Cro Cop prvi put vodi sina na borbu u Japan: "Ako želi biti borac, ja ću mu sve osigurati"

Foto: Screenshot

MIRKO CRO COP FILIPOVIĆ gostovao je u najpoznatijem MMA showu na svijetu, emisiji Ariela Helwanija ''The MMA Hour''. U prilično dugačkom i jako zanimljivom razgovoru opisao je zašto se odlučio ponovno aktivirati ne samo za jedan nego za čak tri dvoboja u RIZIN promociji.

U prvom dijelu razgovora je progovorio o motivima ponovnog aktiviranja nakon što je prilikom osvajanja Grand Prixa u RIZIN-u najavio kraj karijere, dok je u drugom otkrio kako će na meč protiv Kohsake prvi puta voditi svog sina Ivana koji će uskoro napuniti 15 godina. Upitan hoće li njegov sin poći njegovim borilačkim stopama, Cro Cop ipak odgovara niječno jer smatra da mu to nije potrebno u životu koji je i bez toga kvalitetan.

Od svih promocija koje bi ga sigurno voljele vidjeti u svojim redovima, Filipović je ponovno izabrao onu u svom drugom domu – Japanu. Zašto?

"Tamo osjećam miris Pridea. Ima mnogo istih stvari, čak su tamo i stari doktori koji su radili u Prideu. Mnogo je poznatih lica iz doba Pridea, čak su i svlačionice iste. Tako da mi se probude stare emocije, jednostavno se tako osjećam. Tamo se osjećam jako dobro. Ovaj put ću prvi put voditi svog sina sa mnom. Želim da upozna Japan, da osjeti atmosferu. Napunit će 15 godina u ožujku, bit će sa mnom u kutu za vrijeme borbe. Želim da osjeti taj adrenalin. Sretan je zbog toga", otkriva Mirko.

Upitan hoće li mu to donijeti nešto više pritiska nego inače, Cro Cop odgovara niječno.

"Neću biti više nervozan nego inače, jer sam zdrav. A kada sam zdrav, onda sam dobro spreman. Zbog treninga će rizik za mene u toj borbi biti minimalan. Već sada sam u dobroj formi jer sam počeo trenirati odmah nakon zadnje borbe."

"Ne bih volio da mi sin bude borac, težak je to život"

Hoće li sin Ivan poći istim stopama kao i njegov otac? Filipović ipak dvoji da će se to dogoditi, a ima i racionalno objašnjenje.

''Ne vjerujem. Jako je talentiran kada govorimo o fizičkom potencijalu, ali… Svi to pitaju jer je iznimno jak fizički za svoju dob. Već odrađuje jako teške treninge, može napraviti 20 zgibova, 95 kila je dignuo u benchu neki dan, a nema ni 15 godina. Dva puta tjedno trenira, ima dobar cardio'', otkriva Cro Cop i dodaje:

"Ali talent je sakriven u glavi. Stvar je u broju ponavljanja, treba vam mnogo želje. Voli trenirati, ali ne kao ja u to doba. Ja sam u to doba trenirao u staroj garaži u svom selu. Otkrivao sam udarce nogama, imao sam jedan stari 'speed ball', ali bez mehanizma pa nisam mogao trenirati ruke. Ali sam zato udarao i po 400 high kickova dnevno i tako sam razvio svoj talent za udaranje nogama. On nije takav, nije gladan za treninzima. Ali to je normalno. Gledajte, on u svojoj kući ima ogromnu dvoranu. Čitav podrum je dvorana. Ima na raspolaganju judo olimpijskog pobjednika, Satoshija Ishiija koji tu trenira sa mnom. Tu su top borci Saša Milinković i Ante Delija. Ja ne mogu zamisliti u svoje doba da su mi vrhunski borci nešto objašnjavali i trenirali sa mnom. No, to je normalno, to je život. Ne očekujem da će biti borac. Ali da budem iskren, ne bih to niti volio. Težak je taj život, jako težak."



 
Poznaje li njegov sin borilački put kojim je otac prošao da bi došao ovdje gdje je danas?

"Da, zna svaku moju borbu. Borbe su uglavnom dostupne na YouTube kanalu pa ih gleda na internetu. Na pametnom telefonu. Danas je takvo doba, moderno. Sve je dostupno. Ako želi biti borac, ja ću mu sve osigurati. Najbolje treninge i najbolje uvjete. Realno, njemu to ne treba, on ne treba krvariti. Sa mnom je bila drugačija situacija, nisam imao budućnost ispred sebe. Htio sam postati vrhunski borac kako bih obitelji osigurao budućnost. On to ne treba. Smatram da za uspjeh u borilačkom sportu moraš na neki način biti gladan. Možda sam u krivu, ali to je moje mišljenje. Uvijek ima i drugih primjera, ali vjerujem da je u pravilu tako. Mogao sam biti radnik u nekom poduzeću i dobiti mjesečnu plaću, ali htio sam više. Ne kažem da je loše raditi u poduzeću, da se razumijemo."

"Za mene je Fedor najveći borac ikada, bilo bi mi teško gledati ga kako leži"
 
Filipović se u razgovoru osvrnuo i na posljednju epizodu Fedora Emelianenka i poraz od Matta Mitrionea. Cro Cop smatra da je Fedor najveći borac u povijesti sporta.


"S Fedorom bi bila sjajna borba. On je prava legenda ovog sporta. Nije bitno što je izgubio od Matta Mitrionea. Uvijek će biti smatran jednim od najvećih boraca, a za mene je najveći MMA borac u povijesti. Bilo bi mi teško gledati ga na podu kako leži. Matt je odličan momak također, ali bio sam tužan zbog Fedora. Smatram da je bitno kako napustiš ovaj sport. Njegova zvijezda neće sjati slabije samo zato što je izgubio od Mitrionea, ali smatram da ako sport napustiš s porazom, to ostavlja loš okus u tvojim ustima. Ti se ne osjećaš dobro. Tako da vjerujem da bi trebao otići s pobjedom", objašnjava Cro Cop.

"Ustajem zbog UFC-a samo zbog Miočića"

Na kraju razgovora Helwani je Cro Copa pitao je li pratio veliki uspjeh nove UFC prvakinje Rose Namajunas, inače supruge njegovog dobrog prijatelja Pata Barryja.

"Pratio sam, kako ne. Bio sam jako sretan zbog Rose, bila je u mojoj kući, ovdje u Zagrebu. Kada je Pat došao sparirati ovdje sa mnom, ona je stigla s njim. Tako je skromna i divna djevojka, koja toliko predano radi i toliko je marljiva. Došli su na ručak u moju kuću. Stvarno mi je bilo drago što je postala prvakinja, bila je toliko skromna u toj izjavi nakon što je postala prvakinja. Stvarno divna cura, jako skromna", odgovara.

Prati li Cro Cop što se događa u UFC-u?

"Pratim, ali ne sve. Pratim većinu stvari preko jednog portala koji uvijek čitam, ali ne dižem se na same UFC evente jer su rano ujutro kada spavam. Ne dižem se ako ne nastupa Stipe Miočić. Ali uvijek me zanimaju rezultati", zaključuje Filipović.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz MMA, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: MMA

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više