"BUFFON, AJDE U PENZIJU" Veliki golman poručio kolegi

Foto: EPA/Franz Peter Tschauner

SUZE i crveni karton. Tako se veliki Gigi Buffon oprostio od Italije i Lige prvaka i to su scene po kojima će ga se pamtiti.

Buffon, koji je u siječnju navršio 40 godina, jesenas je u dodatnim kvalifikacijama za SP ispao s Italijom od Švedske, nakon čega se rasplakao. Slike emotivno slomljenog legendarnog vratara, koji se od dresa nacionalne momčadi oprašta velikim neuspjehom, obišle su svijet i rastužile ga.
 
Pola godine kasnije, Buffon je i najveće klupsko natjecanje napustio posramljen. Nakon što je gurao suca Olivera, koji je na kraju uzvrata četvrtfinala Lige prvaka dosudio penal za Real i prolazak tog kluba protiv Juventusa, Gigi je dobio crveni karton.
 
Oliver Kahn, njemački i svjetski vratarski velikan, kolegi iz golmanskog Panteona poručio je da se trebao ugledati na njega i Philipa Lahma i otići na vrijeme, kao pobjednik. A ne kao onaj koji je plakao protiv Švedske i crvenio se protiv Reala.
 
Kahn, koji se od reprezentacije Njemačke oprostio s 36, a od Bayerna i igranja nogometa dvije godine kasnije, ima razumijevanja za Buffona, ali: "Teško je shvatiti kada treba prestati. Posebno kada te goni želja za novim rekordima i san osvajanja Lige prvaka. Ali, da je Buffon to napravio ranije, poštedio bi sam sebe ispadanja od Švedske i novog razočaranja protiv Reala, scena po kojima ga ljudi pamte."
 
Njemačka legenda objašnjava da njemu nije padalo napamet forsirati kada je osjetio da je vrijeme za penziju: "Mogao sam igrati još par godina, ali zašto? Lahm je također sjajno tempirao odluku. Ako to ne napraviš, riskiraš veliku bol i razočaranje. Buffon je svjetski prvak, bio je najbolji golman svijeta i to ono što je bitno, ne crveni karton protiv Reala ili što nikada nije osvojio LP. Zato mu preporučujem da ode u mirovinu."

Pročitajte više