NOVINAR THE SUNA ZA INDEX

Dinamo je Guardioli nebitan. O porazu bi se pričalo jedva sat vremena

Foto: Epa, Index

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. "Na gostovanju" kod Index Sporta danas je Martin Blackburn, novinar NewsUK-a i dopisnik magazina The Sun iz Manchestera koji prati City te iz prve ruke javlja o situaciji u Guardiolinoj momčadi ususret dvoboju Lige prvaka na Maksimiru u srijedu od 19 sati. 

Najvažnije pitanje uoči utakmice jest koliko će ozbiljno Josep Guardiola i njegova momčad pristupiti utakmici na Maksimiru. Kada je riječ o klubovima koji igraju na ovako visokom nivou i paralelno guraju u tri natjecanja, kalkulacije nisu česte. Ne žele se igrati ugledom kluba dok treneri posjeduju najmanje dvadesetak kvalitetnih imena koji su u konstantnoj rotaciji. Velike razlike u odnosu na različite postavke više i nema.

Međutim, situacija je sada prilično specifična i lako bi se moglo dogoditi da Pep Guardiola ne inzistira previše na strogom pristupu utakmici u Zagrebu jer im ona ne znači baš ništa. City već ima osigurano prvo mjesto u skupini, a trenutno su usred vrlo zgusnutog i kompliciranog rasporeda pa će im gostovanje kod Dinama predstavljati mali odmor. Prije nekoliko dana imali su teški dvoboj kod kuće s Manchester Unitedom, a idući vikend igraju novi derbi protiv Arsenala. Potom ih očekuje Kup utakmica u srijedu pa idući vikend derbi s drugoplasiranim Leicesterom. Posljednjim su porazom od Uniteda već debelo zaostali za Liverpoolom i sve ove utakmice imaju velik značaj za Guardiolu.

Možemo očekivati da se sutra u Zagrebu ponovi situacija od prije dvije godine kada je City u grupi Lige prvaka također osigurao prvo mjesto prije zadnjeg kola i gostovanja kod Šahtara. Interesantno, i tad su bili u istoj skupini s Ukrajincima. Pep je promiješao momčad, igračima nije bilo važno osvojiti bodove i radije su čuvali snagu za premierligaški derbi koji je bio na rasporedu četiri dana kasnije. Rudari su od prve minute na stadionu u Harkivu krenuli kao da sutra ne postoji i pobijedili. Ne bi me čudilo kada bismo isti scenarij vidjeli i sutra na Maksimiru.

City neće dugo tugovati ako izgubi 

Kakvu momčad Cityja očekivati? Pep je već najavio kako će priliku dobiti mladi Phil Foden i to me raduje jer je riječ o jednom od najnadarenijih mladih igrača Engleske, a u posljednje vrijeme nije se baš naigrao. Pretpostavljam da će momčad biti skrojena uglavnom od igrača koji nisu nastupali u utakmici protiv Manchester Uniteda, no na terenu neće biti samo neiskusni mladići, priliku će dobiti i stariji poput Brava, Cancela, Mendyja, Gundogana ili Mahreza. Najveći problem Guardiole jest posljednja linija. Mogli bismo vidjeti kako funkcionira stoperski tandem Eric Garcia - Taylor Harwood Bellis, zapravo vrlo slično Cityju kakav je igrao na Carabao kupu.

Ovo je velika prilika za Dinamo da iznenadi i uzme tri boda, no treba uzeti u obzir kako će većina rezervnih igrača kojima će Guardiola dati priliku gorjeti od želje da mu se dokažu i pokažu kako se na njih može računati u važnim utakmicama. Igrači koji griju klupu europskih velikana najmotiviraniji su igrači na svijetu jednom kada dobiju priliku na terenu. Nema sumnje da će biti gladni, ali ako se stvari budu razvijale u korist Dinama i ako budu imali sreće, City neće dugo tugovati za bodovima. 

Vjerujem da se o tom porazu neće pričati više od sat vremena.

Dinamo impresionirao na Etihadu, onaj City bio je blizu maksimuma 

Što se tiče Dinama, moram priznati da sam bio vrlo impresioniran načinom na koji su se predstavili na Etihadu u drugom kolu natjecanja. City je u toj utakmici igrao vrlo blizu svom maksimumu, igrači su davali sve od sebe da što prije riješe dvoboj, ali Dinamo je bio vrlo respektabilan suparnik i do polovice drugog dijela sve je bilo otvoreno. Vrlo čvrsta utakmica, kao uostalom i one protiv Atalante i Šahtara. Skupina se pokazala zanimljivijom no što je to izgledalo na početku, sve tri momčadi mogu proći dalje i to je baš uzbudljivo. Prednost bih dao Šahtaru, ali sve je moguće u Ukrajini. S druge strane, Dinamo je nekako najviše zaslužio prolazak.

Dinamovi igrači lijepo su se predstavili u Ligi prvaka, posebno Dani Olmo, vrlo zanimljiv i talentiran veznjak. Tu je i Mislav Oršić kojega je Pep Guardiola nekoliko puta podcrtao kao opasnost prije susreta na Etihadu i koji je tada zaista bio najopasniji dinamovac. Pamtim i Theophilea - Catherinea, no to je više zbog njegove epizode u Cardiffu i prepoznatljivo dugog imena iako ni on nije razočarao u Engleskoj. Dinamo je tad izgledao daleko bolje nego što se načelno očekuje od hrvatske momčadi koja dolazi na megdan Guardiolinom stroju.

Pep ove sezone s Cityjem ide na sve ili ništa 

Što se, pak, Cityja tiče, i vi se sigurno pitate kada će City napraviti korak više u Ligi prvaka. Čini mi se kako je ovu sezonu Guardiola odlučio krenuti na sve ili ništa. Dvije godine u nizu osvojio je Premierligu i sad je, čini se, rekao sam sebi da mora krenuti na Ligu prvaka. Više je no jasno da je naslov prvaka Europe prvi cilj ove sezone i da su zbog toga spremni zaboraviti na izgubljeno prvenstvo. 

Pročitajte više