HR KLUBOVI EUROPI

Hrvatski klubovi čekaju protivnike u Europi: Evo gdje gledati i koga mogu izvući

Foto: EPA-EFE

DINAMO, Hajduk i Osijek saznat će ovog tjedna protivnike u pretkolima europskih natjecanja. Četvrti hrvatski predstavnik Rijeka u ždrijebu će se pojaviti tek u 3. pretkolu.

Sutra su na rasporedu ždrjebovi 1. pretkola Lige prvaka i Europa lige u kojem će se naći Hajduk. Splićani od svih hrvatskih predstavnika najranije započinju europski put pa će prvu utakmicu odigrati već 11. srpnja, a uzvrat tjedan dana kasnije. Ždrijeb 1. pretkola Europa lige održat će se u utorak u 15:30 sati u Nyonu.

U njemu se nalaze 94 momčadi od kojih su pola nositelji, a pola nenositelji. U njemu će se naći i sedam pobjednika "predpredkola" u kojem se natječe 14 klubova iz najslabije rangiranih nacija po Uefinom renkingu. To su San Marino, Luksemburg, Sj. Irska, Gibraltar, Farski otoci, Kosovo, Wales i Andora.

S koeficijentom 8.000 Hajduk je među nositeljima, a najneugodniji protivnici su rumunjska Universitatea, mađarski Debrecen i Honved, slovenska Mura te Široki Brijeg, a Splićani bi sigurno željeli izbjeći vrlo daleka gostovanja kod Banantsa u Erevanu ili kod dva gruzijska kluba, Čikure iz Sačkerea i Torpeda iz Kutaisija.

U srijedu će se izvlačiti parovi 2. pretkola Lige prvaka (Dinamo) i Europa Lige (Osijek). Dinamo će protivnika saznati u 12:00, a Osijek u 14:00 sati. Dinamo se u natjecanje uključuje u tzv. "putu prvaka" u kojem igraju samo prvaci svojih zemalja. Prvu utakmicu igrat će 23. ili 24. srpnja, a uzvrat tjedan dana kasnije.

S koeficijentom 29.500 Dinamo je nositelj i najjači potencijalni protivnik mu je izraelski Maccabi iz Tel-Aviva koji je sigurno u 2. pretkolu. Ostali potencijalni protivnici prvo moraju proći 1. pretkolo. Među njima su stari Dinamovi znanci Šerif i HJK. Ispadne li u ovoj fazi natjecanja, Dinamo ulazi u 3. pretkolo Europa lige.

Osijek ima koeficijent 5.475 s kojim se ugurao među nositelje u 2. pretkolu Europa lige. Nositelj će biti i Hajduk, pod uvjetom da uspješno prođe u 1. pretkolu. Drugo pretkolo krije nekoliko vrlo nezgodnih protivnika koji bi bili i više nego ozbiljan zadatak za Hajduk i Osijek. Jedan od njih je svakako Radnički iz Niša koji je osvojio drugo mjesto u osnovnom dijelu srpskog prvenstva s jednim jedinim porazom (od Zvezde) i čak 21 bodom više od trećeplasiranog Partizana. U ligi za prvaka Radnički je obranio drugo mjesto i ušao u Europu.

Tu je i ciparski AEL iz Limassola te poljska Cracovia i Lechia koja je prvi dio prvenstva završila na samom vrhu da bi iz borbe za naslov ispala dva kola prije kraja Lige za prvaka. Tu su i tri skandinavska kluba koji će biti u punom natjecateljskom ritmu, a ima i nekoliko napornih gostovanja u Kazahstanu, Armeniji i Gruziji. Prve utakmice 2. pretkola igraju se 25. srpnja, a uzvrati tjedan dana kasnije.

Rijeka, četvrti hrvatski predstavnik u Europi, u EL se uključuje u 3. pretkolu, a ždrijeb te faze održava se 22. srpnja. Rijeka će biti nositelj, a Hajduk i Osijek (ako do tamo stignu) vrlo teško. Teoretski mogu biti, ali da bi se to dogodilo barem pet nositelja moralo bi ispasti u drugom pretkolu. Prve utakmice 3. pretkola igraju se 8. kolovoza, a uzvrati tjedan dana kasnije. Prođu li i te prepreke, hrvatski klubovi ulaze u zadnju, "play-off" rundu.

Pročitajte više