REPREZENTACIJA U SPLITU

Dalić odvukao Rakitića na sastanak jedan na jedan: Sad znamo sve što se događalo

Foto: Index

ZLATKO DALIĆ nije se skrivao, dočekao je Ivana Rakitića nakon emotivne press-konferencije i odveo ga sa strane.

Povukli su se u utrobu hotela Lav u Podstrani i dugo razgovarali.

Na press-konferenciji bila su najavljena dva igrača, ali Rakitić je ovu htio odraditi sam. Razloga je mnogo.

Nakon godine iz snova i Svjetskog prvenstva na kojem je vukao Hrvatsku do finala i zabijao zadnje penale koje izbornik nije mogao ni gledati Rakitićev život u nekoliko mjeseci se preokrenuo.

Godinu dana s povjerenjem je čekao razgovor o svom statusu, koji je na terenu bio neupitan, a u ugovoru puno tanji. 

"Nema druge opcije, želim Barcelonu jer je to najbolji klub na svijetu. Zašto bih želio nešto drugo? Nisam došao ovdje šetati po plaži i praviti se da sam igrač Barce", objašnjavao je jučer.

Ronaldo je zvao Rakitića, to nije tajna, ali Barcelona nije spustila cijenu

Nekad je predsjednik Josep Bartomeu dolazio kući kod Rakitića i uvjeravao ga da je Barcelona njegov jedini dom. Ugovor je potpisao na 29. rođendan, a klub je postavio i brutalnu odštetu. Sada je ta stavka ključna prepreka. Trener Ernesto Valverde Rakitića već dugo drži na klupi. Ljeto je za dokapetana Hrvatske bilo najteže u karijeri. Imao je ozbiljne ponude, Ronaldo ga je zvao u Juventus, zvali su i iz najmoćnijih klubova Engleske i Francuske.

"Da, sjeo sam za stol s ljudima u Barceloni, vidite kako je prošlo. Ne razumijem, nisam na to naviknut i želim igrati", kazao nam je Rakitić.

Valverde, Bartomeu i kapetan Leo Messi, kojeg se poput trenera pita za krucijalne odluke u klubu, nisu Rakitiću dali konkretan odgovor. 

"Tada sam sjeo s izbornikom Zlatkom Dalićem i Lukom Modrićem. Objasnio sam im situaciju i zamolio sam da me ispričaju u reprezentaciji. Ako glava nije dobro, ni noge ne slušaju. Ne mogu opisati koliko sam im zahvalan što su me razumjeli. Tražio sam dopuštenje da preskočim ciklus s reprezentacijom. Živcirao sam se protiv Slovačke, bez obzira na to što smo igrali sjajno. Nije to za mene, to gledanje i stajanje sa strane, ja to ne mogu, još ne mogu. U trenutku kada vidim da postajem teret, zahvalit ću se. Ali nikada nisam razmišljao o tome da napustim Hrvatsku", ispričao je Rakitić što stoji iza priča o pauzi koju je uzeo od reprezentacije. 

Izbornik Dalić bio je tada škrt na riječima, nije želio pričati o Rakitićevom statusu u Hrvatskoj i krenule su glasine. Najglasnija među njima bila je ona da se Rakitić više neće vratiti. No, on je imao riječ Dalića i Modrića.

"Boli me sve što se pisalo. Pa meni su Švicarci nudili sve, a ja sam od prvog dana htio samo Hrvatsku. Budite sigurni da nitko Hrvatsku ne voli više od mene. Ja se danas osjećam kao da me čeka prva utakmica za reprezentaciju, a ne kao da sam ih odradio već stotinu. Ja se naježim, znate li kako je to?" bio je rubu suza dok je govorio.

To je bilo pitanje na koje nije ni tražio odgovor. 

Dalić je znao sve što će Rakitić govoriti na presici 

Rakitić se vratio i na Poljudu bi trebao krenuti od prve minute protiv Mađarske u jednoj od najvažnijih utakmica borbe za Euro.

Nikola Vlašić ga je odlično zamijenio i najavio da je spreman preuzeti ulogu lidera, ali nema ništa protiv da još neko vrijeme igra uz Modrića ili Rakitića.

"E, lako je tako igrati. Čovjek uživa kad iza leđa imaš takve igrače. Rakitić je legenda Hrvatske i njegovo mjesto na terenu nije upitno", nakon utakmice u Slovačkoj objasnio je Vlašić.

Rakitić mu nije ostao dužan, zahvalio se na press-konferenciji i nije skrivao da se u reprezentaciji želi vratiti u život. Prošli vikend dobio je sitne minute kod Valverdea, a navijači Barcelone priuštili su mu ovacije.

"To nije bez veze, ja to znam. 100 posto sam spreman za nogomet i želim igrati", ponovio je.

Prije Splita od Dalića i Modrića je tražio dopuštenje da se vrati. Zvuči čudno, ali točno tako je bilo. 

"Napravio sam to iz poštovanja prema grupi. To nam je Dalić usadio od prvog dana, pojedinci i naš ego su manje važni", objasnio nam je. 

Dalić ga je nakon razgovora s novinarima čekao u predvorju hotela i odvukao za ruku. Sjeli su i dugo i žustro razgovarali. Izbornik mu je odmah želio dati feedback i vratiti mu fokus na utakmicu. Bilo je jasno da je Rakitić na presici govorio u dogovoru s izbornikom. Dalić je znao sve što će Rakitić kazati i na koji način će to napraviti. Znao je i da će mu prijatelji u ruke gurnuti dres Hajduka. 

"Pitate me Vlašić ili Rakitić.... Zar se tu može pogriješiti? Nemam brige. Ivan je imao privatnih problema koje nije na vrijeme riješio, ali on je s reprezentacijom druga osoba. Svi koji su spremni i imaju takav pristup važan su dio moje reprezentacije", rekao nam je izbornik koji očito nije ni dvojio o Rakitićevoj poziciji u udarnih 11. 

Pročitajte više