Matošević: Svaka čast Dancima, ali protiv Srba će biti najteže. To je više od sporta

VALTER MATOŠEVIĆ i u 41. godini života uspješno se nosi s izazovima rukometne Bundeslige, u koju se vratio prije mjesec dana potpisom za Lubbecke. Legendarni riječki vratar bio je u reprezentaciji u oba navrata kad se kovalo olimpijsko zlato, dao je svoj obol i u Portugalu 2003. kad su naši jedini put okitili se naslovom svjetskog prvaka, a iako je reprezentativnu karijeru davno završio, pomno prati događanja iz Švedske.

U intervjuu za Index Matošević je prokomentirao prvi i najavio ostale nastupe naših u skupini C (Alžir, Australiju, Srbiju i Dansku).

Naši su u petak tek u drugom poluvremenu slomili otpor Rumunja, ali dojam će se brzo zaboraviti - najvažnije je da su upisana prva dva boda: "Na svim velikim turnirima prve utakmice su najteže, jer prisutan je golemi pritisak. Vidjeli ste kako je to izgledalo protiv Rumunjske, čitavo prvo poluvrijeme u grču, ali nakon što su se zagrijali i počeli igrati, Rumunji su nestali s terena."

Je li prvo poluvrijeme protiv Rumunjske razlog za zabrinutost uoči nastavka turnira?

"Ne vjerujem, ne bih rekao. Dečki su nedavno Rumunje u Karlovcu razbili 34:22 u kvalifikacijskoj utakmici i možda su pomislili da će i ovaj put ići lako."

Iduća utakmica je Alžir, koji igra specifičnu obranu 3-3, kojom je umalo izvukao remi protiv Srba.

"To je utakmica u kojoj vreba najveća opasnost."

Zašto?

"Zato što sve te, nazovimo ih egzotične države, igraju nenormalno i divlje i u utakmicama s njima treba strahovati, i zbog njihove nepredvidljivosti i zbog ozljeda koje nas mogu zadesiti uslijed njihove grubosti."

Koji je recept za njih?

"Trebamo se brzo rješavati lopte i razvući ih, u što nimalo ne sumnjam jer siguran sam da Balić, koji je dirigent naše igre, je dovoljno iskusan da to i sam prepozna. Što se drugih stvari tiče, Goluža sigurno zna da su Alžirci ekipa bez klasičnih šutera i da će dosta stvari probati rješavati na divljaka. Tu naša obrana mora profunkcionirati i omogućiti krilima da ih potope iz brzih kontri."

Bude li sve po planu i naši dobiju Alžir i u ponedjeljak Australiju, u srijedu će na megdan Srbima sa šest bodova.

"Ostavimo ovih 20 godina iza nas, to će biti naša najteža utakmica."

Teža i od Danske?

"Sigurno, jer osim što je riječ o dvoboju koji predstavlja puno više od sporta, Srbi su u uzlaznoj putanji, polako se dižu. Imaju dva fenomenalna vanjska šutera - Vujina iz Fotexa i Ilića iz Kiela, na koje ćemo morati posebno pripaziti. Srbi su odlični, ali naša obrana funkcionira fenomenalno i siguran sam da će i za njih pronaći rješenje.

Danci?

"Oni su skoro pa domaćini, ako se uzme u obzir blizina Malmoa, ali nisu više tako dobri i mislim da s njima neće biti toliko problema."

Koga vidite kao glavnog turnira prvenstva?

"Hm, nitko nema po dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji osim naših i Hrvatska je sigurno najkompletnija reprezentacija. Ipak, ja bih izdvojio Poljake. Stalno su drugi ili treći na posljednjim natjecanjima i mislim da su sad zreli za zlato."

Unatoč izostancima Narcissea, Guillaumea Gillea i Guigoua, Francuzi su nekako gurnuti u prvi plan?

"Njima je veliki hendikep taj desni vanjski, gdje opet nemaju pravog ljevaka. Kad na toj poziciji imate dešnjaka onda je to sasvim druga igra."

Iako je prerano tek nakon prvog kola govoriti o podbačajima, Matoševića, s kojim smo razgovarali poslije utakmice Norveške i Mađarske, Norvežani su silno razočarali: "Vidio sam ih kao jednog od favorita, ali očito nisu tako kvalitetni. Raspali su se protiv Mađara i sad mogu zaboraviti polufinale", zaključio je Matošević.

Pročitajte više