Sve je spremno za "derbi desetljeća"

SADA kada je sve spremno za proljetni nastavak sezone, vrijeme je i za kratak pregled 19. kola Prve hrvatske nogometne lige. Nakon dva i pol mjeseca na terene se vraćaju prvoligaši i odmah na startu očekuje nas nekoliko zanimljivih dvoboja.

> Mamić o srdačnom dočeku u Splitu

> Asanović i BIlić složni: Hajduk je u prednosti

> Na Maksimiru smo ih razbili sa slabijom momčadi, u nedjelju nemaju što tražiti!

> Video: Vlak napada s Mandžukićem i Slepičkom

> Miše: Mirno spavam, uigraniji smo!

> Posjetitelji Indexa: Derbi ide Hajduku

U "utakmici svih utakmici" ili "majci svih derbija", kako se večerašnjem dvoboju na Poljudu tepa već tjednima, sastaju se Hajduk i Dinamo. Splićani spremaju paklenu atmosfera koja bi, nadaju se, mogla pomoći Bijelima u pobjedi nad vječnim rivalom iz Maksimira.

Trener Zagrepčana Marijan Vlak suprotstavit će se Hajdukovom "HNL misteru 100 posto" Anti Miši u najavljenoj formaciji 4-4-2 koja će se vrlo brzo transferirati u 4-2-3-1 budući da će Mario Mandžukić ipak igrati nešto povučenije iza udarne igle Modrih, Čeha Miroslava Slepičke.

Miše ne mijenja pobjedničku jedanaestoricu

Splitski strateg Ante Miše već je tijekom priprema naglasio kako neće mijenjati momčad koja je prije prvenstvene pauze nanizala šest uzastopnih pobjeda te izborila prolaz u polufinale Kupa izbacivši na jedanaesterce Slaven Belupo.

Jedina briga koju Miše ima uoči večerašnjeg okršaja odnosi se na zdravstveno stanje Gorana Rubila, odličnog Hajdukovog desnog beka koji se ozlijedio prošle subote na pripremnoj utakmici protiv Širokog Brijega. Njegova alternativa će, ukoliko ipak ne bude mogao nastupiti, biti Jurica Buljat te će na taj način biti otklonjena dvojba koji od dvojice stopera (Pandža ili Buljat) se pridužuje Hrvoju Vejiću budući da će na Buljatovom mjestu u obrani zaigrati stasiti Širokobriježanin.

No, što je s ostalim dijelovima obaju momčadi? Nema sumnje kako će na desnoj strani Hajdukova napada posebno zanimljiv biti dvoboj aktualnog (Drago Gabrić) i bivšeg (Mirko Hrgović) Hajdučkog srca. Potpis ugovora s Dinamom priskrbio je Hrgoviću titulu najomraženijeg bivšeg igrača Hajduka iako je sličnih primjera bilo i prije (Joško Jeličić, Srđan Zujo Mladinić...). Hrgoviću će biti priređen vatreni doček u poljudskoj ljepotici večeras, a ostaje za vidjeti kako će i hoće li sve provokacije i vrijeđanja podnijeti čovjek koji je nebrojeno puta dosada kako mu pojam "izgubit živce" uopće nije nepoznat.

Dvoboj Hajdukovog wonderkinda Nikole Kalinića sa iskusnim Dinamovim stoperima Kovačem i Bišćanom svakako intrigira sve ljubitelje najvažnije (sporedne) stvari u Hrvata. Kalinić je najavio gol i pobjedu dok su Kovač i Bišćan istaknuli kako neće pasti pod utjecaj južnjačke atmosfere koja ih očekuje na Poljudu te kako su sigurni da će zaustaviti Hajdukova reprezentativca.

Od svih pompozno najavljivanih dvoboja kao najvažniji nam se čini duel Hajdukovog protiv Dinamovog dvojca defenzivnih veznih, a tu bi Splićani svakako trebali biti u prednosti. Skoko i Andrić su puno uigraniji i kvalitetniji od Dinamovih Vrdoljaka i Calella. Argentinac je skupo plaćen (2,2 milijuna eura) i trebao bi biti kvaliteta više za Zagrepčane, ali pitanje je koliko se u ovih mjesec dana otkad je došao stigao upoznati i uigrati s momčadi što je od vitalne važnosti za Modre s obzirom na činjenicu da je, u formaciji kakvu preferira Marijan Vlak, mjesto zadnjeg veznog igrača najvažnije u momčadi.

Hajdukov par defenzivnih veznih Skoko-Andrić već je označio Sammira kao najveću prijetnju, dok će se Vrdoljak i Calello bitku voditi s Hajdukovim playmakerom i BiH reprezentativcem Senijadom Ibričićem.

Hajduku lagana prednost

Kad sve zbrojimo, ipak prednost ide Hajduku budući da splitska prva jedanaestorica ima puno bolju koheziju unutar momčadi, odigrali su u sjajnom ritmu studeni i prosinac te pregazili konkurenciju na Dvoranskom prvenstvu u Zadru.

Sve nam ovo govori o samopouzdanju koje je u Hajdukovoj svlačionici naraslo do neba, a stručni stožer Bijelih bi se trebao pobrinuti da ono ne preraste u bahatost ili aroganciju. Dinamo nesumnjivo ima dužu klupu, ali s te klupe u igru mogu ući maksimalno tri igrača tako da je pitanje koliko oni mogu donijeti prevagu. Dojma smo kako će učinak Modrih ipak najviše ovisiti o inspiraciji Marija Mandžukića. Ukoliko Mandžo bude imao svoj dan, mogu se nadati bodu ili čak pobjedi.

Mini derbi u Koprivnici: Slaven Belupo-Šibenik

Od ostalih dvoboja 19. kola pažnju plijeni mini-derbi u Koprivnici između Slaven Belupa i Šibenika. Ova dva kluba najvjerojatnije će do kraja prvenstva voditi mrtvu trku za treće mjesto koje vodi u Kup Uefa, a laganu prednost ipak dajemo Koprivničanima, klubu s većim budžetom i boljom logistikom. U današnjem dvoboju Slavenu će nedostajati Čaval, a Šibenčani će istračati bez dva važna vezna igrača Milanovića i Ademija. Pobjeda Slavena.

Osijek u Gradskom vrtu dočekuje Rijeku u utakmici gdje je svaka prognoza nezahvalna o obzirom na oscilirajuću formu obaju momčadi tijekom nekoliko posljednjih mjeseci. Posljednjeplasirani Zadar predvođen novim/starim trenerom Daliborom Zebićem domaćin je Cibaliji u utakmici u kojoj im igra samo pobjeda budući da od početka proljetnog dijela moraju loviti bodove s kojima bi pobjegli sa začelja.

Varaždinci u dočekuju Sesvećane koji su jučer ostali bez trenera i treba vidjeti kako će novonastala situacija utjecati na njih dok laganu prednost dajemo Zagrebu u dvoboju protiv, odlascima Buče i Sivonjića oslabljenog, Intera iz Zaprešića.

Marko Čeko
Foto:Index/Paun Paunović/ Cropix

Pročitajte više