Arijan Ademi o agoniji karijere: "Ne osjećam se kao pobjednik, ali me raduje jedna CAS-ova rečenica"

Foto: Index/Luka Sangulin

ARIJAN ADEMI se obratio javnosti nakon što mu je smanjena suspenzija zbog dopinga. Podsjetimo, 26-godišnjeg nogometaša Dinama i reprezentativca Makedonije UEFA-a je suspendirala zbog dopinga 2015. godine kada kreće njegova agonija i pravna borba.

Prošli tjedan Sportski arbitražni sud u Lausannei odlučio je da se Ademi u listopadu može vratiti na teren. Sud mu je smanjio suspenziju s četiri na dvije godine pa će se na travnjak vratiti u listopadu ove godine.

"Arijan će biti naše najveće pojačanje"

Sportski arbitražni sud oglasio se priopćenjem u kojem je potvrdio da makedonski nogometaš i veznjak Dinama nije namjerno uzeo doping, ali i da se ne slažu s tome kako treba kaznu poništiti. U trenutku kada je suspendiran Ademi je bio jedan od najboljih defenzivnih veznjaka hrvatske lige. 

"Najviše nas veseli njegov povratak iako smo nedavno potpisali velike ugovore s nekoliko sjajnih nogometaša. Uzimajući u obzir njegov karakter i motivaciju, uvjereni smo da će nam donijeti agresiju na terenu i biti veliko pojačanje", rekao je direktor Dinama Tomislav Svetina i dodao da u klubu žele Ademija gledati još godinama na Maksimiru.

 

"Unatoč tome što su potvrđena sva tri laboratorijska nalaza, mi smo odluku čekali pet mjeseci, a onda smo dočekali ovakvu... Nelogična odluka... Naravno da ne možemo pričati o pravdi, ali njegova karijera je spašena."

Ademi se 7. kolovoza vraća na trening, a prvu utakmicu može igrati nakon 7. listopada. 

"Najtežih godinu i pol dana u mom životu... Prošao sam kalvariju, dobio sam četiri godine zabrane i pitao sam se kako ću bez nogometa", rekao je vidno utučeni Ademi. 
 
 
 
"Nisam znao kako je to došlo u moje tijelo. To mi je bilo najteže. Kazna mi je trebala biti ukinuta, ne osjećam se kao pobjednik. U priopćenju CAS-a stoji rečenica koja mi vraća vjeru u moju borbu - napisali su Ademi nije varalica, Ademi je nevin."
 
"Vratit ću se još jači, psihički ću nakon ovoga biti najjači ikad. Treniram, igram padel, tenis, mali nogomet. Trudim se ostati u formi."
 
Tko će osvojiti naslov prvaka?
 
"Mislim da će to biti Dinamo. Digli su se sad, igraju odlično. Bilo mi je teško gledati utakmicu, ružan je osjećaj kad ne možeš pomoći momčadi."

OBRAZLOŽENJE CAS-a: 

"CAS je smanjio igračevu četverogodišnju suspenziju na dvije godine, počevši od 7. listopada 2015. Uzorak koji je Arijan Ademi dao na doping-kontroli 16. rujna 2015. sadržavao je zabranjenu tvar stanozolol. Igrač je tražio poništenje UEFA-ine odluke na temelju toga da je uzimao propisani lijek nakon ozlijede koji je bio kontaminiran nedozvoljenom supstancom. CAS je uzeo u obzir posebne okolnosti u ovom slučaju. Iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedozvoljena sredstva, ne možemo se složiti s time da kaznu treba poništiti. Umjesto toga, odlučeno je da je smanjenje kazne na kraći period prihvatljivo. Njegova žalba je tako djelomično prihvaćena. Posljedično tome, zabrana igranja nogometa od dvije godine, s početkom od 7. listopada 2015. godine, izrečena je za Arijana Ademija."

Podsjetimo na to da je nakon susreta između Dinama i Arsenala u 1. kolu Lige prvaka 2015. Ademi bio pozitivan na doping testu te mu je Disciplinska komisija UEFA-e u kasnijem postupku odrezala jednu od najvećih kazni u svijetu nogometa – četiri godine. U međuvremenu je igrao nogomet na amaterskoj razini, a u Dinamu se nadaju da će se vratiti na igračku razinu prije suspenzije, kada je bio najbolji zadnji vezni HNL-a. U svibnju će proslaviti 26. rođendan, a posljednju utakmicu odigrao je 3. listopada 2015. godine protiv Intera. U vrijeme kada je izbila afera, bio je jedan od najvažnijih igrača Dinama i reprezentativac Makedonije s bogatim ponudama iz inozemstva. U Dinamu su nezadovoljni odlukom. Smatraju kako je njihovu nogometašu uništena karijera.

Pročitajte više