Hrvatska reprezentacija

Hrvatska je dobila dva igrača, mogu postati najveći u povijesti reprezentacije

Foto: Igor Kralj,MArko Prpic/Pixsell

HRVATSKA je u trećem kolu skupine A elitne razine UEFA-ine Lige nacija došla do prve pobjede. U Kopenhagenu su naši izabranici pogotkom Marija Pašalića za 1:0 pobijedili Dansku. Sada su na četiri boda u tri kola, koliko ima i Austrija. Danska je na šest, a Francuska na dva boda. Hrvatskoj preostaje još jedan dvoboj u ovom ciklusu, u kojem će u ponedjeljak gostovati u Francuskoj.

Utakmicu su obilježila dva vrlo različita poluvremena. Dok su se u prvom hrvatski reprezentativci našli pod velikim pritiskom domaćina koji su uglavnom preko rastrčanog Joakima Maehlea često prijetili golu Hrvatske, u drugom je Dalićeva momčad bila ta koja je dominirala, što je istaknuo i Ilija Lončarević u komentaru za Index.

Naša reprezentacija je imala dva različita poluvremena. Puno nesigurnosti, izgubljenih lopti u prvom dijelu me ne iznenađuje. Imali smo zadnju liniju koja je prvi put igrala u tom sastavu, a i sama vrsta igrača koje je Dalić poslao na teren nije baš omogućavala brz i točan pas.

To je naša stara boljka koja je bila vidljiva dok Luka, Kovačić i Brozović nisu bili zajedno na terenu i počeli haklati, onda smo bez ikakvog problema razvili pas igru i imali smo sigurnost po osvojenoj lopti, nismo je gubili brzo, počeli smo okomitim pasevima dolaziti na njihovu zadnju liniju.

Dobili smo nove igrače, ali neki su podbacili

Ako je Dalić imao plan da naše najjače adute uvede u poluvremenu, a čini mi se da je, onda mu je plan uspio. Što se tiče ostalog, dobili smo neke igrače koji su stigli u reprezentaciju. Prvenstveno Erlića i Šutala, ali dobili smo i nesigurnost kod nekih koji nisu pravi, malo sputani, a neki kao Vlašić hendikepirani neigranjem.

Pašalić je tip igrača koji nije spreman za pas igru i organizaciju, u završnici je ubitačan i tako ga treba prihvatiti. Ivanušec je imao malo previše dodira, a Jakić je bio neprepoznatljiv i nevidljiv, u prvom dijelu je sav teret organizacije igre pao na Brozovića koji nije mogao sam.

Moram naglasiti da u ovoj situaciji svim izbornicima koji su ogorčeni na Ligu nacija dajem za pravo, ovaj ritam je preubitačan i svakom izborniku opravdavam da sastavlja momčad kako misli da treba, taman i ako izgubi. Najbitnije je da smo dobili nešto novo. Uz to, najvažnije je sačuvati zdravlje igrača. Zbog gladi za novcem nogomet polako gubi smisao. I mi koji gledamo i igrači su prezasićeni.

Ovi dečki bi mogli postati najbolji stoperi koje smo ikad imali

Otkad se pojavio Gvardiol koji je već rutiner, vidjelo se da imamo odličnu stopersku budućnost. Samo ako bude zdravlja ti svi dečki će biti naša budućnost, a mislim da bismo u njima mogli dobiti i najbolje stopere u svojoj povijesti. Samo ih ne treba opterećivati glamuroznim najavama, treba ih pustiti da se razvijaju jer su još uvijek u toj fazi. Nisu djeca, ali trebamo ih čuvati.

Danska je odlična momčad. Razlika između njih i nas je očitija kad smo kompletni, ali mi imamo problem jer nemamo taj pritisak na protivnika na njegovoj polovici kao Danci. Nismo tako kompaktni, kod nas uvijek netko zakasni, a pravi igrači onda prolaze. 

Protivnički presing također jako teško prolazimo ako nema Modrića, Kovačića i Brozovića. Kad su se pojavili oni, i Danci su se povukli malo dublje jer su vidjeli s koliko lakoće iznosimo loptu kroz njihov presing. Reprezentacije poput Danske su fizički dominantnije. Na terenu nam je potrebna kompaktnost i zajedništvo kakvo imaju oni.

Pročitajte više