Križanac uz hrvatsku zastavu proslavio osvajanje Kupa Uefa

Nakon što je to napravio Luka Peruzović 1984. godine s Anderlechtom, zatim Mario Stanić s Parmom 1999. te Ivica Olić sa CSKA 2005. godine, Ivica Križanac postao je tek četvrti Hrvat koji se može podičiti osvajanjem Kupa Uefa.

Od prve minute Rusi su se večeras postavili na terenu kao dominantnija momčad, momčad koja zna što želi pa shodno tome i nije čudno što su na kraju izašli kao pobjednici.

Škoti su i večeras pokazali da znaju kvalitetno igrati obranu, ali za udarne igle Zenita, koje su nedavno "izbušile" i bavarske zvijezde, jednostavno nisu imali lijeka. Posebno se to odnosi za Arshavina, koji je svojom brzinom i prodornošću gotovo izbezumio braniče Rangersa.

Ne može se reći da Rangersi nisu imali šanse dobiti ovu utakmice, jer je igrače Zenita u nekoliko navrata sreća pomilovala. Kao npr. u 53. minuti kada je Ferguson u kazneni prostor iza leđa Križancu proigrao Darchevilla, koji je pucao iz okreta, ali sjajno je obranio Malafejev. Iz velike gužve koja je uslijedila Ferguson je ispuštenu loptu od strane ruskog vratara zapucao u stativu.

Ipak, igrači Dicka Advocaata djelovali su puno ozbiljnije i kvalitetnije, a golovi Denisova i Zirjanova nisu ništa doli plod fantastične timske igre koju je ovaj nizozemski strateg lukavo sastavio. Rusi su svakako zaslužili da sljedeće sezone igraju u Ligi prvaka, jer tamo kvalitetom svakako spadaju.

Škoti nisu razočarali, ali ipak očekivati da će netko bunkerom osvojiti Kup Uefa, svakako je isuviše smiono.

Za kraj spomenuti ćemo i Križanca koji je večeras još jednom pružio dobru partiju, dokazavši još jednom da je svakako morao biti dio Bilićeve reprezentacije na predstojećem Europskom prvenstvu.

Postave: 
Zenit: Malafeev, Križanac, Tekke, Arshavin, Širl, Shirokov, Zyrianov, Fayzulin, Anyukov, Denisov, Tymoschuk
Rangers: Alexander, Weir, Papac, Ferguson, Hemdani, Thomson, Darcheville, Broadfoot, Cuellar, Whittaker, Davis

Prvo poluvrijeme:

U 4. minuti odlična kontra Rusa. Izgubili su Škoti loptu na centru, sjajnom loptom isturen je Aršavin, koji se sjurio po lijevom krilu prema golu Alexandera, ali njegov udarac sa petnaestak metara iskosa prolazi tik uz prvu vratnicu škotskog gola.

Minutu kasnije Tymoschuk je okušao udarac sa dvadesetak metara, ali spreman je škotski vratar.

U 7. minuti uzvraćaju Škoti. Darcheville je odlično probio lijevi bok, ušao u sredinu, zatim vrati povratnu na nekih desetak metara, ali u posljednji trenutak spašava Širl.

U 11. minuti dobro je Širl potegao iz slobodnjaka sa tridesetak metara, ali siguran je Alexander.

Pet minuta kasnije nakon ubačaja sa desne strane glavom je sa desetak metara pokušao Fajzulin, ali nije bio precizan.

Veliki pritisak Rusa. Gotovo 70 posto vremena lopta je u njihovim nogama.

U 30. minuti sa dvadeset i pet metara odlično je tukao Anyukov, ali jedva brani škotski vratar.

Sedam minuta kasnije pokušali su Škoti, ali nakon ubačaja sa desne strane Whitakker puca preko gola

U 41. minuti Turčin Tekke primio je loptu na rubu kaznenog prostora, ali umjesto udarca, odlučio se na dribling, pa su mu škotski braniči uzeli loptu.

Minutu kasnije kontranapad izveli su Škoti, Darcheville je primio loptu na rubu kaznenog prostora, doduše sasvim iskosa, no, nakon njegove finte ruši ga branič Zenita i sudac dosuđuje slobodan udarac na nekih 25 metara, ali Thomson puca u živi zid.

Drugo poluvrijeme:

Prilika za Rangers! U 53. minuti sjajnu šansu su propustili Škoti. Ferguson je u kazneni prostor iza leđa Križancu proigrao Darchevila, koji puca iz okreta, ali sjajno brani Malafejev. Iz velike gužve koja je uslijedila Ferguson je ispuštenu loptu od strane ruskog vratara zapucao u stativu.

U 63. minuti još jedna velika prilika za Rangerse. Nakon ubačaja sa desne strane lopta se odbila do Whittakera sasvim na lijevo, koji fintom vara čuvara, zatim puca, ali zamalo pokraj gola.

Odmah uzvraća Zenit. Dugo loptu poslao Shirokov, Aršavin je pobjegao obrani i zaobišao daleko istrčalog Alexandera, ali njegov udarac na gol crti izbija glavom izbija Papac.

Gol za Zenit! U 72. minuti Rusi dolaze u vodstvo. Denisov i Aršavin odigrali su dupli pas, Denisov je zatim primio loptu na nekih desetak metara i mirno je poslao pokraj Alexandera. Sjajna kombinacija Rusa.

Prilika za Zenit! Tri minuta kasnije imali su igrači Dicka Advocaata priliku za meč loptu. Nakon gužve u kaznenom prostoru, lopta je došla do Zirjanova, koji sa sedam, osam metara pogađa vratnicu već savladanog škotskog vratara.

U 79. minuti nakon dodavanja Arshavina sa desne strane, udarac je okušao Fajzulin, ali nije precizan.

Deset minuta kasnije pokušao je Tymoschuk sa tridesetak metara, ali je njegova lopta prozujala poviše vratnice.

U posljednjim trenucima Širl je izbio loptu ispred Darchevilla i tako spasio Zenit od produžetaka. U nastavku akcije, Novo je pucao sa petnaestak metara, ali visoko preko gola. Bila je to lijepa akcija.

Gol za Zenit! U sudačkoj nadoknadi, nakon sjajnog dodavanja Tekkea, sa samo metra loptu je u gol ugurao Zirjanov.

Kraj!

V.B.
Foto:AFP

Pročitajte više