"Liverpoolov heroj Lovren nema veze s istoimenom nulom iz prošle sezone"

Foto: EPA

"BRILJANTAN", "izvrstan", "ključan", "vođa", ali prije svega "Dejan Lovren koji nema veze s istoimenom rupom iz prošle sezone", tako engleski mediji i navijači Liverpoola opisuju učinak i preporod stopera Redsa, koji je odlično odigrao i u najnovijem europskom trijumfu Redsa, 3:0 protiv Villarreala za finale Europa Lige.

"Može biti Hummels kojeg Klopp toliko želi"

Daily Mirror ocijenio ga je devetkom i proglasio igračem susreta: "Briljantnom defenzivnom predstavom bio je temelj velike pobjede Redsa. Ovakav Lovren može biti Mats Hummels kojeg Klopp toliko želi. Pod njegovim prethodnikom Rodgersom bio je izgubljen, u najboljem slučaju srednja žalost, ali od dolaska novog menadžera doživio je preporod i pokazuje ne samo liderske kvalitete, nego i ono što mu je najviše nedostajalo - smirenost i sigurnost. Na uzvratu s Villarrealom bio je sjajan i kada mu Klopp pridruži drugog jakog stopera, mogao bi igrati važnu ulogu u revoluciji novog trenera."
 
Liverpool Echo također Lovrenovu predstavu ocjenjuje devetkom: "Njegovu izvrsnu predstavu najbolje sažima hrabra blokada Bakambuovog udarca zbog čega je zaslužio Kloppov pljesak, ali Lovren je na početku drugog dijela još bolje zaustavio opasnog napadača suparnika koji mu je samo jednom pobjegao, ali Mignolet je obranio šut. Ovog Dejana Lovrena nemojte zamijeniti s istoimenim Liverpoolovim stoperom iz prošle sezone.
 
"Klopp zbog njega skače i vitla šakama, što inače radi kada Liverpool zabije gol"
 
Heroj protiv Borussije, opet je bio stijena Liverpoolove obrane koja trenera tjera da oduševljeno skače i vitla šakama. Takvu reakciju obično izaziva gol, ali ako je ikad blokada udarca zaslužila ovakvu proslavu, onda je to bilo prilikom Lovrenove. Bila je to utakmica puna dobrih poteza ponovno rođenog Hrvata, jer sjajnu blokadu najefikasnijeg igrača Villarreala ponovio je i u drugom poluvremena ispred Kopa, za što je dobio ovacije tisuća najvatrenijih navijača Redsa." 

Liverpulski dnevnik ističe da o Lovrenovoj pronađenoj sigurnosti i samopouzdanju svjedoči i njegovo ponašanje prije utakmice, kada je na novinarsko pitanje brine li ga što je jedan žuti karton udaljen od suspenzije iz finala i hoće li zbog toga igrati opreznije, odgovorio: "Igrat ću kao što uvijek igram. Ova utakmica nam može spasiti sezonu." Echo piše: "I jedno i drugo se dogodilo." te dodaje ono kako su engleski mediji već popratili Lovrenov preporod; da konačno opravdava ogromu cijenu od 20 milijuna funti, koliko je Liverpool za njega platio Southamptonu
 
"Stiže čak napadati s oba krila"
 
"Smiren, čvrst, izvrsnog čitanja igre, učinio je sve što je trebao uz minimum problema, čak se se pojavljivao u napadu s lijevog i desnog krila, a odlično je i pao, pokazujući sucu što mu užasni Soldado želi napraviti. Nakon gola za bajkovitu pobjedu protiv Borussije, nastavio je razoružavati sve koji su sumnjali u njega." S obzirom da su sumnje i kritike na račun očajnih Lovrenovih igara bile itekako utemeljene, Liverpool Echo se također pita: "Odakle je došao ovaj Lovren, koji zaslužuje same pohvale?"
 
"Možda ipak ima nade za njega"
 
Guardian ističe Lovrena kao igrača koji je dao "ključan doprinos Liverpoolovoj pobjedi za finale EL. Njegova blokada Bakambuovog šuta na početku drugog dijela bila je jedan od ključnih trenutaka. Čak i bez stalnog partnera Sakha, Lovren je posljednjih tjedana doživio preobražaj. Možda ipak ima nade za njega."

Pročitajte više