JEDINO JE ON DOBIO GRKE "Stari konj Ćiro ti kaže, pet komada ćemo im zabiti"

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA se s Grcima susrela šest puta, četiri puta za bodove. I uvijek je bilo teško. Tvrdo, neizvjesno, mučno. Dosadno. I kad je bila najjača, Hrvatska je imala velikih problema s Grčkom. U Solunu 1997. Šuker je zabio jedan od najvažnijih golova u povijesti hrvatskog nogometa. S tim golom Ćiro i ekipa otišli su u dokvalifikacije i preko Ukrajine na SP u Francusku.
 
Ali, da je bilo lako, nije. U Maksimiru, u jesen 1996., na samom početku kvalifikacija za Francusku bilo je 1:1. Grci su iz ničega poveli u 9. minuti preko Nikolaidisa, a Hrvatska se mučila i tek je preko Šukera u 45 minuti uspjela dati jedan gol. Bio je to tek početak silnih pehova Hrvatske u tim kvalifikacijama. Sjetimo se splitske bure i Briana Laudrupa, pa par dana kasnije hat-tricka Primoža Glihe. Maksimirska utakmica s BiH i eskapade Dražena Ladića priča su za sebe. Uglavnom, Hrvatska je opasno visjela i uoči utakmice u Solunu prava na kiks više nije bilo. Tamo je igrala samo pobjeda.
 
Na stadionu Kaftanzoglio bilo je i četničkih zastava, provokacija na sve strane, ali Ćirina momčad je izdržala, a jedini gol zabio je Davor Šuker u 74. minuti i ostavio Hrvatsku u ozbiljnoj igri za Francusku. Bila je to jedina pobjeda Hrvatske u šest utakmica protiv Grčke. A do nje ju je vodio Ćiro Blažević.
 
''Trener svih trenera'', kako mu tepaju, gostovao je u jednom emisiji u susjednoj BiH gdje su ga između ostalog pitali da komentira šanse Hrvatske u baražu s Grčkom.
 
''Grčka nema nikakve šanse, dobit će pet komada. Zapamti što ti stari konj Ćiro kaže. Pet komada'', u svom stilu ispalio je bivši izbornik Hrvatske i Bosne.
 

Pročitajte više