena za 24 minute igre.

Kad se ohladio, gležanj je natekao i Bogdanović nije ni putovao u Los Angeles na utakmicu protiv Lakersa dva dana kasnije. Utah je izgubila. Iako ni do susreta protiv Sacramenta nateklina nije još sasvim splasnula, pred sam početak utakmice odlučeno je da će Babo igrati, a on je za 24 minute ukrcao 26 poena. Džezeri su razbili Kingse 32 razlike. Za četvrtu je bio potpuno spreman, odigrao je punu minutažu i zabio 29 u pobjedi protiv Phoenixa 96:95, ružnoj utakmici prožetoj greškama s obje strane. Nitko od njegovih suigrača nije pogađao u kontinuitetu, nitko nije imao više od 50% šuta iz igre, a Bojan je zabio osam od 13 šuteva, četiri od osam trica i svih devet slobodnih bacanja.

4. Samo sedam igrača lige ima veći učinak na momčad

Jedna od naprednih košarkaških statistika zove se "Player Impact Estimate" (PIE), odnosno procjena učinka na momčad. Ona se dobiva kombiniranjem brojnih statističkih parametara, a Bogdanović je s koeficijentom 21,4 na 19. mjestu u cijeloj NBA ligi. Međutim, u vrhu je dosta igrača s malom minutažom, koji u kratkom vremenu na parketu naprave mnogo.

Ako se iz konkurencije izbace igrači koji na parketu prosječno provode manje od 15 minuta, odnosno koji nisu regularni članovi osnovne rotacije, Bojan je osmi! Ispred njega su samo Joel Embiid, Kalr-Anthony Towns, Kawhi Leonard, Trae Young, Luka Dončić, Kyrie Irving i LeBron James. Spektakularno društvo.

5. Osvojio je navijače igrom, ali i osobnošću

Da bi netko postao miljenik navijača, mora ispuniti tri kriterija - biti jako dobar u onome što radi, biti požrtvovan i pokazivati osobnost s kojom se fanovi mogu poistovjetiti. Bogdanović ispunjava sva tri. 

O igri i brojkama već smo sve napisali. Požrtvovnost je pokazao igrajući ozlijeđen, a dodatni plus mu je izjava da se vratio u igru zbog izuzetne atmosfere u dvorani, koju je želio što dulje upijati. Ostaje personality, koji je na vidjelo izašao nakon pobjede nad Sacramentom.

Bogdanović je odrađivao intervju na parketu kao igrač utakmice, a Mitchell mu je prišao s leđa i zalio ga vodom, što je uobičajeni način da se "ohladi" igrača koji je na utakmici bio "vruć" i zabijao u serijama.

No za razliku od Šarića, koji je u takvoj situaciji u Philadelphiji prijatelju McConnellu uputio sočni "fuck you", Babo se samo nasmijao i majstorski odgovorio.

"Bit će on na ovakvim intervjuima češće nego ja, vratit ću mu", rekao je. Dvorana je eksplodirala od smijeha i pozdravila ga ovacijama.

Njegove proslave stiskanjem visoko podignute šake već su postale prepoznatljive, u jednom trenutku čak je i zaplesao na parketu. Svojim emocijama brzo se pretvara u jednog od vođa nove generacije Džezera.

A pomaže i faktor nadmašenih očekivanja. Bogdanović i Mike Conley dva su velika Utina ovoljetna pojačanja, no dok razvikani razigravač pristigao iz Memphisa gađa iz igre samo 20%, naš košarkaš briljira. Osim toga, iako je godinama na glasu bio prvenstveno kao šuter, Bogdanović svako toliko pokaže i neočekivanu atletičnost, kao sinoć kad je brutalno zakucao preko Kellyja Oubrea.

Zbog svega toga navijači Jazza već obožavaju Bogdanovića, što se vidi i prema statusima na društvenim mrežama. Jedan tako kaže da će prvog sina nazvati prema njemu, drugi poziva da mu se uruče ključevi grada, dok se treći pita kako je uopće dosad živio bez Bojana u svojoj najdražoj ekipi.

Ako je netko sumnjao u odluku kluba da istrese 73,1 milijun dolara pred Bogdanovića i potvrdi ga kao apsolutno najplaćenijeg hrvatskog sportaša u povijesti, nakon samo tjedan dana nove sezone sve su sumnje raspršene. Bojan je pravo, veliko pojačanje kluba, koji se s pravom nada najboljoj sezoni još od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, kad su ga Stockton i Malone dvaput zaredom vodili do velikog finala. Oba puta zaustavili su ga Chicago Bullsi s Jordanom, Pippenom i Kukočem. Ali ovo je sezona u kojoj nema tako dominantne sile kakva su tada bili Bullsi ili donedavno Golden State Warriorsi. Utah se ima pravo nadati da će ovaj put otići do kraja, s Bogdanovićem kao jednim od ključnih igrača.

Pročitajte više