Francuska hoće Bilića na klupi Tricolora: Da je Bilić izbornik ne bi bilo mjesta za Thurama i Sagnola

UTUČENI Francuzi podvlače crtu ispod razočaravajućeg Eura koji su završili na vrlo sličan način kao i Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Koreji. Samo bod protiv Rumunja i dva glatka poraza protiv Nizozemske i Italije razljutili su naciju željnu velikog uspjeha, a kao glavnog krivca za ovakav fijasko vidi se izbornika Raymonda Domenecha koji je na europsku smotru odveo momčad punu "staraca".
 
O sudbini osebujnog trenera Savez će odlučiti za nekoliko dana (3. srpnja 2008), a mediji mu unatoč važećem ugovoru do 2010. već sada traže zamjenika. Ugledni francuski magazin L'Equipe sastavio je svoj izbor svjetski poznatih stručnjaka koji bi bili najbolji izbor za izvlačenje francuskog nogometa iz trenutačne krize, a zanimljivo je da se kao drugi izbor spominje hrvatski izbornik Slaven Bilić.

"Mourinho nije samo glumac kao Domenech "

Na prvom mjestu potencijalnih akvizicija za čelno mjesto Tricolora smjestio se Jose Mourinho, novi čovjek na klupi talijanskog Intera. Za Portugalca pišu kako je prava nogometna trenerska zvijezda koja je upravo sada potrebna Francuskoj, a nije kao Domenech samo "glumac".

"S njim konferencije za novinare ne bi bile sterilne, kao s glumcem Domenechom. Mourinho je zaista poseban, a uz sve govori i francuski", stoji u objašnjenju.

"Bilić bi donio svježinu i mladost"

Na Bilićev je konto Le' Equipe sasuo još više komplimenata uz tezu da bi trenutačni hrvatski izbornik zasigurno pomladio i osvježio momčad što je upravo učinio kada je došao na hrvatsku klupu.

"Bilić bi Tricolorima donio svježinu, jer nema sumnje da je došlo vrijeme za mladu krv u francuskoj momčadi prepunoj tridesetogodišnjaka. Svojim osebujnim i energičnim vođenjem doveo je Hrvatsku do statusa prvog iznenađenja Eura i on bi bio najbolje rješenje ukoliko se želi poraditi na ostvarenju tog cilja. Kad bi Bilić bio izbornik Tricolora Thuram i Sagnol sigurno ne bi našli mjesto na njegovom popisu", zaključuju u Le'Equipeu.

Na trećem se mjestu smjestio ruski izbornik Guus Hiddink, na četvrtom bivši engleski Sven-Goran Eriksson, a na petom nizozemac Ruud Gullit.

L'Equipeov TOP 5:

1. Jose Mourinho
2. Slaven Bilić
3. Guus Hiddink
4. Sven-Goran Eriksson
5. Ruud Gullit

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više