dinamo u europi

Poljaci kukaju uoči uzvrata protiv Dinama, Krznar stiže s velikim adutom

Foto: Josip Regović/PIXSELL

DINAMO sutra u 21 sat u Varšavi protiv Legije igra uzvratnu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka. Prvi susret u Maksimiru prošlog tjedna završio je 1:1.

Za hrvatskog prvaka ovo je najvažnija utakmica u sezoni jer prolazak u play-off Lige prvaka donosi ono što je u klubu zacrtano kao glavni cilj - ulazak u skupine nekog europskog natjecanja.

 

Glavni cilj je, jasno, Liga prvaka koja jamči najmanje 15.6 milijuna eura, ali ni Europa liga nije "za baciti". Ulazak u skupine tog natjecanja donio bi Dinamu barem 3.6 milijuna eura. Svaki osvojeni bod u Ligi prvaka vrijedi 930.000 eura, a u Europa ligi 210.000 eura.

Dinamo mora više riskirati

Da je bio malo hrabriji, Dinamo je već u prvoj utakmici mogao napraviti veliki korak prema play-offu i potencijalnom sudaru sa Crvenom zvezdom. Dojam je da je Krznarova momčad u susret s Poljacima ušla s previše respekta i da je premalo riskirala, osobito kad se u obzir uzme činjenica da od ove sezone više ne vrijedi pravilo gola u gostima. Dinamu je nedostajalo i malo sreće jer je Boruc prvo sjajno obranio dobar udarac Majera, a Petkovićev šut otišao je nekoliko centimetara pokraj gola.

No, ta prva utakmica pokazala je da je Legia solidna momčad, ali ništa više od toga i da cijela ova priča ovisi uglavnom o tome kako će Dinamo odigrati. Individualna kvaliteta neusporedivo je na Dinamovoj strani, no vrijeme je da Krznarova ekipa to pokaže na terenu. Dinamov trener u zadnje tri europske utakmice igra uglavnom u najjačem sastavu, vjerujući gotovo isključivo najboljim igračima koje ima pa je za vjerovati da će i sutra u Varšavi igrati s uobičajenom postavom.

Na Maksimiru nije mogao računati na Arijana Ademija koji se ozlijedio u susretu s Omonijom i dobro se vidjelo koliko kapetan nedostaje momčadi u trenucima kad se utakmica lomi. Dobra vijest za Dinamove navijače je da je Ademi otputovao u Poljsku, što će podići narušeno samopouzdanje momčadi. Ne očekuje se da će Ademi biti u početnoj postavi jer se još nije potpuno oporavio, ali nije nemoguće da odigra koju minutu ako to bude nužno. Iako u momčadi ima puno iskusnih igrača, Ademijevo prisustvo makar i na klupi golema je stvar za Dinamove igrače od kojih većina u njemu vidi sigurnost i podršku, čak i kad nije na terenu. 

"Odluku hoće li igrati ili ne donijet ćemo nakon zadnjeg treninga. Sigurno ga nećemo forsirati jer nam treba na duže staze", rekao je Krznar u zračnoj luci uoči leta za Varšavu.

Na lijevom beku opet Franjić

Najveća enigma u Dinamovoj momčadi je pozicija lijevog beka na kojoj bi trebao igrati Bartol Franjić. Iako Krznar u momčadi ima četiri klasična lijeva beka, odlučit će se za Franjića koji je dosad taj posao odrađivao solidno. Daniel Štefulj nije ni otputovao u Varšavu, situacija s Marinom Leovcem je potpuno nejasna, a uz Franjića je u avion sjeo i Francois Moubandje koji će mu jedini konkurirati za poziciju.

Poljaci uoči uzvrata, ohrabreni remijem u Maksimiru, vjeruju da mogu preko Dinamo do play-offa, odnosno mjesta barem u skupini Europa lige.

"Ne postoji jedna stvar koju moramo napraviti da izbacimo Dinamo. Moramo odigrati praktički savršenu utakmicu u obrani i napadu. Nismo imali puno vremena da nešto promijenimo u igri u odnosu na prvu utakmicu. Sreća da imamo inteligentne igrače pa su brzo pohvatali neke nove ideje. Braniti se nećemo jer nam to u ovoj utakmici neće previše značiti. Danas ćemo malo vježbati i penale ako do toga dođe na utakmici", rekao je Legijin trener Czeslaw Michniewicz.

Dio poljskih medija smatra da je Dinamo veliki favorit u uzvratnoj utakmici. Tako je komentator Polsat Sporta napisao da je čudo da je Legia u Zagrebu dio utakmice igrala u čistom egalu i na kraju izvukla remi.

Poljski novinar: Dinamo je loš dan imao u Zagrebu, neće opet

"Legia će u Varšavi imati veliku pomoć navijača, ali trener i igrači ove sezone nisu dobili pomoć od uprave. Legia nema kvalitetu kao Dinamo, a ljudi iz kluba nisu u prijelaznom roku napravili ništa da pomognu ostvariti cilj, a to je ulazak u Ligu prvaka. Naravno da se može dogoditi da Legia prođe i da jača momčad, a to je Dinamo, ima loš dan. No, čini se da je taj loš dan hrvatski prvak imao u Zagrebu i teško je očekivati da će se on ponoviti", napisao je Cezary Kowalski pa nastavio:

"Legia najviše pati u veznoj liniji. Ozljeda Bartosza Kapustke strašan je udarac za momčad. Josue fizički ni psihički nije u dobrom stanju, Muci je zabio gol u Zagrebu, ali nije na zadovoljavajućem nivou, Johansson je bolestan i jedini veznjaci su Andre Martins, Slisz i Luquinhas. Za prvu dvojicu zamjene nema, što se dobro vidjelo u prvoj utakmici kad je premoreni Martins klupi signalizirao da više ne može, a Michniewicz je samo raširio ruke. Luquinhas je imao previše rupa u igri, a jedini pravi trkač je Slisz koji ne može sam. Legijino vodstvo je bilo strašno neozbiljno ovog ljeta i pokazalo se potpuno neprofesionalnim."

Legia je, kao i Dinamo, imala slobodan vikend budući da joj je utakmica sa Zaglebijem bila odgođena.

Pročitajte više