NACIONALNI STADION

Kinezi stigli i u Veliku Goricu, žele stadion za 30 tisuća gledatelja

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

INDEX je krajem prošle godine objavio ponudu Kineza HNS-u za gradnju nacionalnog stadiona u Zagrebu, za koju je Davor Šuker kazao kako ne postoji, a danas su desetak kilometara od metropole krenuli razgovori velikogoričkoga gradonačelnika Dražena Barišića i njegove delegacije o sličnom projektu u Velikoj Gorici.

Cilj je kineske investitore nagovoriti da ulože novac u nekoliko projekata, a jedan od njih bio bi i nogometni stadion za koji se spominje kako bi mogao imati i 30 tisuća mjesta, a sve bi trebala raditi kompanija koja je i ranije pregovarala s HNS-om.

Na dogovoru s Kinezima radi se već mjesecima u strogoj tajnosti, ali još nitko nije iznio konkretne planove. Kineska delegacija predvođena predsjednicom pekinške kompanije Z-Run Well Ton Industry gđom Jiang Yu posjetila je danas Veliku Goricu, u kojoj je održan sastanak s velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem.

"Velika Gorica je u posljednjih nekoliko godina postala grad poželjan investitorima. Prvo našim domaćim kompanijama, poput Atlantic grupe, a sada i vanjskom kapitalu. Mi smo još prije nekoliko godina uspostavili prve kontakte sa službenim izaslanstvom NR Kine, a danas smo ovdje razgovarali o konkretnim projektima. Veseli me da se razvijamo u pozitivnom smjeru i da strani investitori prepoznaju taj naš potencijal za svoja ulaganja", izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Riječ je o najsuvremenijem stadionu na kojem će se moći gledati najveće svjetske nogometne priredbe, a da je Gorica na dobrom putu da ga dobije potvrđuje i izjava gđe Jiang Yu.

"Infrastruktura koju posjedujete je više nego zadovoljavajuća jer ste povezani s cijelom Hrvatskom, prednost je i blizina Zračne luke, a sviđa nam se i sam izgled Velike Gorice. U vašem Gradu vidimo veliki potencijal, ne samo za izgradnju stadiona već i za ulaganje u razne oblike sportske infrastrukture te u sportsku industriju", poručila je Jiang Yu.

Istovremeno, slična priča odvija se u Rijeci gdje je ponovno oživljena priča o izgradnji nove Kantride. Dodatne informacije vezane uz taj projekt znat će se kasnije danas, kada će u Dubrovniku biti potpisano pismo namjere, nakon kojeg bi se trebalo krenuti u pripremne radnje na državnoj i lokalnoj razini.

Pročitajte više