Kreće nova povijesna misija: Tatarski oligarh kontra maksimirskog šerifa

U 9.30 sa zagrebačkog Plesa čarter Modrih poletio je u još jednu povijesnu misiju. Ovaj put odredište nije mondeni London niti opasna bremenska Luka, ali ništa manje teško Dinamovcima neće biti u Donjecku, prijestolnici istočne Ukrajine, gradu othranjenom na rudarskoj mašineriji i Lenjinovoj ostavštini.

> Ivanković: Šahtar ne igra dobro protiv momčadi koje se zovu Dinamo

Na RSC Olympiyski stadionu u srijedu navečer sudarit će se Dinamo i Šahtar, u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka. Bit će to i sudar oligarha Rinata Ahmetova s maksimirskim šerifom Zdravkom Mamićem, koji je prije puta za Donjeck još jednom jasno dao do znanja koliko bi Dinamu značio plasman u Ligu prvaka. Maminjo je, naime, odlučio potući zlatno Canjugovo doba, kad su banke živjele od računa Dinamovih igrača, i svojim igračima u slučaju prolaza omogućiti da sami odluče visinu premija.

Mamić kaže da se nije šalio, no malo je onih koji vjeruju da će njegovi momci zaista omastiti brk. Bez prevelikog šušura modra delegacija poletjela je za Donjeck gdje je predviđeno slijetanje u 13.30 minuta po lokalnom vremenu. Trener Branko Ivanković po dolasku će odraditi zajedničku press konferenciju s domaćim strategom Mirceom Lucescuom, a Dinamovci će travu Šahtarovog stadiona isprobati u 19 sati.

Udarna postava s kojom će Modri pokušati priprijetiti moćnim Rudarima već je poznata i bit će posložena u omiljenu Ivankovićevu formaciju 4-2-3-1. Zaigrat će: Kelava, Etto, Bišćan, Drpić, Hrgović, Badelj, Vrdoljak, Mikić, Mandžukić, Sammir i Tadić. Za Ukrajinu nisu otputovali Tomo Šokota kojeg je Ivanković prekrižio već početkom sezone, zatim Tomo Butina koji ima problema s ozljedom, ali bi trebao biti spreman za uzvrat. Na popisu putnika nema ni Mate Maleša, te argentinskog dvojca Suarez - Ibanez koji se još uvijek nije nametnuo Dinamovom treneru.

Etto: Šahtarovi Brazilci bolji su od Sammira

Srce Šahtara čini brazilski trojac u sredini Jadson, Fernandinho i Willian, a čovjek koji može najbolje potvrditi njihove kvalitete je Dinamov Brazilac Etto. S Fednandinhom i Jadsonom igrao je u Alhteticu Paranaenseu, dok Wiliana posebno mnogo cijeni.

"Sva trojica su odlični. Tehnički moćni i vrlo brzi. Strašno igraju, neće nam biti lako", smatra Etto.

Na pitanje jesu li bolji od njegovog suigrača Sammira, Etto bez oklijevanja odgovara:

"Jesu, naravno. Posebno je neugodan ovaj Willian. Njega se moramo posebno paziti. Iako nisam igrao s njim, poznam ga jer je bio mladi reprezentativac, a igrao je za Corinthians od kuda je otišao u Europu."

"Ova trojka igra u sredini i to je zapravo srce te momčadi. Moramo se čvrsto suprotstaviti ukoliko želimo doći do prilike. Ne smije ih se ostaviti same niti na sekundu."

Na teoriju da je čak šest Brazilaca, koliko ih ima u ukrajinskoj momčadi, ipak previše za jednu ozbiljnu momčad koja vodi brigu o igri u oba smjera, Etto odgovara smiješkom.

"Ma ne, to je ozbiljna momčad. Bit će nam jako teško."

"Gledaju samo prema naprijed"

No kao najveću manu brazilskog trojca u sredini, Dinamov Brazilac ipak ističe neodgovornost u obrani.

"Oni svi igraju prema naprijed, a ne razmišljaju o obrani. Uvijek imaju igrača koji im pazi leđa. Nadam se da neće biti u formi protiv nas. Ovaj Willian je pogotovo opasan. Uzme loptu i prohuji. Užasno su brzi, a Willian je daleko najbrži. Podsjeća jako na Robinha. Vrlo brzo primi loptu i iz okreta odmah napravi višak."

Unatoč svemu Etto je optimističan i najavljuje prolazak u Ligu prvaka.

"Optimist sam. Baš sam danas pričao s Carlosom i Sammirom. Ne idemo samo odraditi posao i otići u Kup Uefa. Oni nisu u formi i nisu napravili neke dobre rezultate u posljednje vrijeme. Trebamo pozitivno razmišljati i proći dalje."

D.R, M.P.
Foto: Luka Travaš

Pročitajte više