euro 2020

Engleske naslovnice jutro kasnije. Ni slova o poklonjenom penalu za trijumf

VIŠE od pola stoljeća, točnije još od 1966., zemlja u kojoj je nogomet izmišljen, u kojoj se igra najbogatija te medijski najpraćenija nacionalna nogometna liga na svijetu, u kojoj k tome igraju najbolji svjetski nogometaši, čekala je da njena reprezentacija uđe u finale velikog natjecanja.

Zadnji put Engleska je to uspjela na SP-u 1966., došavši u finale koje se igralo na Wembleyju. Na istom mjestu 55 godina kasnije napravila je to pobjedom nad Danskom 2:1 nakon produžetaka za finale EP-a 2020. te je tako bacila naciju u trans. 

Naslovnicama svih engleskih medija dominiraju scene slavlja nogometaša nakon konačno dočekanog velikog finala. 

Međutim, primjetno je da Englezi, opijeni slavljem, zanemaruju po njih neugodnu istinu. Reprezentacija im je više od pola stoljeća posta od finala velikih natjecanja prekinula zahvaljujući tome što joj je nizozemski sudac Danny Makkelie poklonio nepostojeći penal za pobjedu. 

Times pod naslovom "Engleska ispisala povijest" na udarnoj stranici ima fotografiju slavlja Harryja Kanea nakon što je zabio poslije spomenutog penala.

Guardian na naslovnici također ima Kanea i suigrače u slavljeničkom zanosu, uz natpis "Engleska sanja. Sada slijedi prvo finale od '66".

Daily Telegraph uz sliku igrača na slavljeničkoj hrpi piše "Momci za povijest".

Independent je cijelu naslovnicu prekrio fotografijom slavljeničkog klupka nogometaša, ispod koje stoji: "Ispisali su povijest. Pobjeda u produžecima za prvo finale Engleske od 1966."

Daily Mail je razvalio "Kralj Kane. Heroj Harry za dostizanje finala nakon nevjerojatne drame".

Daily Star donosi igru riječi "Finally", što je složenica od "napokon" i "finale" te dodaje "Garethovi velikani su samo jednu utakmicu od zakopavanja 55-godišnjeg prokletstva."

Pročitajte više