NBA

Večeras je vrhunac drame NBA sezone, četiri Hrvata za posljednje mjesto u doigravanju

Foto: Getty Images

NAKON sinoćnjih utakmica u NBA ligi poznato je sedam od osam parova doigravanja. Sve je jasno osim protivnika LA Lakersa u prvom krugu Zapada. Za to preostalo mjesto bore se čak četiri kluba, od kojih će dva večeras izboriti play-in, međufazu koja će dati posljednjeg sudionika doigravanja u ovoj jedinstvenoj NBA sezoni.

Od šest klubova koji su u balonu Disney Worlda pokraj Orlanda tražili to posljednje mjesto u igri su još četiri - Portland (34-39), Memphis (33-39), Phoenix (33-39) i San Antonio (32-38). Svi večeras igraju svoju posljednju utakmicu regularnog dijela sezone i svi u svojim redovima imaju po jednog Hrvata, ali samo jedan će se u doigravanju pridružiti Ivici Zupcu, čiji su LA Clippersi drugi nositelj Zapada i u prvom krugu će igrati sa sedmoplasiranim Dallas Mavericksima.

U najboljoj je poziciji Portland s Mariom Hezonjom, koji i u slučaju poraza može zadržati osmo mjesto ako svi ostali konkurenti također izgube. Luka Šamanić za San Antonio je odigrao samo jednu utakmicu u svojoj prvoj NBA sezoni i vjerojatno neće igrati u play-offu čak i ako ga Spursi izbore, a oni su ionako u najlošijoj situaciji jer večeras moraju pobijediti i istovremeno dočekati poraze barem dva od tri ostala pretendenta.

Dario Šarić u Phoenixu i Neven Spahija kao pomoćni trener Memphisa u najneizvjesnijoj su situaciji i k tome još imaju identičan omjer.

Što je play-in i kad se igra?

Četiri spomenuta kluba poredana su od 8. do 11. mjesta na Zapadu. S obzirom na skraćenu sezonu, NBA liga je ovaj put uvela play-in, međufazu u kojoj će snage odmjeriti osma i deveta momčad konferencije. Ako osmoplasirani pobijedi u subotu, ulazi u play-off. Ako pobijedi devetoplasirani, morat će to ponoviti dan kasnije. Ukratko, igrat će se serija na dvije pobjede u koju osmoplasirani ulazi s prednošću 1:0.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Tko igra kad i protiv koga?

Sva četiri konkurenta igraju večeras. Prvi će na teren Phoenix protiv Dallasa i Memphis protiv Milwaukeeja. Obje utakmice počinju u 22 sata po hrvatskom vremenu. 

Trideset minuta iza ponoći San Antonio igra protiv Utah Jazza, a u tri ujutro sastaju se Portland i Brooklyn.

Svi protivnici ovih četiriju pretendenata na play-in već su osigurali plasman u doigravanje i ne mogu u poretku ni gore ni dolje pa je još nejasno tko će igrati u kakvom sastavu, odnosno tko će odmarati koje igrače.

Bucksi sigurno igraju bez MVP-ja Giannisa Antetokounmpa, koji je suspendiran na jednu utakmicu jer je na prošloj udario glavom Washingtonovog centra Moritza Wagnera. Još se ne zna hoće li za Maverickse igrati Luka Dončić i Kristaps Porzingis. Inače bi sigurno dobili poštedu, no mogli bi zaigrati zbog fair-playa jer su u utorak obojica igrala protiv Phoenixovog direktnog konkurenta Portlanda.

Kome što treba za play-in?

Za Portland i Memphis računica je jasna. Ako pobijede, idu u play-in. Blazersi su u najpogodnijoj situaciji i stoga što igraju posljednji pa će i prije početka svoje utakmice znati na čemu su.

Phoenix je najugodnije iznenađenje lige nakon restarta i jedina neporažena momčad u balonu. Sunsi su nanizali sedam pobjeda i s 13. mjesta izbili na deseto. No čak i ako dobiju osmu u nizu, ostat će bez play-ina u slučaju pobjeda Portlanda i Memphisa. Dakle, moraju dočekati kiks jednog od njih. U slučaju poraza, ispali su bez obzira na ishod ostalih utakmica.

Spurse u igri drži još samo teorija jer osim pobjede nad Jazzom moraju dočekati poraz dva od tri preostala konkurenta da bi dohvatili play-in.

Mogući raspleti

Portland je osmi ako pobijedi. Deveti je ako izgubi, a Memphis ili Phoenix pobijede. Ispada ako izgubi, a Memphis i Phoenix pobijede.

Memphis je osmi ako pobijedi, a Portland izgubi. Deveti je ako pobijedi, ali pobijedi i Portland. Deveti može biti i u slučaju poraza, ali samo ako uz to izgube i Phoenix i San Antonio.

Phoenix je osmi ako pobijedi, a Portland i Memphis izgube. Deveti je ako pobijedi, a Portland ili Memphis izgube. Ispada ako izgubi.

San Antonio nikako ne može do osmog mjesta, a deveti može biti samo ako pobijedi, a dva od tri preostala konkurenta izgube.

Pročitajte više