Debakl: Po prvi put nakon 1936. godine austrijski skijaši bez medalje!



JEDNA od najvećih senzacija Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru nedvojbeno je činjenica da je Austrija, vodeća svjetska sila u alpskom skijanju, u muškoj konkurenciji ostala bez ijedne medalje.

Novinar Yahoo! Sportsa je to slikovito usporedio s mogućnošću da brazilski nogometaši na Svjetskom prvenstvu ne ostvare nijednu pobjedu. A o kolikom se šoku za Austrijance radi, govori i činjenica da su posljednji put bez ijedne muške medalje ostali još davne 1936. u Garmisch-Partenkirchenu.

Posljednju su šansu propustili u subotnjem slalomu, ali branitelj naslova Benjamin Raich je ostao korak do, na četvrtom mjestu. Baš kao i Mario Scheiber u spustu i Marcel Hirscher u veleslalomu.

"Bio sam vrlo blizu i jasno je da sam razočaran, kao i cijela reprezentacija. No, moramo se nositi s time iako nije lako. Teško je reći što je pošlo krivo. Trenirali smo vrlo dobro i bili smo spremni, dakle to nije problem", kazao je Raich, vodeći čovjek u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Prvi trener muškog dijela austrijske reprezentacije Toni Giger priznao je da je posrtaj u Whistleru težak udarac. Nakon ovoga će u austrijskom savezu letjeti glave.

"Ovo je stvarno frustrirajuće. Imali smo doista jaku reprezentaciju, a u gotovo svakoj disciplini smo bili četvrti", kazao je Giger, prisjetivši se ne tako davnih vremena kad je Hermann Maier vladao skijaškim stazama.

"Momčad je bila jača nego danas, Hermann je pobjeđivao u super G-ju sa sekundom i pol prednosti. I danas smo svjetska klasa, pobjeđujemo u utrkama, ali sada postoji mnogo skijaša sposobnih pobjeđivati."

Za kraj je Giger ipak progovorio u optimističnijim tonovima.

"Svi su razočarani jer nismo ostvarili zacrtano, ali s druge strane, u Bennyju Raichu imamo vodećeg čovjeka Svjetskog kupa. Već smo osvojili mali globus u kombinaciji, vodimo u super G-ju i slalomu, dakle, momčad je jaka."

Pročitajte više