HAJDUK

Misteriozni Hajdukov čovjek iz sjene kojem je Wenger vjerovao više nego ikome

Foto: Hajduk.hr

ANALIZIRAO je svaku pobjedu, svaki poraz i svakog igrača Arsenala za vrijeme Arsenea Wengera. Više od 20 godina stalno je bio tu, ali do danas je ostao jedan od najmisterioznijih likova u nogometu uopće.

Nije postojala osoba kojoj je Wenger više vjerovao, no ni velik broj navijača Arsenala uopće nije bio svjestan kako je Boro Primorac imao prste u svakoj odluci koju je francuski stručnjak donio. Sada se nalazi na čelu Hajdukove akademije te se slobodno može govoriti o jednom od najvećih Hajdukovih "pojačanja" ikad.

Strijelac prvog gola na Poljudu

Primorac je karijeru započeo u rodnom Mostaru kao član Veleža. Za Rođene je upisao 133 nastupa i zabio 10 golova. Prešao je u Hajduk 1978. i u prvoj sezoni u novom klubu postao prvak Jugoslavije. Bijele je tada vodio Tomislav Ivić, a Primorac je igrao neobičnu rolu, kao napadački orijentiran centralni branič. U 283 nastupa zabio je impresivna 53 gola, ali jedan od njih upamćen je kao jedan od najznačajnijih u povijesti kluba.

Split je 1979. dobio novi, moderniji stadion, izgrađen povodom Mediteranskih igara, pa je Hajduk napustio Stari plac. Prva službena utakmica na novom stadionu na Poljudu igrala se 19. rujna protiv turskog Trabzonspora u prvom kolu Kupa prvaka. Hajduk je u toj utakmici pobijedio, konačni rezultat bio je 1:0, a strijelac - Primorac s bijele točke.

Boro Šekspir

U uzvratu u Turskoj Hajduk je dovršio posao i pobjedom s istim rezultatom prošao dalje. Protiv danskog Vejlea u drugom kolu također nije bilo problema, a četvrtfinale koje je uslijedilo bilo je pravi spektakl - Splićani su čekali okršaj s HSV-om.

Trenutni njemački drugoligaš tada je bio u samom vrhu europskog nogometa te je bio prvi favorit za osvajanje naslova. Klupske boje branili su, između ostalih, Kevin Keegan, Felix Magath i Iko Buljan, pod vodstvom trenera Branka Zebeca.

U prvoj utakmici u Hamburgu Hajduk je poražen 1:0 golom koji zbog očitog prekršaja na vrataru Ivanu Pudaru nije smio biti priznat. Ipak, odlična igra koju su Bijeli prikazali svima je ulila optimizam uoči uzvrata na kojem je bilo preko 50 tisuća gledatelja.

Već u drugoj minuti uzvrata Primorac se pokliznuo, što je iskoristio Hrubesch i zabio za vodstvo njemačke momčadi. Kasnije je Primorac, koji je inače bio odličan izvođač, pri rezultatu 1:1 propustio realizirati penal koji sam nije ni htio pucati. Gol koji je u završnici postigao za pobjedu od 3:2 nije bio dovoljan jer su Nijemci prošli dalje zbog pravila gola u gostima.

Zbog toga što je na koncu ispao tragičar, Miljenko Smoje prozvao ga je Boro Šekspir. Sam Primorac kaže da je na tu utakmicu odavno zaboravio. Svoju epizodu u Splitu Primorac je zaključio 1983., nakon čega je otišao u Francusku.

Skandal s namještanjem utakmice

Posljednjih sedam igračkih godina Primorac je proveo u Lilleu i Cannesu, a u svakom od njih skupio je po nešto više od sto nastupa. Upravo je u Cannesu dobio svoj prvi trenerski angažman, u međuvremenu je stupio u kontakt s Wengerom, a sezona u Valenciennesu bila je prekretnica.

Marseille je uoči njihovog međusobnog susreta potkupio trojicu igrača, a jedan od njih, Jacques Glassman, na kraju nije mogao izdržati te je sve rekao Bori. Tadašnji predsjednik Marseillea Bernard Tapie pokušao je sve zataškati, ali Boro nije htio šutjeti i stvar je završila na sudu.

Tapie je tada bio premoćan, kazna koju je dobio nije bila velika, Marseilleu nije oduzet naslov, a Primorac je zbog medijskog pritiska odlučio dati otkaz. Pokazalo se to kao najbolja odluka u životu jer ubrzo stiže poziv od Wengera.

Od Nagoye do Arsenala

Suradnja Primorca i Wengera započela je još 1994. godine, kada su zajedno vodili japanski Nagoya Grampus. Francuz je već bio dobro upoznat s Borinim radom u Cannesu i Valenciennesu i odlučio ga je uzeti kao asistenta.

Dvojac je "kliknuo" jako brzo, dane provodeći u razgovorima o nogometu u stanu u kojem su zajedno živjeli. Nije prošlo puno vremena i 1996. Wenger je dobio priliku da vodi Arsenal te je poveo Primorca sa sobom. Još u Japanu Wenger je bio svjestan njegovog enciklopedijskog znanja o nogometu i znao je da mu takav čovjek treba.

Njegova opsesija nogometom puno im je pomogla u budućnosti, kako u taktičkom smislu tako i kod transfera. Bio je u stanju prepoznati idealnog igrača za bilo koju poziciju i bilo koje dobi, a jedan od najvećih transfera iza kojih je stajao Primorac bio je onaj Patricka Vieire - jednog od ključnih igrača u najboljem Arsenalovom periodu, koji je vrhunac doživio u sezoni 2003./04. kada su prvenstvo završili bez poraza. S obzirom na omjer snaga u Engleskoj danas, takav uspjeh vrlo vjerojatno nikad više neće biti ponovljen.

Bila je rijetkost vidjeti Boru s Wengerom u javnosti, on je osoba koja je voljela biti u sjeni. Za igrače Arsenala uvijek je bio na raspolaganju, a Paul Merson tvrdi da je za razgovor bio pristupačniji od Wengera. "Ako je Wenger otac, onda je Boro stric", kazao je Merson. 

Čovjek iz sjene

Gotovo svaki nogometni stručnjak smatrao je da će se Primorac prije ili kasnije odvojiti od Wengera i samostalno voditi neku jaču ekipu. Prije dvije godine spominjao se i Konyaspor, ali sve je ostalo na razini spekulacija. Wengerov asistent tada je rekao da mu takav potez u karijeri nije ni na kraj pameti.

U ponedjeljak, 19. kolovoza, Primorac će stupiti na dužnost voditelja Hajdukove akademije Luka Kaliterna. Jedan od najboljih u svom poslu ni ovaj put nije u ulozi glavnog stratega. Pratit će napredak mlađih uzrasta, a svoj doprinos seniorskoj momčadi moći će dati onako kako najbolje zna - radeći iz sjene.

Pročitajte više