F1

Četrnaest vozača Formule 1 kleknulo prije utrke, neki su odbili to napraviti

Foto: Getty Images/Gulilver Image

NAKON dugog iščekivanja, danas je konačno krenula sezona Formule 1. U Velikoj nagradi Austrije pobjedu je odnio Mercedesov Valtteri Bottas. 

Osim uzbudljivih događaja na stazi, prvu utrku sezone obilježila je i gesta 14 vozača prije početka. Oni su, u znak solidarnosti borbi protiv rasizma, kleknuli prije početka utrke. Time su odali simboličnu podršku pokretu Black Lives Matter. 

Neki vozači, poput Lewisa Hamiltona, nosili su i majice s imenom pokreta, a pratila ih je i većina stručnog osoblja i logistike. 

Ferrarijev vozač Charles Leclerc i Red Bullov vozač Max Verstappen odbili su kleknuti, ali su rekli kako u potpunosti podržavaju borbu protiv rasizma.Tako je Leclerc nakon utrke na Twitteru napisao iduću poruku: "Vjerujem da su bitne činjenice i ono kako se ponašamo svaki dan, a ne formalne geste. Nisam htio to napraviti jer bi takav potez za neke mogao biti kontroverzan. To ni najmanje ne znači da ne podržavam borbu protiv rasizma."

 

Verstappen je kratko poručio kako "poštuje svačiju odluku da tako postupi i podržava je, ali sam neće to učiniti". 

Vozači su još jučer preko zajedničke udruge najavili kako će ovom gestom podržati trend koji je pokrenut u NHL-u, profesionalnoj ligi američkog nogometa. Neki takav čin doživljavaju kontroverznim i radikalnim pa ga izbjegavaju. Čini se da je zajednica Formule 1 bez obzira na to prilično složna. Čak i oni igrači koji nisu kleknuli prije početka utrke nosili su crne majice kao znak potpore.

Jedini crni vozač u Formuli 1, Lewis Hamilton, rekao je kako odbijanje takve geste proizlazi iz nerazumijevanja: "Sve je ovo dio dijaloga i skretanja pozornosti. Neki ljudi i dalje ne shvaćaju ozbiljnost onoga što se događa i koji je uzrok ovih protesta. Nastojat ću biti uzor po tom pitanju i utjecati na ljude i njihovu svijest."

Pročitajte više