DINAMO

"Dinamo želi postati ono što je Borussia za Halanda"

Foto: Pixsell

TALIJANSKI portal Rivista Undici objavio je danas velik tekst o zagrebačkom Dinamu.

Povod je bio prodaja Danija Olma u Leipzig i dolazak Robbieja Burtona iz Arsenala, što Talijani tumače kao zaokret u klupskoj politici i novu Dinamovu ambiciju. Rivista Undici nahvalio je Dinamova trenera Nenada Bjelicu kojeg drži ključnim u izgradnji nogometnog identiteta Dinama, ali je pohvalio i klupsku politiku.

"Inteligentna vizija stvorila je u Maksimiru kompetitivnu momčad u europskim okvirima. Najveća razlika u odnosu na prošlost je činjenica da igrači ne žele otići iz kluba čim se ukaže prva prilika za transfer, već čekaju pravi trenutak i za sebe i za klub. To se najbolje vidjelo na slučaju Danija Olma, koji je četiri sezone igrao u Dinamu i tek onda otišao.

Dinamo je prepun talenata, a momčad prema Transfermarktu trenutačno vrijedi 97 milijuna eura. Najatraktivniji igrači su Bruno Petković, Dominik Livaković i Mislav Oršić, a ovih dana im se pridružio i Robbie Burton, bivši kapetan Arsenalove U-23 momčadi. Istovremeno je stigao i Matias Godoy iz Argentine, a njih dvojica bit će pridružena B momčadi i onda krenuti prema prvoj ekipi", navodi se u tekstu.

"Očito je da Dinamo dovođenjem Burtona želi pokušati ponoviti slučaj Olmo. Dinamo ne spada među europsku elitu, ali napredak koji je pokazao zadnjih godina vodi ga u tom smjeru. Svakom hrvatskom klubu uvijek će biti teško zadržati najbolje igrače, no Dinamo želi postati omiljena destinacija mladim igračima iz cijelog svijeta.

Nudi im igranje u prvoj ligi, europsko iskustvo i mirno okruženje u kojem mogu rasti. Dinamo želi biti ono što je Borussia Dortmund za Erlinga Halanda. Norvežanin je mogao ići u puno veće klubove, ali je odabrao Dortmund jer je želio još napredovati, prikupiti iskustvo i onda napraviti veliki transfer. Burton i Godoy to su također našli u Dinamu.

Zagrebački klub za njih je mirna sredina bez previše pritiska, idealna za razvoj", piše RU i dodaje kako su u Dinamu stasali velikani hrvatskog nogometa poput Zvonimira Bobana, Luke Modrića i Marija Mandžukića.

"Rezultati te politike vidjeli su se ove sezone u Ligi prvaka u kojoj je Dinamo osvojio najviše bodova nakon 21 godine. Zahvaljujući dobrom projektu, slavan hrvatski klub sve je bliže središtu pažnje europskog nogometa", zaključuju Talijani.

Pročitajte više