Vremeplov

Milijuni su plakali: Dan kad je u zastrašujućoj nesreći poginuo omiljeni vozač

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA DANAŠNJI DAN prije 37 godina svijet Formule 1 izgubio je jednog od najvećih vozača svih vremena. Gilles Villeneuve, neustrašivi Kanađanin koji je u samo šest sezona dobio milijune obožavatelja, poginuo je na Velikoj nagradi Belgije.

Utrku prije kobne Villeneuve je prekinuo svaki kontakt s momčadskim kolegom Didierom Pironijem, koji je u posljednjem krugu San Marina prekršio Ferrarijeve momčadske odredbe i prestigao kolegu za pobjedu.

Villeneuve je poginuo u kvalifikacijama. Bio je brži od Jochena Masse, koji ga je htio pustiti kad je to shvatio pa se maknuo s trkaće putanje i otišao u desnu stranu, ali Villeneuve je pogrešno procijenio što će Mass napraviti, pokušao ga je pretjecati s iste te strane i pri brzini većoj od 220 kilometara na sat zabio se u stražnji dio njegovog bolida.

Dijelovi Ferrarijevog bolida, koji je preletio više od 100 metara, letjeli su na sve strane, a nesretni Villeneuve ispao je iz vozila. Desetak minuta kasnije bio je u helikopteru i na putu za bolnicu. Ondje je 33-godišnjem Kanađaninu dijagnosticirana fraktura vrata i aparati su ga na životu održali do 21:12 sati tog dana. 

Zastrašujuće snimke s te utrke obišle su svijet, a milijuni su plakali gledajući prijenos uživo i odlazak u smrt svog idola.

"Villeneuve nije vozio da završi, nije vozio da samo osvoji bodove. Vozio je da pobijedi. Bio je malog rasta, ali velikog srca", govorio je legendarni Enzo Ferrari, dok je Niki Lauda opisao Gillesa kao savršenog vozača koji bi rušio rekorde u bilo kojem bolidu.

Embed from Getty Images

Villeneuve je u šest godina ostvario samo šest pobjeda, ali je zbog načina vožnje bio jedan od najomiljenijih vozača. Po njemu se zove staza u Montrealu, a njegov sin Jacques Villeneuve 1997. godine uspio je ono što on nije - postao je prvak u Formuli 1.

Pročitajte više