Čudesni rekordi koje još nisu srušili ni Ronaldo ni Messi

Foto: Guliver Image/Getty Images

LEO MESSI i Cristiano Ronaldo obilježili su posljednjih desetak nogometnih godina. Argentinac i Portugalac vlasnici su zadnjih osam Zlatnih lopti, njihov je rivalitet odavno izašao iz gabarita običnog nogometnog nadmetanja, a kumulativno, dvojica genijalaca porušili su gotovo sve rekorde u europskom klupskom nogometu.
 
Ipak, postoji i nekoliko njih koji su ostali netaknuti, odnosno, koje drže neki drugi veliki nogometaši. 
 
 

 

 
Najviše golova u finalima europskih kupova
 
Taj rekord drži jedan od najvećih nogometaša svih vremena, legendarni Alfredo Di Stefano. Di Stefano je predvodio Real u pohodu na prvih pet naslova Kupa prvaka u nizu (1955-60), a u tih pet finala zabio je čak sedam golova. Nevjerojatno je da taj rekord stoji netaknut više od pola stoljeća. Ronaldo i Messi u finalnim su utakmicama do sada zabili po dva gola. Osim toga, Di Stefano je zabio barem po gol u svakom od tih pet finala, što isto tako nitko nikad nije uspio dostići.
 

Najviše golova u finalnoj utakmici Kupa/Lige prvaka
 
Najbolji nogometaš Mađarske svih vremena i kapetan čuvene Lake konjice Ferenc Puškaš kao član Relaa u finalu Kupa prvaka 1960. protiv Eintrachta (7:3) zabio je nevjerojatna četiri gola.
 

Osvajanje Lige prvaka s najviše različitih klubova
 
Legenda nizozemskog nogometa Clarence Seedorf osvajao je europske krune s tri različita kluba i u tome je jedinstven u nogometnoj povijesti. Kao klinac bio je prvak Europe s Ajaxom 1995., zatim s Realom 1998., da bi uhati pokal podignuo još dva puta kao igrač Milana (2003. i 2007.). Messi, odan Barceloni, daleko je od skidanja Seedorfova rekorda, no Ronaldo ga u teoriji može dostići. Naime, Portugalac je bio prvak s Unitedom (2008.) i dva puta s Realom (2014. i 2016.). Ipak, kako je izgledno da će Ronaldo s kraljevskim klubom potpisati novi ugovor, rušenje rekorda slavnog Nizozemca spada u domenu znanstvene fantastike.

Najbrži gol u povijesti Lige prvaka
 
Kroz svoju karijeru Ronaldo je zabijao po gol u svakoj minuti od 90 koliko utakmica traje i to je rekord s kojim se Messi ne može pohvaliti. Ipak, ni Messi ni Ronaldo nisu postigli najbrži gol u Ligi prvaka. To je pošlo za nogom Royu Makaayu, koji je 2007. igrajući za Bayern poentirao protiv Reala u 10. sekundi utakmice. Zanimljivo, i Messi i Ronaldo su zabijali svoje najbrže golove u Ligi prvaka ''tek'' u četvrtoj minuti utakmice. 
 

Najbrži gol u finalu Lige prvaka:
 
Autor tog gola je Paolo Maldini, a dogodilo se to u prvoj minuti onog čudesnog finala u Istanbulu 2005. kad su finale igrali Milan i Liverpool.

 
Najbrži hat-trick u povijesti Lige prvaka
 
Napadač Lyona Bafetimbi Gomis tri je gola zabio Dinamu usred Maksimira za svega osam minuta, što je rekord. Ronaldo i Messi, koji su debelo na vrhu poretka Lige prvaka po ukupnom broju hat-trickova, daleko su od rekorda kojeg čuva Francuz. Portugalac je najbliže došao kad je lani u 8:0 pobjedi protiv Malmoa zabio tri gola za 12 minuta, a Messiju je najbolji rezultat 22 minute protiv Arsenala u četvrtfinalu 2010.
 

Dva uzastopna hat-tricka u Ligi prvaka
 
To je pošlo za rukom samo Luizu Adrianu, koji je u dvije utakmice protiv BATE Borisova zabio dva hat-tricka.
 

Najviše golova u jednoj europskoj sezoni
 
U sezoni 2010/11 Radamel Falcao zabio je čak 18 golova i bio je najzaslužniji što je te sezone Porto osvojio Europa ligu. Najbliži rušenju tog rekorda bio je Ronaldo, koji je u sezoni 2013/14 došao na samo pogodak zaostatka za El Tigreom.
 

Pročitajte više