Da nije uspio kao nogometaš, nastradale bi ribe. Danas je najbolji igrač Hrvatske

Foto: Profimedia

HRVATSKA reprezentacija remijem 0:0 protiv Belgije izborila je plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, a jedan od najvećih junaka bio je Joško Gvardiol, koji je s 20 godina odigrao kao da je na vrhuncu karijere, a posebno se istaknuo čišćenjem ispred Romelua Lukakua u posljednjim minutama.

Gvardiol nije samo najmlađi igrač u momčadi Zlatka Dalića nego  najvrjedniji hrvatski nogometaš uopće. Transfermarkt ga je uoči Svjetskog prvenstva cijenio 60 milijuna eura, a ta će brojka nedvojbeno narasti na sljedećem ažuriranju. Očekuje se da će uskoro, možda već nadolazeće zime, postati i najveći hrvatski transfer u povijesti kad ga neki od europskih velikana odluči kupiti od RB Leipziga.

Profimedia

S obzirom na to kako igra u ovako mladim godinama, može se očekivati da će dugo biti obrambeni stup hrvatske reprezentacije, a možda i jednom srušiti rekord Luke Modrića kao igrač s najviše nastupa. Za usporedbu, Modrić je debitirao za reprezentaciju s 20 godina i šest mjeseci. Gvardiol je više od dva mjeseca udaljen od 21. rođendana, a već ima 15 nastupa.

Otac bi navečer vozio za Novigrad, lovio ribu pa se vraćao u Zagreb i ujutro je prodavao na Dolcu

Podrijetlom iz Novigrada pokraj Zadra, Joško je sin ribara koji je iz Zagreba odlazio u rodni kraj u ribolov, a onda noću vozio u Zagreb kako bi svjež ulov prodavao na Dolcu. Joško je priznao da bi i on vjerojatno krenuo njegovim stopama da nije postao nogometaš.

Nasreću po riblju populaciju, a posebno po hrvatsku javnost željnu sportskih uspjeha i novih mladih zvijezda, dvojbe zapravo nije bilo. Počeo se iskazivati još kao sedmogodišnjak u Trešnjevci, iz koje ga je pola godine poslije doveo Dinamo, preotevši ga u posljednji trenutak Lokomotivi i Zagrebu.

Zabio prvijenac za Dinamo pa kući otišao tramvajem

Već s 15 godina imao je ponudu milanskog Intera, nakon kojeg su se raspitivali i drugi europski velikani, ali Gvardiol ih je sve odbio jer se želio razvijati kod kuće. Za prvu momčad Dinama debitirao je kao 17-godišnjak u sezoni 2019./20., a već u drugom nastupu zabio je gol protiv zaprešićkog Intera, nakon čega je s Maksimira kući otišao tramvajem.

Goran Stanzl/PIXSELL

Već iduće sezone dogovorio je transfer u RB Leipzig za 18.8 milijuna eura, ali uz uvjet da do kraja sezone ostane u Dinamu. Već u prvoj sezoni u Bundesligi odlično se snašao, pogotovo nakon smjene trenera, kada je momčad od Jessea Marscha preuzeo Domenico Tedesco. Sakupio je 29 nastupa u Bundesligi, većinom igrajući cijele utakmice.

Za reprezentaciju je debitirao lani, uoči Eura, na kojem je s 19 godina i nepunih pet mjeseci postao najmlađi debitant za Hrvatsku na velikim natjecanjima, srušivši rekord Matea Kovačića, te se odmah nametnuo kao neizostavan član Dalićevih prvih 11. Godinu i pol kasnije status mu se nije promijenio, samo se učvrstio.

Zahvaljujući lomu nosa u Bundesligi samo dan nakon što je Dalić objavio popis za Katar, na Svjetskom prvenstvu nosi zaštitnu masku koja samo pojačava dojam da je Joško Gvardiol danas najveći hrvatski nogometni superjunak.

Pročitajte više