rijeka - hajduk 1:3

Livaja, Kalinić, Krovinović... Svi ostaju i napadaju Dinamo sljedeće sezone

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

HAJDUK je sinoć u finalu Kupa pobijedio Rijeku 3:1 i prvi put nakon devet godina osvojio trofej. Splićani su potpuno dominirali u finalu iako je Rijeka povela u 11. minuti preko Drmića, ali prvo je Ferro izjednačio, zatim je Melnjak okrenuo, a Smolčić je u 41. minuti dobio drugi žuti karton. Melnjak je drugim golom u 56. minuti potvrdio pobjedu.

Veliko slavlje se s Poljuda prelilo na splitsku Rivu koja je dugo u noć tulumarila, a Hajdukovi navijači nadaju se da je osvajanje Kupa prekretnica i da za klub dolaze puno uspješniji dani. Kad prođe slavlje i kad se euforija barem malo smiri, Hajduk će krenuti u pripreme za novu sezonu, u kojoj su očekivanja golema.

Hajduk preskočio 2. pretkolo KL-a

Osvajanje Kupa donijelo je Hajduku preskakanje jedne europske stepenice pa će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu krenuti od 3. pretkola, odnosno samo dva ga dijele od ulaska u skupinu. To je malo, ali i jako puno budući da Dambrauskasova momčad neće imati status nositelja u kvalifikacijama što joj može donijeti vrlo jake protivnike poput Slavije, Young Boysa, PAOK-a i drugih.

No ono što najviše zanima Hajdukove navijače je s kojom momčadi će klub krenuti u novu sezonu. Najvažniji i njima i klubu je Marko Livaja, koji je sinoć nakon utakmice nedvosmisleno rekao da ne ide nigdje.

"Nema te ponude koja bi me odvela iz Hajduka. Nikad nisam išao za novcem, nego sam igrao gdje mi je bilo lijepo. Ovdje sam doma, lijepo mi je i guštam igrati za Hajduk", rekao je najbolji strijelac HNL-a i čovjek koji je u 40 utakmica u svim natjecanjima zabio 32 gola i upisao osam asistencija.

Hajduk bi ga lako mogao prodati ovog ljeta jer zainteresiranih ima, ali blagajnu će pokušati napuniti prodajom nekih drugih igrača. Računica je vrlo jasna. Hajduk nekoga mora prodati ovog ljeta jer njegova momčad sad već košta ozbiljan novac.

Glavni igrači ne žele ići

Livaja, Krovinović i Nikola Kalinić, koji također želi ostati, imaju ogromne ugovore, a bez nekog ozbiljnog priljeva novca bit će ih teško plaćati. Zato u Splitu računaju s ulaskom u skupinu Konferencijske lige, što bi klubu donijelo najmanje tri milijuna eura. No s time su u klubu računali i prošlog ljeta pa su zapeli na kazahstanskom Tobolu.

Hajduk je danas ipak puno konkretnija momčad nego što je bio na početku prošle sezone, a dobra vijest za navijače je da se nikome od glavnih igrača ne ide s Poljuda. Upitan je manje-više jedino Ferro, koji je na posudbi iz Benfice, a portugalski mediji su krajem prošlog tjedna pisali da još ne zna gdje će nastaviti karijeru.

Hajduk bi ga rado zadržao na još jednoj posudbi, ali Ferro navodno razmatra druge opcije i čekat će do posljednjeg trenutka da odabere onu koju smatra najboljom. Ostali glavni igrači, osobito nakon jučerašnjeg slavlja, ne razmišljaju o odlasku, ali netko će - morati.

Biuk glavni adut za prodaju

Lukša Jakobušić mora malo pokrpati budžet, a najviše se uzda u prodaju Stipe Biuka koji je ove sezone, iako je na kraju upisao 34 nastupa, od čega 21 u početnoj postavi, nije napredovao. Za njega interes nije kao što je bio lani, ali zainteresiranih ima i vrlo je izvjesno da će najtalentiraniji Hajdukov igrač otići.

Možda neće biti ni jedini. Puno će o Hajdukovim ambicijama i ambicijama njegovih zvijezda ovisiti o europskom rezultatu Hajduka. Kvalifikacije za Konferencijsku ligu završit će tjedan dana prije kraja ljetnog prijelaznog roka. Ne uspije li Hajduk ući u Europu, alarmantno će pofaliti novca, a onda bi moglo biti još prodaja. 

Za sad je na Poljudu sve idealno. Osvojen je trofej, u Dalmaciji je opet euforija i pred Hajdukom je vrlo zanimljivo ljeto. Puno toga će reći Hajdukovi rezultati u Europi. Do skupine Konferencijske lige dijele ga dva pretkola i uz malo sreće sa ždrijebom mogao bi se ugurati u europsku jesen. Ambicije sljedeće sezone bit će goleme, očekivanja još veća, a s njima i pritisak.

Pročitajte više