diego maradona

Maradonin hram u Zagrebu. Ovakvog nema ni u Buenos Airesu

Foto: Street Art Zagreb

SVIJET oplakuje smrt Diega  Maradone. U Zagrebu je od 2016. jedinstveni hram posvećen jednom od najvećih nogometaša svih vremena.

U sklopu projekta Pimp my pump, kojim su ulični umjetnici revitalizirali te od propasti i zaborava spasili ulične pumpe, zvane "Železni Franceki" ili "Železni Martini", zaštitne znakove zagrebačkih kvartova, jedna od njih postala je Maradonina.

Pumpa na Zavrtnici obojena je u plavu i žutu, a dobila je i desetku, pa je taj Francek ili Martin postao Diego iz vremena dok je igrao za Bocu Juniors. Međutim, spašavanje jedne od legendarnih zagrebačkih pumpi tako što je pretvorena u Maradoninu nije stalo na tome.

Istom prilikom sjajno i maštovito je udahnut novi život njenom do tada zapuštenom i oronulom okolišu.

Zahrđale limene ograde kojima je pumpa okružena obnovljene su i oslikane u šarene kuće, pa je tako Francek u bojama Boca Juniorse dobio okoliš koji podsjeća na kvart iz kojeg je legendarni klub i po kojem je dobio ime.

La Boca je poznata po kultnom nogometnom klubu, ali i po kućama u šarenim bojama, a s jedne od njih na Zavrtnici smije se i simbol Boce i Argentine.

Tako usred Zagreba živi duh "barria" (kvarta) Buenos Airesa i Diega Armanda Maradone. 

Pročitajte više